Na Tour en bruiloft is Danny van Poppel plots weer afmaker: 'Reden is simpel: onze sprinter is niet goed' Wielrennen
Wielrennen

Na Tour en bruiloft is Danny van Poppel plots weer afmaker: 'Reden is simpel: onze sprinter is niet goed'

Na Tour en bruiloft is Danny van Poppel plots weer afmaker: 'Reden is simpel: onze sprinter is niet goed'

Als er één Nederlander goed uit de Tour de France is gekomen, dan is het Danny van Poppel wel. Hij reed geen WK of EK, maar in vijftien wedstrijddagen na de Franse ronde eindigde hij maar liefst twaalf keer bij de beste tien. Bij In de Leiderstrui legt hij uit hoe dat komt.

We spraken Van Poppel bij de Münsterland Giro, een belangrijke wedstrijd voor zijn sponsor BORA-hansgrohe. Op de Duitse feestdag (3 oktober) begon de Nederlander aan zijn laatste week van het seizoen, nadat hij na de Tour de France tweede werd in de BEMER Cyclassics Hamburg, derde in de Deutschland Tour en een rit won in de Tour of Britain. Stuk voor stuk prestaties waar ze bij BORA-hansgrohe heel blij mee zijn, wat al beloond werd met een vers contract tot en met 2027.

Van Poppel zag ploegmaat Jordi Meeus de slotrit van de Tour de France op de Champs-Elysées winnen, waarna hij drie dagen later in het huwelijksbootje stapte met zijn vrouw, Stephane Van Poppel-Kox. Op 20 augustus wist hij ei zo na de BEMER Cyclassics Hamburg te winnen, daar Mads Pedersen net vooruit bleef. 'In Hamburg had ik eigenlijk moeten winnen. Ik weet van mijzelf dat ik na een grote ronde vaak goed ben, met de juiste trainingen en wedstrijden kan ik dat dan ook nog vaak doortrekken. Ik heb goed kunnen trainen, maar merk inmiddels wel dat het lichaam telkens wel heel moe is na een lange training. Mentaal wil ik echter nog wel, dus dat is misschien wel het belangrijkste', stelde Van Poppel voor de start van de Münsterland Giro..

Later volgden dus ook nog een derde plek in het eindklassement van de Deutschland Tour en vijf podiumplaatsen in de Tour of Britain, waarvan één zege. 'Het ging supergoed de laatste weken. Na Groot-Brittannië ben ik twee weken thuis geweest, maar daarvoor ging het supergoed. Nu volgen de laatste wedstrijden van het seizoen, daarin zullen we het nog wel zien', blikt hij alvast vooruit op Parijs-Bourges en Parijs-Tours.

Van Poppel moest dit najaar weer switch maken van lead-out naar afmaker

Eigenlijk is het helemaal niet de bedoeling dat Van Poppel zó veel voor eigen kans zou gaan, daar hij bij BORA-hansgrohe de switch heeft gemaakt naar lead-out. Sam Bennett vertrekt echter en is ook niet in beste vorm, wat weer perspectief bood voor de 30-jarige Nederlander. 'De mentale switch heb ik wel even moeten maken, maar de reden daarvan is simpel: onze sprinter is niet goed. Dat is positief en negatief. Natuurlijk is het dan mooi om je kans te kunnen pakken, maar aan de andere kant wil je ook met de ploeg winnen zoals een Olav Kooij doet.'

'Ik heb er echt voor gekozen om lead-out te worden, maar dan is het wel jammer dat dat niet echt lukt. Je kunt daar niet veel aan doen, maar volgend jaar komt er een nieuwe sprinter', doelt hij op Sam Welsford, met wie hij volgend jaar aan zijn zijde zal rijden. En dus niet in eerste instantie met Meeus, die dezelfde taal spreekt. 'Sam wordt weer een nieuw project. Ik ken hem nog niet goed, maar het lijkt me wel een toffe kerel.'

In Münster was Van Poppel - hoe kon het ook anders? - opnieuw één van de aanjagers. Hij reed de hele dag in de frontlinie en werd uiteindelijk zesde. 'Het was een lange en zware dag', vertelde hij na afloop. 'Als ploeg voerden we de forcing in de openingsfase. In de finale probeerde ik het met een aanval, maar dat werkte niet echt. In de sprint zat ik vervolgens wat ingesloten, wat jammer was. Ik had de ploeg graag een podiumplek gegeven.'

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws