IJzersterke Evenepoel (met witte broek) klopt Bilbao in Clasica San Sebastián, Vlasov vervolledigt podium Wielrennen
Wielrennen

IJzersterke Evenepoel (met witte broek) klopt Bilbao in Clasica San Sebastián, Vlasov vervolledigt podium

IJzersterke Evenepoel (met witte broek) klopt Bilbao in Clasica San Sebastián, Vlasov vervolledigt podium

Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) heeft de Clasica San Sebastián gewonnen. Na een bijzonder spannende wedstrijd versloeg hij Pello Bilbao (Bahrain Victorious) in een sprint-à-deux. Het is de derde keer dat Evenepoel, die de gehele dag aan het aanvallen was, de Spaanse eendagswedstrijd bijschrijft op zijn palmares. In de verre achtergrond finishte BORA-hansgrohe-coureur Aleksandr Vlasov als derde.

364 dagen nadat hij zijn tweede zege in de Spaanse eendagswedstrijd had gegrepen, kon Evenepoel zich op 29 juli 2023 andermaal opmaken voor titelverdediging. Samen met UAE Team Emirates-revelatie Juan Ayuso behoorde de 'Kannibaal van Schepdaal' tot de absolute topfavorieten om te zegevieren in San Sebastián, al had de wereldkampioen wel een streepje voor op de 20-jarige coureur uit Barcelona. Ook seizoensrevelatie Ben Healy (EF Education-EasyPost), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) en Tiesj Benoot (Jumbo-Visma) werden op voorhand goede kansen toegedicht om als eerste over de in het Baskenland getrokken meet te komen.

Kopgroep met Bardet en Van Hooydonck krijgt niet veel ruimte van peloton

Al vroeg in de wedstrijd kreeg een kwintet een vrijgeleide van het peloton. Romain Bardet (Team DSM-firmenich), Julien Bernard (Lidl-Trek), Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma), Franck Bonnamour (AG2R Citroën Team) en Mikel Iturria (Euskaltel-Euskadi) vormden de vlucht van de dag, waarbij logischerwijs vooral Bardet en Van Hooydonck erbovenuit sprongen wat betreft opvallende namen. Het vijftal kreeg een maximale voorsprong van circa drie minuten 'cadeau'.

Op de Meaga (3,5 kilometer aan 3,4 procent), de eerste officiële beklimming van de dag, gebeurde er nog niet bijster veel. Dat was ook niet zo gek, want er moest in totaal 230 kilometer gekoerst worden. Ook op de daaropvolgende Iturburu-col (6,6 kilometer aan 5,3 procent) en de Alkiza-bestijging (4,4 kilometer aan 6,2 procent) waren er zowel in de kopgroep als het peloton geen aanvallen of specifieke ondernemingen waarneembaar. Op de gevreesde Jaizkibel (7,9 kilometer aan 5,6 procent) was dat echter wél het geval, daar Bonnamour moest passen in de kopgroep. Zodoende transformeerde de tête de la course tot een kwartet.

Beresterke Evenepoel begint er al vroeg aan, onder anderen Vlasov en Bilbao kunnen volgen

Na een kort stukje door de vallei stond met nog circa 75 kilometer voor de boeg de minstens zo zware Erlaitz (3,8 kilometer aan 10,6 procent) op het wielermenu. Ondanks dat het nog zo'n twee uur koersen was tot aan de finish in San Sebastián, kon Evenepoel zijn ongeremde aanvalslust niet in bedwang houden. Op de steilste stroken van het onding ging de poulain van Patrick Lefevere er vanuit het peloton vantussen. Hij kreeg enkel Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), Bilbao en Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) met zich mee. In de kopgroep hadden Iturria en Bernard ook moeten passen, waardoor er een nieuwe kopgroep van zes ontstond: Bardet, Van Hooydonck en de onder leiding van Evenepoel aangesloten 'nieuwkomers'.

Verslag loopt verder onder tweet.

De zes koplopers werkten dusdanig goed samen dat het peloton al vrij snel geen schijn van kans leek te maken. Op vijftig kilometer van de aankomst bedroeg de voorsprong al meer dan één minuut, waardoor de jongens in het pak al verslagen leken. Evenepoel nam vrijwel al het kopwerk voor zijn rekening en dat was op de flanken van de Mendizorrotz (4,1 kilometer aan 7,3 procent), een nieuwe col in het parcours van de belangrijkste klassieker die Spanje rijk is, niet anders. Het resulteerde erin dat vroege vluchters Bardet en Van Hooydonck moesten passen. Niet veel later kreeg ook Bettiol het lastig en waren het dus enkel Vlasov, die sinds zijn DNF in de Giro d'Italia geen wedstrijd meer reed, en Bilbao die konden volgen.

Verslag loopt verder onder tweet.

In het peloton waren inmiddels de zenuwen tot een maximum gestegen en besloten onder anderen Felix Gall (AG2R Citroën Team) en Benoot om een alles-of-niets-poging te ondernemen. Op dat moment zagen we ook (schaduw)favorieten als Rodríguez, Ayuso en Powless lossen. In het peloton oogde vooral Gall heel sterk. De Oostenrijker, die de zeventiende etappe in de Tour de France wist te winnen, reed weg van de rest. Hij moest echter wel 55 seconden zien goed te maken op een ontketende Evenepoel, die nog altijd met de in het wiel vastgeplakte Vlasov en Bilbao doorstoempte. Gelukkig voor Gall was er in de achtervolgende groep iemand uit zijn as herrezen: de in de Tour flink tegengevallen Mikel Landa (Bahrain Victorious) kon zowaar volgen en ging samen met zijn Duitstalige compagnon op jacht naar 'Evenepoel en de zijnen'.

Strijd wordt beslecht middels sprint-à-deux, ijzersterke Evenepoel toont zich de snelste

Op de top van de Mendizorrotz kwamen Gall en Landa wel van een koude kermis thuis, aangezien de voorsprong gewoon verder was opgelopen. Het Oostenrijks-Baskische duo keek immers al tegen anderhalve minuut achterstand aan. Daardoor zagen ook zij hun kansen in rook opgaan en lieten ze zich inhalen door de 'grote' groep, die nog uit zo'n 35 renners bestond. Alle ogen waren vervolgens gericht op hetgeen er voorin stond te gebeuren. De verwachting heerste dat Evenepoel er op de laatste col van de dag, de loeisteile Murgil-Tontorra (2,1 kilometer aan 10,1 procent), er een flinke snok aan zou geven.

En zo geschiedde: Evenepoel wachtte ogenschijnlijk lang. Op 900 meter van de top zette hij zich echter aan kop van het groepje en schroefde hij al zittend het tempo op. Dat kostte Vlasov als eerste de kop, terwijl Bilbao nog wel stug in het wiel bleef zitten. De twee kemphanen kwamen gezamenlijk boven op de Murgil, waarna een goedlopende samenwerking volgde.

Moest een sprint-à-deux dan uitkomst gaan bieden in één van de belangrijkste eendagswedstrijden van Zuid-Europa? Ja, zo bleek. Het was op voorhand moeilijk te zeggen wie er op papier de snelste is. Evenepoels sprint was doorheen de jaren namelijk verbeterd, terwijl Bilbao ook niet traag is. Na slechts een beetje gepoker was het Evenepoel die vanuit het wiel als eerste aanging. Bilbao leek nog eventjes in de buurt te komen, maar de Vlaming kon zijn handen al vrij vroeg in de lucht steken. Evenepoel wint daarmee voor de derde keer de Clasica San Sebastián. In de verre achtergrond vervolledigde Vlasov het podium.

Uitslag Clasica San Sebastián 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws