De Giro d'Italia zit er weer op en dat kan meestal maar één ding betekenen: de zomermaanden komen eraan! Ook wat betreft koers is er in de zomer natuurlijk genoeg om van te genieten. Derhalve biedt In de Leiderstrui je een overzicht met daarin een wedstrijdplanning van de verschillende toppers!
Let op: wedstrijdschema's kunnen nog gewijzigd worden!
Mathieu van der Poel verkiest België boven Zwitserland richting Tour de France
Voor Mathieu van der Poel is 2023 vooralsnog een topjaar. De 28-jarige Nederlander kroonde zich op 5 februari tot wereldkampioen veldrijden, waarna de focus volledig op het wegseizoen werd gelegd. Ook in de voorjaarsklassiekers pakte de veelzijdige coureur van Alpecin-Deceuninck glansrijk uit, daar hij zowel Milaan-Sanremo als Parijs-Roubaix bijschreef op zijn palmares. In de E3 Saxo Classic en de Ronde van Vlaanderen werd hij tweede.
De twee volgende hoofddoelen van 'MVDP' zijn de Tour de France, die op 1 juli van start gaat met een Van der Poel op het lijf geschreven etappe, en het WK in Glasgow (zondag 6 augustus). In aanloop naar 'La Grande Boucle' rijdt Van der Poel eerst op 10 juni Dwars door het Hageland, om zich daarna in de Baloise Belgium Tour (14-18 juni) volledig klaar te stomen voor de Tour.
Wout van Aert bereidt zich middels Ronde van Zwitserland voor op Tour de France en WK
Ook Wout van Aert mag terugkijken op een sterk voorjaar. De alleskunner van Jumbo-Visma finishte in zijn vijf afgewerkte voorjaarsklassiekers geen enkele keer buiten de top vier. Zegevieren deed hij enkel in de E3 Saxo Classic. Ook bij Van Aert genieten de Tour de France en het WK de hoogste prioriteit als het gaat om zijn wedstrijdschema van dit kalenderjaar.
In tegenstelling tot zijn aartsrivaal staat Van Aert wél aan het vertrek van de Ronde van Zwitserland. De welbespraakte Vlaming slaat de Baloise Belgium Tour - een thuiswedstrijd - dus over. Na de Tour de France, waarin hij zowel voor eigen kans als in dienst van Jonas Vingegaard mag rijden, hoopt Van Aert op het WK zowel in de wegrace (6 augustus) als in de individuele tijdrit (11 augustus) hoge ogen te gooien. Zijn deelname aan de Renewi Tour (voorheen Eneco Tour en BinckBank Tour), die op 23 augustus begint, is ook al zo goed als zeker.
Jonas Vingegaard koerst hoofdzakelijk in Frankrijk
Vingegaard stond dit kalenderjaar aan het vertrek van drie rittenkoersen, waarvan hij er uiteindelijk twee wist te winnen (O Gran Camino en de Ronde van het Baskenland). In de door Tadej Pogacar gewonnen Parijs-Nice finishte de bescheiden Deen als derde. De 26-jarige klassementsrenner zal aan de start van het Criterium du Dauphiné verschijnen. Aldaar zal hij het moeten opnemen tegen mannen als Adam Yates, David Gaudu en Enric Mas. De Dauphiné dient natuurlijk als ultieme voorbereidingskoers voor de Tour de France, de wedstrijd die hij hoopt voor een tweede opeenvolgende keer op zijn naam te schrijven.
Remco Evenepoel trekt naar Zwitserland, Vuelta een optie?
Remco Evenepoel schreef na een ietwat teleurstellende Vuelta a San Juan op glorieuze wijze de UAE Tour op zijn naam. De 'Kannibaal van Schepdaal' sloot daarna de Ronde van Catalonië af op een tweede plaats, vlak achter eindwinnaar Primoz Roglic. Luik-Bastenaken-Luik was een kolfje naar zijn hand, waarna hij dé te kloppen man in de Giro d'Italia leek. Zoals bekend gooide een coronabesmetting roet in het eten.
Zijn verstek laten gaan in Italië zorgde voor de nodige speculaties omtrent een eventuele Tourdeelname. Die geruchten werden niet veel later de nek omgedraaid. Evenepoel herstart in de Ronde van Zwitserland en trekt vervolgens via het BK en een hoogtestage naar het WK in Glasgow. In augustus is de Vuelta a España een optie, al zal daar pas later over worden beslist.
Revaliderende Tadej Pogacar zet alles op de Tour de France
Tadej Pogacar was dé man van het voorjaar. De Sloveen van UAE Team Emirates leek alles te winnen wat er te winnen viel: de Ruta del Sol, Parijs-Nice, de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race én de Waalse Pijl. Ook in de uiteindelijk door Evenepoel gewonnen Luik-Bastenken-Luik was 'Pogi' de belangrijkste gegadigde om er met de overwinning vandoor te gaan, ware het niet dat hij hard onderuit ging en moest afstappen.
Een revalidatieproces ging van start, waarbij de Sloveen vrijwel nooit onder stoelen of banken stak dat hij ervan overtuigd was er in de Tour de France weer vol tegenaan te kunnen gaan. Pogacar had naar eigen zeggen nog wel pijn, maar liet recent weten dat hij weer buiten mag trainen. Op hoogte gaat hij enkele weken hard werken aan z'n vormpeil, alvorens hij na een verkenning van Touretappes in de Alpen de voorbereiding naar de Tour afsluit met een hoogtestage in Sestrières. Hij rijdt alleen het Sloveens kampioenschap op de weg en in de tijdrit als voorbereiding.
Primoz Roglic niet naar de Tour, mogelijk wel de Vuelta
Ook Primoz Roglic nam in 2023 deel aan drie wedstrijden, welke hij allemaal wist te winnen. De Sloveense ex-schansspringer schreef immers Tirreno-Adriatico, de Ronde van het Baskenland en de Giro d'Italia bij op zijn palmares. Waar eerst de verwachting heerste dat de Jumbo-Visma-kopman richting de Vuelta zou trekken, speelden na zijn Giro-winst ook flink wat speculaties rondom een Tourdeelname de kop op. 'Misschien. Ik weet het niet. Wie weet. Ik zeg altijd: je weet nooit wat er gebeurt in het leven, welke uitdagingen en kansen je krijgt', zo liet hij kort na zijn eindzege in de Ronde van Italië nog optekenen toen hem gevraagd werd naar zijn Tourambities.
Die verhalen kunnen inmiddels de prullenbak in. Roglic staat niet op de lijst voor de Tour en als er iemand wegvalt, zal die plek eerst voor Wilco Kelderman zijn. Roglic gaat z'n Girozege vieren in Slovenië en daarna plannen maken voor deel twee van het seizoen. De Vuelta a España en de Ronde van Lombardije zouden daarin weleens hoofddoelen kunnen zijn.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties