Elia Viviani heeft de Cholet-Pays de la Loire gewonnen. Na een hectische koers met veel aanvallen was hij de snelste in de onvermijdbare massasprint. Zijn vorige overwinning resteerde alweer van de Ronde van Slowakije in 2019.
Cholet-Pays de la Loire was na een jaar afwezigheid weer terug op de kalender en had met Nacer Bouhanni, Elia Viviani en de talentvolle Jake Stewart verschillende mooie namen aan de start. Of zij ook mochten sprinten voor de winst, was nog maar de vraag. Het parcours was namelijk behoorlijk heuvelachtig en de zes passages van de Rue Jean Jaurés (0,6 km aan zes procent) in de laatste vijftig kilometer boden de nodige kansen voor de aanvallers.
Wind zorgt voor hectische openingsfase
Clément Carisey, Mattia Viel en Théry Schir waren de eerste aanvallers van de dag. Zij kregen later gezelschap van Tobias Lund Andresen en Jacob Scott, daarmee had de eerste ontsnapping zich gevormd. Ze waren echter niet definitief vertrokken, want het peloton brak daarachter door de wind in drie stukken.
Na een hectisch en razendsnel begin van de wedstrijd ontstond er een nieuwe kopgroep: Alexys Brunel (Groupama-FDJ), Nicolas Prodhomme (AG2R Citroën Team), het duo van de Swiss Racing Academy Stuart Balfour en Yannis Voisard en namens Delko Clément Carisey die ook deel uit maakte van de eerste ontsnapping.
Kopgroep krijgt gezelschap van Gougeard
In het peloton waren het de sprintersploegen die het controleren van het tijdsverschil op zich namen. Zij gaven de vijf koplopers een maximale voorsprong van twee minuten. Die voorsprong daalde op honderd kilometer van de finish echter al naar een minuut, waardoor de doorgaans aanvalslustige Alexis Gougeard zijn kans zag om de oversteek naar voren te maken.
Op ruim tachtig kilometer van de finish sloot de renner van AG2R bij de kopgroep aan. Ondanks de versterking vooraan bleef het tijdsverschil dalen. Op vijftig kilometer van de finish hadden de vluchters slechts twintig seconden over. Dat deed Gougeard beslissen om te demarreren. Door zijn versnelling moesten zijn ploeggenoot Prodhomme en de twee renners van de Swiss Racing Academy lossen.
Carisey en Brunel konden Gougeard wel volgen en wisten gezamenlijk hun voorsprong op het peloton te vergroten naar 35 seconden. In het peloton was het echter ook volop koers en er werd slag om slinger gedemarreerd. De drie koplopers werkten goed samen tot de laatste dertig kilometer, toen plaatste Brunel een aanval.
Cosnefroy probeert massasprint te ontlopen
Vanuit het peloton vertrok Thibault Ferrasse, die knap de aansluiting maakte bij Brunel. Er kwamen later nog meer renners bij, waaronder Simon Geschke, Nans Peters, Damien Godon en favoriet Stewart. Godon ging vervolgens solo en hij kreeg drie renners met zich mee. Eén van hen was wederom Brunel, die een ijzersterke koers reed. Ook de Luxemburger Luc Wirtgen en de Zweed Lucas Eriksson zaten vooraan.
Zij verdedigden echter een handvol seconden op het peloton en ze stonden dan ook voor een kansloze opgave. Godon probeerde het desondanks nog een keer maar het was enkel uitstel van executie. Het peloton kwam terug maar de laatste helling kon een massasprint nog voorkomen. Benoit Cosnefroy voelde zich daarvoor alvast geroepen en schudde een verschroeiende demarrage uit zijn benen.
Samen met Biniam Ghirmay en Cyril Barthe wist hij te ontsnappen, maar de voorsprong was nog altijd zeer klein. Het werd dan ook toch een sprint. Daarin ging Viviani vroeg aan en hij zag niemand meer voorbijkomen. Het was alweer van 2019 geleden dat hij won. Bouhanni werd derde maar liet zich weer eens van zijn slechte kant zien door een renner van Groupama tegen de hekken te drukken. Hij raakte door die actie zijn derde plek kwijt.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties