Wout van Aert heeft na de Strade Bianche ook Milaan-Sanremo gewonnen. De Belg van Team Jumbo-Visma vocht op de Poggio en in de afdaling een duo-gevecht uit met regerend kampioen Julian Alaphilippe, die er in de sprint op werd gelegd.
Al snel in de koers ontstond de traditionele kopgroep. Zes Italianen: Mattia Bais, Manuele Boaro, Fabio Mazzucco, Alessandro Tonelli, Damiano Cima en Marco Frapporti hadden het gezelschap van Spanjaard Héctor Carretero. Hun maximale voorgift was een minuutje of zeven. De mannen van Jumbo-Visma, UAE-Emirates, Lotto Soudal, Groupama-FDJ en Deceuninck-Quick-Step hielden de touwtjes strak in handen. Daarmee lag de koers vast voor de komende 250 kilometer. Zo kennen we Milaan-Sanremo, maar toch was het anders dan traditioneel door het parcours door het binnenland.
Vluchters ingerekend, Alaphilippe onderuit
Met een kilometer of zeventig moest Carretero zijn Italiaanse metgezellen laten gaan, waardoor er zes vluchters overbleven. Vanuit het peloton kwam er pas op 57 kilometer van het einde een aanval. Nicola Conci ging er vandoor, maar het was Deceuninck-Quick-Step dat de boel controleerde. De tempoversnellingen hadden tot gevolg dat de kopgroep de voorsprong snel verloor. Boaro was de laatste die wat probeerde, maar op 33 kilometer van de meet was het over met de vluchters.
Op dat moment was er al paniek in de tent bij Deceuninck, waar Alaphilippe materiaalpech had, net toen het peloton gas gaf richting de Cipressa. Dankzij Tim Declercq kwam Alaphilippe terug in het peloton, maar hij had ogenschijnlijk wel even een jasje uitgedaan. Voor Danny van Poppel was de koers over, hij viel en moest het pak laten gaan. Dat peloton begon al flink uitgedund aan de Cipressa, de voorlaatste klim.
Aanvallen op de Cipressa, maar oorlog op de Poggio
Traditioneel werd er op de Cipressa door gefietst, maar het waren de mindere goden die iets probeerden. Loïc Vliegen en Jacopo Mosca reden weg en ook Giulio Ciccone probeerde iets. Het tempo op de klim had gevolgen voor de sprinters. Fernando Gaviria en Caleb Ewan waren leeg en moesten het peloton laten gaan, nog voordat we boven waren. In de afdaling ging Daniel Oss voor BORA eens op de pedalen staan, maar het was andermaal Deceuninck die de controle nam. Niemand mocht voor de Poggio nog vertrekken.
Aan de voet bleek waarom, want nadat Vincenzo Nibali was vertrokken, nam Alaphilippe met een machtig verzet over. Van Aert was de enige die zijn wiel kon houden, maar ook de Belg moest onder de top een gat laten richting de Fransman, die volledig op stoom was. In de afdaling werd het een gevecht tussen de twee, met niet eens ver daarachter het peloton met overige favorieten.
Van Aert pokert en wint
Van Aert haalde Alaphilippe uiteindelijk weer bij, mede door een paar overmoedige bochten van Alaphilippe. Samen denderden ze naar beneden, wetende dat het peloton niet ver zat. Eenmaal beneden wachtten er nog twee vlakke kilometers, alvorens er moest worden gesprint. Van Aert kwam van kop, wachtte héél lang, maar legde Alaphilippe er uiteindelijk op, voor zijn tweede zege in een week tijd. Het is tevens zijn eerste zege in een monument.
In het peloton erachter werd gesprint om de laatste podiumplek. Michael Matthews won die spurt van Peter Sagan, die vierde werd. Mathieu van der Poel zat er wel bij, maar eindigde niet in de top-10. (foto: Sirotti)
Uitslag Milaan-Sanremo 2020:
1. Wout van Aert
2. Julian Alaphilippe ''
3. Michael Matthews +0.02
4. Peter Sagan ''
5. Giacomo Nizzolo ''
6. Dion Smith ''
7. Alex Aranburu ''
8. Greg Van Avermaet ''
9. Philippe Gilbert ''
10. Matej Mohoric ''
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties