Part 2 of Bretagne going uphill! De punchy openingsrit krijgt zondag een vervolg met een nog meer punchy rit, naar de welbekende Mur de Bretagne. Wie schiet er raak op deze kuitenbijter van twee kilometer aan zeven procent? In de Leiderstrui licht de favorieten uit!
Parcours etappe 2 Tour de France 2021
Na de geweldig spectaculaire en chaotische eerste rit krijgen we zondag een soortgelijk menu voorgeschoteld. Op en af door het Bretonse land, op zoek naar die ene muur die het publiek in vervoering kan brengen. De Mur de Bretagne is daar de perfecte aangelegenheid voor. Twee kilometer aan bijna zeven procent, dat is waar gele dromen sneuvelen en gevonden worden. Allez allez!
Waar we zaterdag nog begonnen met enkele heuveltjes, is dat zondag anders. Pas na zeventig kilometer doemt de Cote de Sainte-Barbe op, maar deze is met een lengte van negenhonderd meter niet direct bedoeld voor de aanval. Hetzelfde geldt voor de Cote de Pordic en Cote de Saint-Brieuc, die eveneens in het middenrif van de rit overwonnen moeten worden.
Nee, echt spannend wordt het pas als we op dertig kilometer van de finish Le Quillio binnenrijden. Vanaf dat moment gaat het namelijk naar de eerste passage van de Mur de Bretagne, wat betekent dat de snelheden hels zullen zijn. Iedereen, maar dan ook werkelijk iedereen wil hier vooraan zitten. De eerste beklimming van de Mur is een soort tweetrapsraket, waarna het nog vijftien kilometer is naar de daadwerkelijke meet.
Deze vijftien kilometer gaat over een plaatselijke ronde, waarvan wij denken dat er wel eens het nodige kan gebeuren. De wegen zijn niet al te breed, er zijn niet veel lange stroken. Ideaal dus voor een groepje om op de eerste beklimming van de Mur de Bretagne wat afstand te nemen, en dit verder uit te bouwen in de licht dalende fase daarna. Het wedstrijdkarakter van een klassieker, zeg maar.
De Mur de Bretagne werd tot dusver drie maal als finishplaats aangedaan in de Tour, met Cadel Evans, Daniel Martin en Alexis Vuillermoz als winnaars. Eén groot verschil tussen hun overwinningen en de editie van dit jaar: we kennen een andere aanloop. Waar er in 2011, 2015 en 2018 nog gedaald werd tot de slotklim, betwisten de renners nu een vlakke weg. We citeren Philippe Gilbert uit Het Nieuwsblad: 'De aanloop naar de klim is anders dan de voorbije jaren. Vroeger kwam je uit een afdaling, aan zestig kilometer per uur en voelde je de eerste vijfhonderd meter niet eens. Nu beginnen we te klimmen na een haakse bocht naar rechts. Dat is een groot verschil.'
Maar goed, dat brengt weinig verandering aan de keiharde stijgingspercentages van de Mur de Bretagne, op de brede weg D767. Twee kilometer klimmen aan bijna zeven procent, dat is niet voor de poes. De renners bereiken hem dus via een haakse bocht, waarna het vrij snel begint op te lopen aan duizelingwekkende percentages. De eerste kilometer schurkt tegen de tien procent aan, wat melkzuur in de beentjes betekent. Temeer omdat er geen einde aan lijkt te komen.
Hierna vlakt het stilletjes aan wel wat af, maar het blijft omhoog lopen tot op de finish. Timing is een duurzaam goed op de Mur de Bretagne, dat bleek in het verleden en zal dit jaar ook weer blijken. Wat vaststaat: hier gaat geen koekenbakker winnen. Het zal afhangen van de manier van koersen, maar het kan (net zoals de recente edities van de Mur de Bretagne) goed zijn dat de klimmers hier afrekenen met de punchers. Als Primoz gaat, moet Tadej namelijk mee. En andersom geldt hetzelfde.
Weer etappe 2 Tour de France 2021
De weersomstandigheden van zondag hebben veel weg van die van zaterdag. Warm kun je het niet noemen, maar over lekker koersweer mogen we zeker spreken. Buienradar meldt wel dat er in de finale een kans op regen is, wat de omstandigheden zal verzwaren. Droge dragen zijn namelijk schaars in Bretagne, maar laten we hopen dat de renners niet in de weg gezeten worden door meteorologische omstandigheden.
Favorieten etappe 2 Tour de France 2021
Wie de etappe van zaterdag nog op het netvlies heeft, kan niet anders dan één man naar voren schuiven: Julian Alaphilippe. De aankomst van zondag moet hem in principe nog beter liggen, dus in een rechttoe rechtaan wedstrijd zal er in principe niemand zijn die aan hem kan tippen.
Maar, als we één ding meenemen van zaterdag is het wel dat 'in principe' niet bestaat in de Tour de France. Een vrouw met een bord, een inzinking, een massale val in de afzink tot de finish; het gevaar ligt altijd op de loer.
De topfavoriet won dan ook nog nooit op de Mur de Bretagne, wat genoeg zegt over de onvoorspelbaarheid van de beklimming in het Bretonse land. Wat wel een patroon is, is dat klassementsrenners het hier over het algemeen altijd goed doen: onderschat Tadej Pogacar en Primoz Roglic dus zeker niet. Zaterdag hadden ze echter niet de explosiviteit van Alaphilippe.
Voor de snelle mannen is het uitkijken naar wat Sonny Colbrelli, Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Michael Matthews kunnen. Zij probeerden de wereldkampioen bij te benen op de stroken van de Fosse aux Loups, maar kregen de deksel op de neus.
Dan is het kijken naar de mannen die een 'Vuillermozje' kunnen doen. Jack Haig bijvoorbeeld, die zaterdag vierde werd. Of wat te denken van thuisrijder David Gaudu, die de steun van zijn hele regio zal voelen hier. Misschien kunnen we zelfs een sneaky attack van onze eigen Wilco Kelderman of Bauke Mollema verwachten? De tijd zal het uitwijzen, maar dat maakt het speculeren niet minder leuk!
Wat zegt IDL over etappe 2 Tour de France 2021?
Tom: Bauke Mollema
Pim: Julian Alaphilippe
Bram: Primoz Roglic
Gabriël: Pierre Latour
Jannick: Julian Alaphilippe
Gerrit: Michael Matthews
Joëlle: Primoz Roglic
Wilbert: Julian Alaphilippe
Wat zeggen de lezers over etappe 2 Tour de France 2021?
Door: Tom van der Salm - t.vandersalm@indeleiderstrui.nl
Heb jij de app van In de Leiderstrui al!? Download 'm nu via Android of IOS en blijf nog beter en sneller op de hoogte van de laatste wielernieuwtjes, interviews, opinie en achtergronden!
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties