1 juli: de dag dat de strijd om de gele trui in de Tour de France los zal barsten vanuit Bilbao. Niets inkomen met vlakke ritten of prologen, maar direct gas geven in de Baskische heuvels! In de Leiderstrui licht toe en uit wie er in de eerste dagen direct scherp zullen moeten zijn.
Wie de erelijst van de Tour de France erbij neemt, ziet in het afgelopen decennium vooral veel INEOS Grenadiers-coureurs. De ploeg, die voor de editie van dit jaar een beetje in kopmancrisis lijkt, won sinds 2012 de Tour zeven keer met vier verschillende renners. Vincenzo Nibali was in 2014 de vreemde eend in de bijt.
De afgelopen drie jaar liep het telkens uit op een tweestrijd tussen Jumbo-Visma en Tadej Pogacar, wat ook de algemene opinie is voor de editie van dit jaar. Twee topfavorieten en daarachter een hele krans outsiders, dat is toch hoe de gemiddelde wielerliefhebber naar het klassementsveld van de Tour dit jaar zal kijken. En dus ook wij, wat ook terug te zien was in de uiteindelijke scores achter de twee toppers.
Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing Tour de France 2023
Favorieten groene trui Tour de France 2023
Favorieten bolletjestrui Tour de France 2023
Pooltips Tour de France 2023
Favorieten witte trui Tour de France 2023
Nederlanders in de Tour de France 2023
Laatste winnaars gele trui Tour de France
2022 Jonas Vingegaard
2021 Tadej Pogacar
2020 Tadej Pogacar
2019 Egan Bernal
2018 Geraint Thomas
2017 Chris Froome
2016 Chris Froome
2015 Chris Froome
2014 Vincenzo Nibali
2013 Chris Froome
Favorieten algemeen klassement Tour de France 2023
Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om de Tour de France te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!
10. Romain Bardet - Team DSM-Firmenich (20,5%)
Plekkie tien in onze lijst is gereserveerd voor Romain Bardet, kopman van Team DSM. De Fransman gaat beginnen aan zijn tiende Tour de France, waarin hij tot dusver zes keer bij de eerste tien eindigde en tweemaal (2016 en 2017) op het podium finishte. Vooral een man van de regelmaat, dus.
Bardet is een coureur die je nooit zult betrappen op gekke fratsen, maar die zich wel gestaag naar het podium kan fietsen. Afgelopen seizoen leek de ranke klimmer zowel in de Giro als Tour op weg naar een plek op het podium, maar tweemaal gooide ziekte roet in het eten. De Giro moest hij verlaten, in de Tour kelderde hij nog naar plek zes.
In de voorbereidingskoers Ronde van Zwitserland eindigde Bardet als vijfde, waarmee de lakmoesproef voor de Tour geslaagd is. '‘Dit jaar komt de Tour bij hem om de hoek, met aankomst op de Puy de Dome', stipte ploegleider Pim Ligthart daar aan tegenover deze site. 'Daarvoor is hij supergemotiveerd. Wij zijn gewoon lekker bezig met wat we aan het doen zijn en op die manier gaat het heel goed.’
9. Mattias Skjelmose - Lidl-Trek (21,3%)
Door de Tourstart van vorig jaar in Kopenhagen en de daaropvolgende eindzege van Jonas Vingegaard in de Tour de France zullen ook dit seizoen weer veel ogen vanuit Denemarken gericht zijn op La Grande Boucle. Toch doen de Denen er verstandig aan om niet alleen naar de Jumbo-Visma-kopman te kijken, maar zeker ook naar Mattias Skjelmose van Trek-Segafredo.
De veelzijdige coureur - Skjelmose kan klimmen, tijdrijden en goed aankomen - was de afgelopen jaren al on the rise, maar is in 2023 definitief doorgebroken. Hij begon het jaar met enkele goede noteringen in kleinere Franse wedstrijden, maar trok die lijn moeiteloos door in het zware drieluik in de Ardennen. Met zijn knappe eindzege in de Ronde van Zwitserland - en bijbehorende voorkomen - verdiende hij zijn plek in deze lijst.
Skjelmose reed tot dusver één grote ronde, de Giro van vorig jaar. Daarin kwam hij niet uit de verf, maar dat weerhoudt Lidl-Trek er niet van om hem naar voren te schuiven als absolute klassementsman voor de Tour de France.
8. Adam Yates - UAE-Team Emirates (22,7%)
De eerste van de Britse gebroeders in deze lijst is Adam Yates, die sinds dit jaar uitkomt voor UAE-Team Emirates. Daar is hij binnengehaald als absolute meesterknecht voor Tadej Pogacar, maar wij kunnen ons niet aan de indruk ontkennen dat de klimmer zelf ook nog lang hoog wordt gehouden in het algemeen klassement.
Yates staat namelijk al sinds zijn doorbraak-Tour van 2016 (vierde) te boek als absolute pion voor het algemeen klassement, maar sindsdien wilde het om de een of andere manier nooit echt vlotten. Sindsdien geldt hij eigenlijk als absolute koning van de rittenkoersen van één week, maar mogelijk dat verandering van spijs doet eten en zijn transfer naar UAE als een verlossing voelt.
Hij heeft in ieder geval niet meer die druk van absolute kopman en kan zodoende concurrerende ploegen onder druk zetten. In het recent verreden Critérium du Dauphiné was hij alvast de man die het langste bij Jonas Vingegaard in de buurt bleef, met een tweede plek in het eindklassement als resultaat.
7. Enric Mas - Movistar (26,5%)
Tsja, hate it or love it, maar Enric Mas komt na drie weken Tour de France in ieder geval wel met een verhaal thuis. De grillige klassementsman van de Spaanse Movistar-armada kan klimmen als de beste, maar wil ook nog wel eens finaal door het ijs zakken. Op basis van talent verdient hij echter zeker zijn plekje in deze lijst.
Mas kende vorig jaar daalangst en ging meermaals op zijn plaat, waardoor zijn Tour de France een fiasco werd. In het najaar kwam hij echter sterk dan ooit terug met zeer goede prestaties in de Vuelta en de Italiaanse herfstklassiekers, wat een goede bodem leek om in 2023 op door te groeien.
Dit jaar ontbreekt het vooralsnog bij de man van Mallorca, die wel top tien reed in koersen als het Baskenland en Tirreno-Adriatico. In dé voorbereidingskoers op de Tour, het Critérium du Dauphiné, deed er zich echter weer iets geks voor: Mas had maagproblemen, maar wilde dat niet tegen zijn ploeg vertellen. 'Enric dysenterie (erge diarree, red.), maar hij vertelde het ons niet eerder uit angst dat hij excuses zou verzinnen', aldus coach Leonardo Piepoli, die het een 'plausibele verklaring' noemde voor de vijftiende plek in het eindklassement aldaar.
6. Simon Yates - Jayco-AlUla (27,3%)
De tweede van de uit het Britse Bury afkomstige tweeling is Simon Yates, die uitkomt voor Jayco-AlUla. Als er één klassementsman een rookgordijn heeft opgehangen in aanloop naar de Tour de France, dan is het deze Yates-telg wel. Zijn laatste wedstrijddag dateert inmiddels van 26 april, toen hij de Ronde van Romandië verliet met maagproblemen.
Yates koos er de afgelopen jaren steevast voor om de Giro te verkiezen boven de Tour, waar hij niet zo van alle aandacht houdt en eigenlijk nog nooit echt heeft kunnen overperformen in het klassement. Ook bij de Australisch-Saoedische formatie is de Tour echter de belangrijkste koers van het jaar, en dus wordt Yates daar samen met de Nederlandse sprinter Dylan Groenewegen als kopman naartoe gestuurd.
Als we bronnen rondom de Australische formatie moeten geloven, heeft hij zich in alle rust op hoogte goed moeten kunnen voorbereiden op de Tour. Een goede Yates kan op zijn dagen ook iedereen aan, maar jammer genoeg is het de afgelopen jaren allemaal wel vaak erg grillig gebreken. Desondanks is hij wel een coureur die bewezen heeft een hoog plafond te hebben.
5. Richard Carapaz - EF Education-EasyPost (33,3%)
Dan Richard Carapaz, de regerend olympisch kampioen. Hij maakte afgelopen winter met veel bombarie de overstap van INEOS Grenadiers naar EF Education-EasyPost, waar hij gepresenteerd werd als de man die de Tour moest gaan winnen namens de formatie van Jonathan Vaughters.
In de eerste maanden van 2023 lijkt het echter nog niet zo'n vaart te lopen: Carapaz moest zijn amandelen laten opereren en zag de eerste helft van het seizoen in het water vallen. Eind mei keerde hij vanuit Ecuador terug naar ons continent, om direct uit te halen in een zware Franse eendagskoers in de bergen. Richie leek er stilaan klaar voor, het Critérium du Dauphiné moest dit enkel nog bewijzen.
De voorbereidingskoers werd door Carapaz met veel vertrouwen aangevat en in de eerste rit zette hij direct Jonas Vingegaard onder druk. De Deen counterde echter makkelijk en vanaf dat moment liep het een beetje bergafwaarts met Carapaz, die in de bergachtige slotrit zelfs bij de laatsten binnenkwam. Desondanks hebben ze bij EF het volledige geloof in de altijd aanvallend rijdende klimmer, die ze op maximale wijze gaan ondersteunen.
4. Ben O'Connor - AG2R Citroën (50,8%)
'Juni en juli zijn voor mij de maanden die tellen', liet AG2R Citroën-kopman Ben O'Connor zich recent ontvallen. Als klassementsman voor een Franse formatie weet hij maar al te goed dat er eigenlijk maar één wedstrijd telt: de Tour de France, en niets anders.
De afgelopen twee jaar zag O'Connor beide zijdes van de medaille: in 2021 was hij de coming man en werd hij - inclusief een knappe ritzege - vierde, afgelopen jaar lag hij meermaals bij een valpartij, scheurde hij een bilspier en moest hij de ronde - letterlijk en figuurlijk met de staart tussen zijn benen - verlaten.
Net als in 2022 lijkt O'Connor er echter gewoon weer klaar voor te zijn, daar hij voor het tweede jaar op rij op het Dauphiné-podium eindigde. Met name zijn vijfde plek in de tijdrit viel op, maar laten we eerlijk zijn: tijdritten liegen nooit.
3. Jai Hindley - BORA-hansgrohe (60,1%)
Op 27-jarige leeftijd is het dan eindelijk zo ver: Jai Hindley gaat zijn debuut maken in de Tour de France. De Australiër won in 2022 de Giro en heeft zich op die manier stilaan tot één van de grote protagonisten voor de grand tours weten te ontwikkelen, maar nu is het dus tijd om dat op het allerhoogste niveau te laten zien: de Tour.
Bij BORA-hansgrohe zijn ze echter niet gek, ook zij weten dat het moeilijk zal worden tegen onderstaande twee supertalenten. Daarom kiezen ze ervoor om ook een sprinter mee te nemen, maar reken er maar op dat ze stiekem hopen dat Hindley beter kan doen dan de kopman van vorig jaar, Aleksandr Vlasov. Die werd uiteindelijk vijfde.
Dit seizoen liet Hindley een gestage ontwikkeling zien, met vooral goede prestaties in het Critérium du Dauphiné. Dat, in combinatie met de wetenschap dat hij iemand is die normaliter excelleert in grote rondes, heeft ervoor gezorgd dat zowel de bookmakers als wij hem een plek op het podium toevertrouwen.
2. Tadej Pogacar - UAE-Team Emirates (90,9%)
Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard: dat moet toch wel hét duel worden van de komende Tour de France. Die eerste won de Tour de France twee keer eerder, in 2020 en 2021. Het feit dat hij de afgelopen editie - op waarde - werd geklopt, maakt hem echter gemotiveerder dan ooit. In zo'n beetje elk interview dat hij erna gaf stipte hij aan dat hij dit jaar terug zou komen om te winnen.
Dat het het Sloveense wonderkind menens was, dat was in de eerste maanden van 2023 wel duidelijk. In zo'n beetje elke koers waarin hij meedeed reed hij iedereen naar huis, inclusief concurrent Vingegaard Parijs-Nice. Werden verder gewonnen? Ruta del Sol, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race en Waalse Pijl, waarna een polsbreuk in Luik-Bastenaken-Luik een abrupt einde maakte aan zijn voorjaar.
Hoewel hij geen voorbereidingskoers heeft gereden, verwachten we Pogacar gewoon in topvorm voor de Tour. Ploegmaat Sjoerd Bax - die met hem op hoogte zat op de Sierra Nevada - merkte alvast geen mankementen bij de Sloveen, die naar eigen zeggen ook amper meer last heeft van zijn blessure van twee maanden geleden.
1. Jonas Vingegaard - Jumbo-Visma (92,4%)
Het hoogste schavot in onze lijst voor de Tour de France is gereserveerd voor Jonas Vingegaard, de stoïcijnse Deen van de Nederlandse Jumbo-Visma-ploeg. Het hard van de daken schreeuwen zal hij nooit doen, hard fietsen des te meer: de Tour is ook dit seizoen weer het absolute hoofddoel van de klimmer.
In het enige head to head-duel dat hij dit jaar had met Pogacar, verloor hij. Conclusies zullen ze daar bij de Nederlandse ploeg niet direct aan verbinden, daar Vingegaard in alle andere wedstrijden die hij reed ongelofelijk huis hield. O Gran Camino (drie ritzeges en eindzege), Baskenland (drie ritzeges en eindzege) en het Critérium du Dauphiné (twee ritzeges en eindzege), hallo Jumbo?
Dit jaar geen Primoz Roglic aan zijn zijde, terwijl Pogacar met Adam Yates wel over een ideale tweede man beschikt. Ook daar zullen ze bij Jumbo-Visma niet direct van wakker liggen, daar ze met mannen als Wout van Aert en Wilco Kelderman hun plannetjes wel klaar zullen maken.
Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties