Na geel en roze gaan we voor rood: de Vuelta a España is in aantocht, waardoor we ons op korte termijn weer mogen verlekkeren aan ongelofelijk steile beklimmingen, Spaanse temperaturen en een mooie strijd om de eindzege in de laatste grote ronde van het jaar. In de Leiderstrui licht de favorieten voor de rode trui in de Ronde van Spanje toe!
Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing op de Vuelta a España
Favorieten groene trui
Favorieten bolletjestrui
Pooltips Vuelta a España
Favorieten witte trui
Nederlanders in de Vuelta a España
Laatste winnaars rode trui Vuelta a España
2021 Primoz Roglic
2020 Primoz Roglic
2019 Primoz Roglic
2018 Simon Yates
2017 Chris Froome
2016 Nairo Quintana
2015 Fabio Aru
2014 Alberto Contador
2013 Chris Horner
2012 Alberto Contador
Favorieten algemeen klassement Vuelta a España 2022
Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om de Vuelta a España te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!
10. Ben O'Connor - AG2R Citroën (8,3%)
Op plekkie tien in onze lijst vinden we Ben O'Connor terug, een man die het nipt redde ten opzichte van Pavel Sivakov en Jack Haig. In dat opzicht zou O'Connor wel eens de Haig van vorig jaar in de Vuelta kunnen worden; een Australiër die uitvalt na een zware crash in de Tour, vervolgens naar de Vuelta trekt en daar het mooie weer maakt en zelfs op het podium eindigt.
De kopman van AG2R Citroën kan als nummer vier van de Tour van vorig jaar natuurlijk al wat adelbrieven overleggen, maar zijn ploeg weigert voorlopig teveel druk op te leggen. 'We moeten afwachten hoe hij zich voelt in de eerste etappes, voordat we een meer precies doel kunnen stellen. Zijn fysieke conditie is goed, hij is goed voorbereid. Hij wil graag met de besten meedoen', liet ploegleider Julien Jurdie weten.
9. Sergio Higuita - BORA-hansgrohe (11,7%)
BORA-hansgrohe geldt hedendaags als één van de meest gevreesde ploegen als het gaat om klassementen in rittenkoersen en dat komt mede door Sergio Higuita. De kleine Colombiaan, die afgelopen winter overkwam van EF, won al de Ronde van Catalonië en was ook in de Algarve (ritwinst), Romandië (ritwinst) en Zwitserland (tweede) succesvol.
Of dat genoeg is voor een plek bij de besten in de Vuelta, valt nog te bezien. In drie grote ronde-deelnames reed Higuita nog nooit top tien en hij moet het kopmanschap bij zijn ploeg delen met Giro-winnaar Jai Hindley, Wilco Kelderman en Emanuel Buchmann. Dat kan een sterkte zijn, maar ook een zwakte als je persoonlijk succes na wil jagen.
8. Carlos Rodríguez - INEOS Grenadiers (15,8%)
Plaats acht is gereserveerd voor Carlos Rodríguez, een naam die misschien niet bij iedereen een belletje doet rinkelen. De klimmer mag dan pas 21 jaar oud zijn, hij is al bezig aan zijn derde seizoen bij de Britse miljoenenformatie INEOS Grenadiers en mag het daarin voor het eerst gaan proberen in een grote ronde. Als we onze (oud-)redacteuren mogen geloven, kunnen we direct het nodige verwachten.
Gek is dat niet, gezien zijn track record van dit voorjaar. Rodríguez werd derde in de Ronde van Valencia, tweede in de Route d'Occitanie, vijfde in Clasica San Sebastian, vierde (als knecht van eindwinnaar Sivakov) in de Ronde van Burgos en won zelfs het Spaans kampioenschap. In de kleuren van zijn land zullen we deze ruwe diamant dus in actie gaan zien de komende weken. Spanje heeft overigens weer wat om op te hopen, want ook Juan Ayuso (UAE) maakt als groot rondetalent zijn debuut.
7. Miguel Angel Lopez - Astana Qazaqstan Team (31,7%)
Dat Miguel Ángel López in deze lijst staat, is al een mooi feit voor de Colombiaanse klimmer van het geplaagde Astana Qazaqstan Team: hij werd recent namelijk genoemd in een drugszaak en zijn ploeg besloot hem op die manier tijdelijk op non-actief te zetten. Toen de storm was gaan liggen, bleek López vooralsnog niet betrokken bij het gebeuren en werd hij ook weer vrijgegeven.
López, die dit jaar grillig fietst, liet zich niet van de wijs brengen en werd direct derde in de Ronde van Burgos, een belangrijke voorbereidingskoers op de Vuelta. Voor López zal de Ronde van Spanje - die hij gaat betwisten aan de zijde van Vincenzo Nibali - een koers van de revanche zijn, zowel op het drugsverhaal als zijn krankzinnige opgave van vorig jaar en de daaropvolgende exit bij Movistar.
6. Joao Almeida - UAE-Team Emirates (56,7%)
Kijkend naar de scores zijn we nu aangekomen bij de eerste van zes topfavorieten voor deze Ronde van Spanje. João Almeida is een man die eigenlijk altijd levert als het erop aankomt en voor deze Vuelta verwachten we niets anders: de Portugees is op tijd in vorm gekomen en vindt een parcours dat hem in principe goed zou moeten passen.
Na drie Giro-deelnames gaat hij het voor het eerst proberen in de Ronde van Spanje, waar hij de aanvoerder is van een ijzersterke UAE-ploeg met ook supertalent Ayuso, Tourrevelatie Brandon McNulty en de wispelturige Marc Soler. Een mooi team, dat in principe in staat moet zijn om Almeida goed door de Vuelta te loodsen.
5. Remco Evenepoel - Quick Step-Alpha Vinyl (61,7 %)
Op plaats vijf een man over wie in België weer het meeste geschreven gaat worden: Remco Evenepoel, het supertalent van Quick Step-Alpha Vinyl. Wie zijn resultaten erbij pakt, kan niet anders dan concluderen dat hij op 22-jarige leeftijd al een fenomeen is: alleen dit seizoen boekte hij al elf zeges, waaronder de klassiekers Luik-Bastenaken-Luik en Clasica San Sebastian.
Toch lukte het hem in de grote WorldTour-wedstrijden in Zwitserland, Baskenland en Tirreno-Adriatico niet om het op te nemen tegen de grote ronde-kandidaten, waardoor hij in deze Vuelta voor zijn tweede examen als klassementsrenner over drie weken opgaat. In de Giro van vorig jaar mislukte het, maar inmiddels is hij ook weer anderhalf jaar ouder en scherper.
4. Primoz Roglic - Jumbo-Visma (63,3%)
Drie keer op rij eindwinnaar, maar (net) niet op het podium van onze favorietenlijst; hoe kan dat? Het heeft alles van doen met de blessures die Primoz Roglic heeft opgelopen in de Ronde van Frankrijk, waardoor zijn deelname op het moment van stemmen allerminst zeker was. Inmiddels is bekend dat hij wel van start gaat, maar het is de vraag in welke hoedanigheid de Sloveen van Jumbo-Visma in Utrecht zal beginnen.
Desalniettemin blijft Roglic een man die zich als geen ander weet op te werken na tegenslag en is hij hoe dan ook weer één van de kandidaten voor eindwinst, als hij meedoet. Voor Roglic is er wel het voordeel dat de Vuelta begint met een ploegentijdrit, twee vlakke ritten en vervolgens al een rustdag.
3. Simon Yates - Team BikeExchange-Jayco (68,3%)
Drie mannen die door onze (oud-)redactie precies evenredig worden ingeschat als het gaat om hun kansen voor Vuelta-eindwinst: dat is toch wel een unicum. Omdat Simon Yates van deze drie het minst vaak op 1 is gezet door onze mannen, staat hij in deze lijst op drie. De winnaar van 2018 zou daar zelf niet tevreden mee zijn, daar het doel duidelijk 'winnen' is.
Na zijn exit in de Giro d'Italia, weliswaar met twee ritzeges op zak, laste de Brit een pauze in. Daar kwam hij formidabel van terug, met verschillende overwinningen op Spaanse bodem. Toch komt bij de inmiddels ook al weer 30-jarige klimmer altijd de vraag op of hij het ditmaal de voltallige drie weken vol weet te houden of 'Yates-dagen' gaat kennen, waarop hij geen meter vooruitkomt.
2. Jai Hindley - BORA-hansgrohe (68,3%)
Hij stond niet eens in onze top tien voorafgaand aan de Giro d'Italia, maar won hem wel: Jai Hindley verraste vriend en vijand met zijn prestatie in de Italiaanse grote ronde, waardoor hij ook een nominatie als één van de topfavorieten voor de Ronde van Spanje verdiend heeft. Zijn prestaties richting de Vuelta wijzen daar niet direct op, maar dat is ook weer de kracht van de man uit Perth: juist als je hem niet verwacht, is hij er.
Hindley is onderdeel van het vierkoppig BORA-hansgrohe-monster, met ook Higuita, Kelderman en Buchmann. De rolverdeling staat voorafgaand aan de Vuelta nog niet helemaal vast bij de Duitse ploeg, maar het credo luidt ongetwijfeld weer: pak de kansen die je pakken kan.
1. Richard Carapaz - INEOS Grenadiers (68,3%)
Op de bovenste trede vinden we Richard Carapaz terug, de kopman van INEOS Grenadiers die van deze Vuelta een hoofddoel heeft gemaakt. Het zal de laatste grote ronde in het shirt van de Britse ploeg zijn voor de Ecuadoriaan, die na dit seizoen naar EF gaat. Van beide kanten is er echter geen wrok en alles is erop ingesteld om nog eenmaal uit te halen in de Vuelta.
Carapaz krijgt, geheel volgens de traditie van INEOS Grenadiers, een topformatie met zich mee. Toptalent Rodríguez zagen we al in deze lijst, maar ook Burgos-winnaar Pavel Sivakov, Parijs-Roubaix-laueraat Dylan van Baarle en alleskunner Ethan Hayter gaan normaliter hun opwachting maken in de derde grote ronde van het jaar.
Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties