[Update] CADF vindt geen sporen 'nieuw dopingmiddel' bij hertests Aderlass Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

[Update] CADF vindt geen sporen 'nieuw dopingmiddel' bij hertests Aderlass

[Update] CADF vindt geen sporen 'nieuw dopingmiddel' bij hertests Aderlass

(10 september 2020) Wie dacht dat we er anno 2020 toch echt bijna vanaf waren, komt ongetwijfeld bedrogen uit. Waar topsport is, is valsspelerij. En zo mag het haast geen verrassing heten dat in het bloeddopingonderzoek 'Operatie Aderlass' een gloednieuw dopingmiddel is ontdekt.

Het Nieuwsblad schrijft dat we spreken over 'H7379 Hemoglobin Human' (ook wel HBOC genoemd) en dat de effecten van dit middel gelijkenissen vertonen met EPO. Wielrenners zouden er in 2016 en 2017 al gebruik van hebben gemaakt, ondanks dat het middel op de farmaceutische markt niet eens te koop is. De UCI en Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) zijn al sinds november van 2019 stalen uit die jaren aan het hertesten. Dat schiet nog niet echt op; naar verluidt zijn er, mede door de intrede van het coronavirus, pas vijftig van duizenden stalen getest.

'De opgenomen zuurstof in de longen wordt sneller getransfereerd naar de weefsels die het nodig hebben, waardoor de uithouding van de atleet verbetert', zo wordt HBOC omschreven. Er is een maand geleden een Kroatische dealer opgepakt die in opdracht van Aderlass-kopstuk Mark Schmidt werkte. Hij biechtte op dat Schmidt bij wielrenners werkt met HBOC. Het middel is op te sporen bij dopingcontroles, maar volgens Het Nieuwsblad werd en wordt er niet al te vaak verder gezocht als er een vermoeden is. Dit zou namelijk veel geld kosten.

Update - 26 oktober 2020 (10.05 uur): CADF vindt geen positieve stalen na hertest

De Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) heeft geen positieve stalen aangetroffen naar aanleiding van de hertests eerder dit jaar, zo schrijft CyclingPro. Er werd gekeken of er mogelijk gebruikt gemaakt zou zijn van een nieuw soort doping. De hertests maakten deel uit van Operation Aderlass van de Oostenrijkse dopingarts Mark Schmidt.

Van de ruim achthonderd tests kwam geen enkele positief terug, waardoor besloten is de stalen voorlopig op te slaan in de hoop dat ze bij kunnen dragen aan nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen in toekomstig dopingonderzoek. (foto: UCI)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws