Pedersen de slimste in Gent-Wevelgem, Van Aert en Van der Poel kijken naar elkaar De Klassiekers
De Klassiekers

Pedersen de slimste in Gent-Wevelgem, Van Aert en Van der Poel kijken naar elkaar

Pedersen de slimste in Gent-Wevelgem, Van Aert en Van der Poel kijken naar elkaar

Mads Pedersen heeft een zwaarbevochten editie van Gent-Wevelgem gewonnen. De renner van Trek-Segafredo bleek in de slotfase de beste van een groep van kleppers die in de heuvelzone van de klassieker was ontstaan. Mathieu van der Poel en Wout van Aert keken in de slotfase vooral naar elkaar, wat de ruimte gaf aan een groepje met Pedersen.

Het parcours van Gent-Wevelgem kende in 2020 een ander parcours dan normaal. De belangrijkste verandering in de wedstrijd over 238 kilometer was het feit dat de Kemmelberg drie keer, in plaats van twee keer moest worden beklommen. De laatste keer Kemmelberg (2,5 km à 4,4%) was op meer dan dertig kilometer van de finish, maar beloofde de belangrijkste scherprechter te worden.

Vanaf de start reed er snel een groep van zeven man weg, met als grootste naam Mark Cavendish (Bahrain McLaren). Hij werd vergezeld door Alexis Gougeard (AG2R), Alexander Konychev (Mitchelton-Scott), Leonardo Basso (INEOS Grenadiers), Julien Morice (B&B Hotels), Kenny Molly (Bingoal) en Gilles De Wilde (Sport Vlaanderen - Baloise). Het peloton was in het begin van de koers vooral bezig zichzelf warm te houden in de regen en dat zorgde ervoor dat de voorsprong snel opliep naar meer dan zeven minuten.

Jumbo-Visma voor Van Aert

Op het begin controleerde Deceuninck–Quick-Step en dat zorgde ervoor dat de voorsprong niet al te groot werd. Richting de eerste klimmetjes nam Jumbo-Visma het heft in handen voor Van Aert. Binnen enkele tientallen kilometers was er daardoor van de zeven minuten voorsprong nog maar heel weinig over. Aan de voet van de eerste keer Kemmelberg, op ongeveer 85 kilometer voor de streep, hadden de zeven koplopers nog twee minuten over.

Daarna ging het hard met de voorsprong en op meer dan zestig kilometer werd de laatste vluchter ingerekend door een groep van 25 renners. Na een paar speldenprikjes van de topfavorieten lukten het een groep van negen renners om zich los te maken op zestig kilometer van het einde. Mike Teunissen, Matteo Trentin, Gianni Vermeersch, Florian Vermeersch, Sep Vanmarcke, Stefan Küng, Alexis Gougeard, Luke Rowe en Mads Pedersen pakten al snel een minuut voorsprong.

Nog vijftig kilometer, tweede keer Kemmelberg

Bij aanvang van de tweede keer Kemmelberg trokken Van der Poel en Van Aert het tempo in de grote groep de lucht in. Ze kregen een selectief gezelschap mee in hun spoor, met twee mannen van Deceuninck-Quick-Step daarbij. Kasper Asgreen, Florian Sénéchal, Alberto Bettiol, Dylan Teuns en John Degenkolb volgden. Even later sloot ook Yves Lampaert aan. Dit groepje kleppers liep snel in op het negental voorin, terwijl de rest in de achtergrond uit het veld geslagen leek. De mannen van Alexander Kristoff probeerden nog van alles, maar inlopen op al deze vooruit geholde toppers werd een heel lastig verhaal.

Deceuninck-Quick-Step zorgde er met haar drie mannen voor dat de twee grote vluchtgroepen op 35 kilometer van de finish, vlak voor de laatste passage van de Kemmel, elkaar weer in het zicht kregen. Op de scherprechter bepaalde Stefan Küng voorin het tempo, terwijl Van Aert en Van der Poel samen krachtig naar voren reden. In de afzink klitte alles samen, het enige slachtoffer was vroege vluchter Gougeard.

Küng in tijdritmodus, aanvallen zorgen voor splitsing

Küng toonde zich op de Kemmelberg al bij de beteren en de Zwitser van Groupama-FDJ trok even later in zijn eentje op avontuur. In tijdritmodus, wat altijd gevaar betekent. De toppers in de achtergrond draaiden dan ook goed rond om Küng geen grote voorsprong te gunnen, terwijl Gianni Vermeersch letterlijk uit de achtervolgende groep viel. Na een tijdje zag Küng het nutteloze van zijn poging in, hij liet zich weer inrekenen. Daardoor kregen we weer een groep van vijftien man.

Daarna duurde het even tot we de eerste versnelling zagen, van Lampaert. Teunissen dichtte het gat, waarna Bettiol ging. Al dat gespuis zorgde voor een schifting, waarbij Asgreen, Teuns, Vermeersch, Vanmarcke, Teunissen en Rowe aan de verkeerde kant uitkwamen. De andere negen draaien uitstekend rond, wat de genadeklap betekende voor het zestal achterblijvers. Met nog vijftien kilometer op de teller daalde het aantal kanshebbers van vijftien tot negen.

Negental gaat voor zege

Van der Poel, Van Aert, Küng, Trentin, Pedersen, Degenkolb, Bettiol, Sénéchal en Lampaert mochten dus uitmaken wie deze editie van Gent-Wevelgem zou winnen. De eerste die een cartouche verschoot, was andermaal Küng. In een sprint moet hij het altijd afleggen, maar de rest liet hem niet rijden. Op vijf kilometer van de finish schoot Bettiol er als een raket vandoor, Van Aert zag het gevaar en stoomde meteen door.

En dan moet ook Van der Poel uit zijn pijp komen natuurlijk, de Nederlands kampioen reed in één streep naar Van Aert. Drie seconden daarna ging Küng nogmaals, waardoor er een groep van vier ontstond met ook Van Aert, Bettiol en Sénéchal. Van der Poel wilde het werk aan de rest laten, maar moest alsnog zelf aan de slag om het gat te dichten.

Met nog 2,5 kilometer voor de boeg waren de negen weer samen. Trentin en Bettiol probeerden het met Sénéchal in hun spoor, en ditmaal weigerden Van Aert en Van der Poel. Pedersen reed op zijn eentje het gat toe, en dit viertal mocht uitmaken wie er met de zege ging lopen. Van der Poel en Van Aert deden nog een uiterste poging, maar slaagden er niet in. Elkaar de das omgedaan. Voorin was de vogel al gaan vliegen, en de snelste was Pedersen. De sterke Deen won voor Sénéchal en Trentin. (foto: Sirotti)

Uitslag Gent-Wevelgem 2020 mannen

1. Mads Pedersen
2. Florian Sénéchal ''
3. Matteo Trentin ''
4. Alberto Bettiol + 0.01
5. Stefan Küng + 0.03
6. John Degenkolb + 0.04
7. Yves Lampaert ''
8. Wout van Aert + 0.07
9. Mathieu van der Poel + 0.08
10. Dylan Teuns + 1.40

Lees hier ons liveblog terug

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws