Jasper Philipsen heeft de dertiende etappe in de Tour de France gewonnen. De snelle man van Alpecin-Deceuninck was de beste in de sprint van een flink uitgedund peloton in Pau. Op papier was de rit er één voor de sprinters of een vlucht, in de praktijk kregen we 165 kilometer lang koers, gemaakt door een vroege aanval van een grote groep én de wind. Tadej Pogacar behoudt het geel.
Een moe peloton, een nieuwe, vlakke etappe. Althans, op papier. Dat kon meerdere kanten op, daar de sprintersploegen, en dan met name Alpecin-Deceuninck, aardig verzwakt waren. Rit 13 kon daarom ook prima een etappe voor de vluchters worden. Steeds meer werd duidelijk dat ook de wind een factor kon spelen, en met de heuvelzone in de finale waren er zo voldoende factoren die deze etappe tot een lastige maakten.
Ayuso abandon, vroeg waaierfestijn met elitegroepje van korte duur
Dat was dan ook meteen te zien vanaf het begin. Direct vanuit het vertrek – de eerste kilometers liepen venijnig omhoog vanuit Agen – werd er flink gedemarreerd. Dit leidde tot een situatie dat er eigenlijk al gauw een groep van pakweg twintig man voorop lag, maar het peloton liet niet begaan. De reden? Adam Yates was meegeslopen. Visma | Lease a Bike en INEOS Grenadiers gingen hier niet mee akkoord, lange tijd had de kopgroep een halve minuut voorsprong.
Het vreselijk hoge tempo – zo’n 49 kilometer per uur gemiddeld in de eerste fase – was er teveel aan voor Juan Ayuso. De Spanjaard werd al vroeg gelost en moest vanwege een coronabesmetting opgeven. Na de eerste twintig kilometer zagen we een ferme versnelling van Visma | Lease a Bike, op gang gebracht door Wout van Aert. Hij nam vier ploegmaats, waaronder Jonas Vingegaard, mee. Ook Pogacar en Remco Evenepoel waren attent, terwijl Victor Campenaerts het achttal compleet maakte. Een fascinerend avontuurtje, maar INEOS reed het gat dicht en de groepen kwamen weer bijeen.
Adam Yates blok aan been kopgroep, die in beginsel kansloos is
Hierna zagen we zo’n vijftig kilometer lang hetzelfde beeld: een hoog tempo, want Yates werd geen ruimte gegund. Tot frustratie van de andere mannen in de kopgroep, te weten onder anderen Arnaud De Lie, Mathieu van der Poel, Magnus Cort Nielsen, Marijn van den Berg en Michal Kwiatkowski. Vanuit deze groep, waar 21 man deel van uitmaakten, demarreerden Cort en Kwiatkowski daarom maar. Ze kregen Julien Bernard en Romain Grégoire mee. De groep De Lie-Van der Poel-Van den Berg werd stapje voor stapje door het peloton teruggehaald.
De groep van vier was echter ten dode opgeschreven: de voorsprong was nog altijd niet groter dan vijftig seconden en toen de beschutting wegviel en het tempo werd opgevoerd, brak het peloton in stukken. Een groep van 35 man, met daarin de allergrootste klassementsrenners, werd even aangevoerd door Evenepoel en Pogacar. Binnen no time waren de vluchters gepakt, maar het tweede peloton kwam in een rustigere fase ook weer terug. Duidelijk was wel dat we naar een fascinerende en snelle ‘vlakke’ etappe zaten te kijken.
Verschillende sprinters vroeg op de pijnbank, Carapaz kleurt wederom finale
In de laatste veertig kilometer lagen nog enkele heuvels en zodoende kwam er ook daar weer een slijtageslag aan. Richard Carapaz versnelde. Hij kreeg Tobias Johannessen met zich mee. Ondertussen sukkelden sprinters als Mark Cavendish en Dylan Groenewegen al op achterstand, moegestreden door het grote geweld in de eerste helft van de etappe. Carapaz en Johannessen pakten een half minuutje op het tweede colletje van vierde categorie, het peloton werd aangevoerd door Visma | Lease a Bike.
Zij werden overgenomen door Lotto-Dstny, onder aanvoering van Vocsnor Victor Campenaerts. De Belgen hadden om zich heen gekeken en gespot dat er een hoop snelle mannen af waren. Hierdoor werd tempo gemaakt voor sprintkopman Arnaud De Lie. Het betekende het einde voor Carapaz en de Noor, het peloton was behoorlijk in omvang afgenomen. Een vervolg kwam er niet, en daardoor probeerden drie mannen opnieuw te ontsnappen: Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Fabian Grellier (TotalEnergies) en Brent Van Moer (Lotto-Dstny).
Na alle verwikkelingen dan toch 'gewoon sprinten' in Pau
Stuyven probeerde met een ferme versnelling zijn medevluchters te lossen, dit lukte met Grellier. Van achter waren Van Aert, De Lie, Jasper Philipsen en Biniam Girmay mee als belangrijkste spurters. Echt achtervolgen gebeurde niet meer, maar Stuyven en Van Moer sloegen ook geen groot gat. Op zeven kilometer van het einde zat iedereen weer bij elkaar. Visma | LaB naam de regie in dienst van Van Aert. Verschillende uitvalspogingen vonden plaats, maar kenden weinig succes.
Op vijf kilometer van de meet waren de renners veilig voor tijdsverlies na eventuele valpartijen. Abrahamsen probeerde nog te versnellen, maar dat lieten de ploegen van de spurters niet meer toe. Het was de trein van Intermarché die de laatste kilometer opende. Zo zat Girmay opnieuw in pole position. Laporte toepte over met Van Aert in zijn wiel. Philipsen kwam echter over zijn landgenoot heen, en de Vlam van Ham hield vol tot het einde. Zijn tweede ritzege. Van Aert viel op het einde net stil en werd tweede. In de laatste kilometer zagen we in de schaduw van de sprint nog een lelijke val, met daarbij veel Arkéa en Lotto.
Uitslag etappe 13 Tour de France 2024
Results powered by FirstCycling.com
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties