De Oostenrijke politie, die onderzoek doet naar Operation Aderlass, de dopingzaak waarin Georg Preidler en Stefan Denifl zijn gesnapt, roept kroongetuigen op zich te melden. De komende dagen lijken er meer namen naar buiten te gaan komen. Meldt een dopingzondaar zich zelf, kan deze rekenen op strafvermindering.
Er zijn minstens veertig bloedzakken gevonden in de zaak, meldt Kronen Zeitung. Het onderzoek naar de identiteiten achter deze bloedzakken is in volle gang en het is dan ook een kwestie van tijd voor er meer namen naar buiten komen. De instanties zijn echter vooral op zoek naar het brein achter deze operatie. ‘We willen de kopstukken vinden en het netwerk oprollen.’
‘Iedereen die zich als kroongetuige opwerpt en met namen komt, mag strafvermindering verwachten’, zegt David Müller van het NADA. Een dopingzondaar die middels een DNA-test wordt gesnapt riskeert een gevangenisstraf tot twee dagen, maar als hij of zij zichzelf aangeeft, vervalt deze. Momenteel zijn met Preidler en Denifl twee wielrenners betrapt. Verdere dopingzondaars komen uit het langlaufen. Het is niet ondenkbaar dat nog meer renners op de fles gaan.
Update - 09.03 uur (6 maart 2019): Meer dopinggevallen verwacht
Het dopingschandaal rond Mark Schmidt gaat nog veel meer vals spelende sporters aan het licht brengen. Dat verwacht onderzoeksleider Dieter Csefan. 'Met een bekentenis uit eigen beweging voorkomen sporters namelijk dat ze in de gevangenis worden gezet', zo legt hij uit aan persbureau APA.
'We denken dat we erachter kunnen komen wie de eigenaars van het bloed zijn', vervolgt Csefan over de veertig bloedzakken die in beslag zijn genomen. 'Dit is al jaren aan de gang, er was totaal niet het besef dat ze iets verkeerd deden.'
Update II - 20.53 uur (14 maart 2019): Waarschijnlijk meer renners in Operatie 'Aderlass'
De 'Operatie Aderlass' is volgens de eerste signalen nog veel groter dan vooraf gedacht. Dat melden onderzoekers aan het Franse Le Monde. Het medium meldt dat de organisatie rond Mark Schmidt wordt vergeleken met de Russische maffia. Het aantal dopinggebruikers gaat waarschijnlijk verder dan alleen het langlaufen en wielrennen.
Het onderzoek heeft vooralsnog onthuld dat er door Schmidt gebruik werd gemaakt van methodes voor bloeddoping die het bloedpaspoort omzeilen. De WADA meldde woensdag juist nog dat het bloedpaspoort volgens hen geen gevaar loopt wat betreft betrouwbaarheid.
Tot dusverre zijn er twee renners tegen de lamp gelopen met Stefan Denifl en Georg Preidler, maar de onderzoekers verwachten dat er meer renners betrokken zijn bij 'Operatie Aderlass'. Volgens Le Monde is dat niet gek, aangezien Schmidt een lang verleden heeft in de wielerwereld bij onder meer Gerolsteiner en Milram. De Duitser is woensdag 13 maart voor het eerst verhoord en dit zal de komende dagen doorgaan. Volgens zijn advocaat werkt Schmidt mee met de autoriteiten.
Update III - 09.50 uur (21 maart 2019): 21 verdachten in Operation Aderlass
De 40 bloedzakken die in beslag zijn genomen in Operation Aderlass bevatten bloed van tenminste 21 atleten. Dat heeft aanklager Kai Gräber bekendgemaakt op een persconferentie. ‘De 21 atleten zijn afkomstig uit vijf verschillende sporten, waarvan er drie wintersporten zijn’, aldus Gräber. Verschillende namen zijn al bekend, waaronder die van wielrenners Georg Preidler en Stefan Denifl.
De dopingzaak bestrijkt de periode tussen 2011 en 2019 volgens Gräber, die spreekt over honderden transfusies. De 21 verdachten komen uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Korea, Italië, Zweden, Finland, Estland, Kroatië en Hawaii. Vooralsnog is er geen link gelegd met Nederland.
Update IV - 20.17 uur (14 mei 2019): 'Petacchi onderdeel van Operation Aderlass'
Volgens Le Monde is Alessandro Petacchi klant geweest bij de Duitse arts Marck Schmidt. Zijn dopingnetwerk werd eerder dit jaar onthuld door de politie en er kwamen veel namen naar boven, zoals Georg Preidler en Stefan Denifl. Nu zou Petacchi daar dus bij komen. Hij zou in 2012 en 2013 bloedtransfussies hebben gekregen.
Zelf ontkent Petacchi dat hij iets te maken heeft met de dopingperikelen. 'Ik heb nooit een bloedtransfusie gehad', meldt de Italiaan kort tegenover Cyclingnews.
Update V - 11.22 uur (24 augustus 2019): UCI schorst Petacchi voor dopinggebruik
Alessandro Pettachi mag voorlopig niet de wielersport in. De UCI vindt de Italiaan schuldig nadat er informatie binnenkwam van Oostenrijkse bronnen. De Italiaan zou in 2012 en 2013 verboden middelen hebben gebruikt. Hij is voor twee jaar geschorst, vanaf 14 mei 2019. De Italiaan reed in 2012 nog naar drie ritzeges in de Ronde van Beieren. (Foto: social media)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties