UCI voert belangrijke wijzigingen door in transferreglement (en gaat zware straffen opleggen bij onrechtmatigheden) Wielrennen
Wielrennen

UCI voert belangrijke wijzigingen door in transferreglement (en gaat zware straffen opleggen bij onrechtmatigheden)

UCI voert belangrijke wijzigingen door in transferreglement (en gaat zware straffen opleggen bij onrechtmatigheden)

De UCI heeft het transferreglement op twee cruciale punten gewijzigd. De internationale wielerunie zal voortaan namelijk niet met één, maar met twee transferperiodes werken en ook contractbreuken kunnen vanaf nu bestraft worden met boetes of zelfs schorsingen (voor zowel een renner, zijn nieuwe ploeg als de makelaar).

In wielerland werkte het normaal gezien als volgt: transfers mochten volgens de UCI-regels pas vanaf 1 augustus worden aangekondigd, terwijl in de maanden daarvoor natuurlijk achter de schermen al het nodige (voorbereidende) werk wordt verricht om die deals rond te maken. Zulke overstappen worden echter vaak van te voren al gelekt in de media, zoals recentelijk het geval was met Simon Yates (van Jayco-AlUla naar Visma | Lease a Bike).

UCI wil dat contracten en regels worden gerespecteerd en maakt korte metten met onrechtmatigheden

De UCI wil het hierboven beschreven graag vermijden en heeft dus besloten om een en ander te wijzigen in het reglement. Het transferbeleid gaat daarvoor op de schop (zowel bij de mannen als de vrouwen en zowel in de WorldTour als de ProTour). Er worden namelijk nu twee transferperiodes geïntroduceerd, een beetje gelijkend aan die in het voetbal. Het gaat om een eerste zogeheten registratieperiode, welke loopt van 1 tot en met 15 augustus. Dan gaan transfers met met onmiddellijke ingang in, waardoor renners nog tijdens het seizoen van ploeg kunnen wisselen. De tweede registratieperiode begint op 15 oktober en eindigt op 31 december, gericht op het jaar nadien.

Dan is er ook nog het punt rondom contractbreuk. Die wijziging is vooral doorgevoerd 'voor' renners die van het contract bij hun huidige broodheer af willen, zoals afgelopen jaar bijvoorbeeld het geval was bij Cian Uijtdebroeks (BORA-hansgrohe en het huidige Visma | Lease a Bike). De UCI heeft besloten dat zij als wielerunie zich kan tussenvoegen als scheidsrechter c.q. rechter en kan beoordelen of eenzijdige beëindiging van een contract door een renner niet correct is verlopen.

Als dat inderdaad allemaal op die eenzijdige manier geschiedt en de renner in kwestie tekent elders een nieuw contract, kan de UCI volgens de nieuwe regels boetes en zelfs schorsingen opleggen aan renners, teams en makelaars. Dit kan dan echter alleen weer als ook een rechtbank heeft geoordeeld dat de eenzijdige verbreking niet rechtsgeldig is. Mocht die rechtbank dan weer zo oordelen, zou de renner in sommige gevallen een schadevergoeding moeten betalen aan zijn huidige ploeg, terwijl ook de beoogde nieuwe ploeg een boete moet betalen (en er is ook een kans om de UCI-licentie te verliezen). Er worden dus korte metten gemaakt, al dient wel gesteld te worden dat het enkel om contracten en transfers gaat waarbij de renner er in salaris op vooruit zou gaan.

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws