Hoe kan Pogacar nog steeds recordbrekende waardes trappen? 'Bij het WK was hij voor het eerst doodmoe' Wielrennen
Wielrennen

Hoe kan Pogacar nog steeds recordbrekende waardes trappen? 'Bij het WK was hij voor het eerst doodmoe'

Hoe kan Pogacar nog steeds recordbrekende waardes trappen? 'Bij het WK was hij voor het eerst doodmoe'

De zegetocht van Tadej Pogacar in 2024 is vrijwel ongeëvenaard. Dat weten we inmiddels wel, maar er lijkt geen einde aan de dominantie te komen. Van maart tot oktober was de Sloveen onverslaanbaar. Er leek geen verval in de prestaties te zitten: de Belgische topcoach Paul Van Den Bosch geeft bij Het Nieuwsblad toelichting hoe dit mogelijk bleek.

De Sloveense wereldkampioen breekt dit seizoen record na record. Zo reed hij in de Tour de France op de Plateau de Beille het oude record van Marco Pantani volledig naar de vaantjes door vier minuten sneller te zijn. Maar ook later in het jaar is het niveau van Pogacar ongehoord hoog. In de compleet verregende Ronde van Emilië reed hij iedereen naar huis. Zijn aanval op San Luca was volgens Watts2Win, een website die data-analyses doet van fietswedstrijden, nog beter dan degene die hij plaatste op dezelfde klim in de Tour van dit jaar.

Hoe is het mogelijk dat de veelvraat van UAE Team Emirates nog altijd zó veel beter dan de rest is? 'Pogacar is nog steeds, of eerder opnieuw zo goed omdat hij dit seizoen de perfecte golfbeweging heeft gevolgd tussen inspanningen leveren en voldoende herstellen en trainen om weer klaar te zijn voor nieuwe topprestaties', zegt Paul Van Den Bosch, coach van onder anderen Thibau Nys.

Lees verder onder de foto!

tadej pogacar

'Hij moet minder diep gaan om koersen te winnen'

'Pogacars uitzonderlijke talent is een belangrijke factor, want daardoor moet hij minder diep gaan om koersen te winnen waardoor het herstel korter is. In de WK-wegrit heb ik hem voor het eerst dit seizoen echt doodmoe en met doffe, ingevallen ogen over de finish zien komen. In de Strade Bianche kwam hij na zijn solo van tachtig kilometer lachend binnen, terwijl de rest uitgewoond over de finish kwam. In Catalonië (waar Pogacar vier etappes en het eindklassement won, red.) won hij telkens met overschot. Ook in de Giro moest hij niet tot het uiterste gaan. De meeste renners moeten na zo’n Giro langer herstellen waardoor ze met trainingsachterstand aan de Tour zouden beginnen. Niet Pogacar. Vijf weken waren genoeg om te herstellen en voldoende te trainen om weer top te zijn.'

Een ultrastrakke seizoensplanning was speelt dus een hoofdrol in het superjaar van de Tourwinnaar. Om het doel van een regenboog te verwezenlijken moesten er offers gebracht worden. 'Cruciaal is dat Pogacar na de Tour de Spelen liet schieten, waardoor er opnieuw zeven, acht weken waren tot zijn volgende wedstrijd. Hij heeft na de Tour twee weken vakantie genomen en pas de training hervat toen hij weer hongerig was. Ook dat mentale herstel is belangrijk.'

Pogi nu nog top: 'Remco heeft een andere beslissing genomen'

'Vervolgens heeft hij zich opnieuw optimaal voorbereid op dit laatste luik van het seizoen. Remco heeft een andere beslissing genomen, de juiste, want ze heeft hem twee olympische titels opgeleverd, maar het is wel logisch dat het nu minder is. Dat is bij veel renners het geval omdat ze op het einde van het seizoen te veel wedstrijden rijden en te weinig trainen, terwijl ze ook mentaal leeglopen.'

En terwijl andere renners al tandenknarsend uitkijken naar het einde van het seizoen, was Pogacar nog volop in staat zijn concurrenten op een hoopje te rijden. 'Die waardes uit de Tour en Emilia blijven berekeningen, maar voor mij is zijn immense prestatie in de WK-wegrit een overtuigend reëel bewijs dat er bij Pogacar nog geen verval op zit', besluit Van Den Bosch.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws