Gespot op Strava: Bernal overtreft Froome met epische cijfers in wintermaanden IDL-producties
IDL-producties

Gespot op Strava: Bernal overtreft Froome met epische cijfers in wintermaanden

Gespot op Strava: Bernal overtreft Froome met epische cijfers in wintermaanden

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: De bijna 118.000 (!) hoogtemeters van de slechts 22-jarige Egan Bernal in december en januari.

Een jaar geleden viel de hele wielerwereld over Chris Froome heen. Enkele weken voor het nieuwe jaar was bekend geworden dat hij positief had getest op salbutamol in de Vuelta. Het antwoord van de Brit was verrassend. In de maand januari reed hij 4.409 kilometer, volgens velen om zijn onschuld te bewijzen. Een jaar later stroomde onze Strava-tijdlijn niet vol met ritten van Froome, die in Colombia lekker rustig aan zijn seizoen begint. Nee, zijn ploegmaat Bernal deed met 29 ritten zijn best om in Froome's voetsporen te treden. Of om hem zelfs te overtreffen.

Strava-gegevens Bernal: 13,2 keer de Mount Everest op

Natuurlijk gaat deze vergelijking alleen om de fysieke inspanning die beide mannen van Team Sky in de eerste maand van het nieuwe jaar hebben geleverd. Froome had er misschien een andere reden voor dan Bernal, allebei gingen ze tekeer. De cijfers: Bernal reed in januari van 2019 3.733 kilometer. Dat is 676 kilometer minder dan Froome in januari 2018. Een vrij fors verschil, maar dat verandert als we naar de hoogtemeters kijken. Bernal trapte in januari van dit jaar 59.109 hoogtemeters weg, Froome een jaar eerder 59.359 meter.

Om even aan te geven hoe absurd veel en wel degelijk uitzonderlijk dat is; over 29 ritten op Strava zijn dat gemiddeld 2.038 hoogtemeters per dag. In de Tour de France van 2018 kwam we over drie weken niet verder dan 47.597 meters, dit jaar moeten er 53.486 worden overwonnen. 59.109 hoogtemeters, dat is omgerekend ook 6,7 keer de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld met 8.848 meter. En als we naar de andere kilometervreters op Strava kijken, blijft dat aantal van bijna 60.000 hoogtemeters vrij heftig.

Richie Porte reed ook 3.700 kilometers in januari, maar wel inclusief de Tour Down Under, de Cadel Evans Great Ocean Road Race en de Herald Sun Tour. Daarin kwam hij tot 50.394 hoogtemeters. Bernal reed nog geen enkele koers. Trainingsbeesten Alejandro Valverde en Michael Valgren kwamen met 3.300 en 3.650 kilometers in januari niet eens aan Bernals kilometertotaal. Qua hoogtemeters komen ze 'slechts' rond de 40.000 uit. De rest van het profpeloton deed het, puur afgaande op Strava, 'rustiger' aan.

En alsof januari nog niet genoeg was: Onderstaande tabel geeft mooi weer dat het balkje qua kilometers bij Bernal in de afgelopen twaalf maanden niet hoger kwam dan in januari 2019. Wat hier ook opvalt; in december 2018 was Bernal qua kilometers en hoogtemeters bijna net zo bedrijvig als in januari met 58.225 meter. Dat is een totaal over twee maanden van 117.334 hoogtemeters! Niet 6,7, maar 13,2 keer de Mount Everest. Of 110 keer de Alpe d'Huez, 733 keer de Cauberg of van noord-Groningen naar Zwolle rijden, alleen dan verticaal omhoog...

Gespot op Strava: Bernal overtreft Froome met epische cijfers in wintermaanden

Bernals beastmode in december en januari.

Strava-gegevens Bernal: Met dubbel aantal kilometers richting de Giro

Bernal staat in februari aan de start van de Ronde van Colombia, de koers die hij vorig jaar onder de naam Colombia Oro y Paz nog won. We kunnen ons alleen niet voorstellen dat hij die dik 7.000 kilometer in twee maanden heeft afgetikt voor het verdedigen van zijn titel. Sterker nog, het verklaart een hoop waarom hij vorige week nog op anderhalve minuut werd gereden in de tijdrit door leeftijdsgenoot Daniel Martinez bij het Colombiaans kampioenschap tijdrijden. Dat kampioenschap won Bernal vorig jaar nog.

Nee, Bernal heeft andere plannen en die liggen uiteraard in mei. Hoewel Geraint Thomas zijn keuze nog bekend moet maken, reist Bernal als kopman af naar de Giro d'Italia. Het zal vast in overleg zijn met Team Sky, maar anders valt het haast niet te verklaren dat Bernal in januari dik 1.100 kilometer meer heeft gereden dan een jaar geleden in die maand. Het aantal hoogtemeters is helemaal schrikbarend gestegen; van 31.853 meters in 2018 naar dus 59.109 in 2019. De december-maand gebruikte hij een jaar geleden zelfs als rustmaand met 651,9 kilometers op de teller.

Conclusie: Hij won in Colombia zonder er echt keihard voor te trainen. Nu hij dat wel doet, mogen we nog meer van hem verwachten dan we al deden. Moeten Tom Dumoulin en consorten zich zorgen maken? Niet per se, een grote ronde rijden als kopman vergt meer dan pronken met 117.000 hoogtemeters in twee maanden. Het is echter wel een teken aan de wand. Bernal is a man on a mission.

Strava-gegevens Bernal: De 'Empty the tank' á la Froome

Dat blijkt wel als we de ritten an sich bekijken. Soms een tijdritje, soms minder dan honderd kilometer, maar vaak veel hoogtemeters en enkele monsterritten die eruit springen. Ons oog valt meteen op een solo-rit van 274,65 kilometer (!) Bernal zat dik zeven uur op de fiets, nadat hij op vrijdag 25 januari om 08.30 uur van huis was gegaan. En wie denkt dat hij dat op zijn dooie akkertje deed; het gemiddelde kwam 'aan de meet' uit op 37,8 kilometer per uur. Nog niet zo indrukwekkend als de rit van Froome een jaar eerder, de inmiddels populaire 'Empty the tank' van 272 kilometer aan 45 kilometer per uur, maar hé... Deze poging komt in de buurt!

Wat Bernal in 2019 ook van plan is, er is op Strava niemand die ons in december en januari zo versteld heeft laten staan als hij. Zijn cijfers, zijn snelheid, zijn discipline om er iedere dag weer voor te gaan zitten... Team Sky blijft Team Sky, dus houdt het uploaden op als Bernal op 2 februari zijn eerste wedstrijd om het echie rijdt in de genoemde tijdrit in Colombia. Zo zijn er ook geen gegevens meer van de wegwedstrijd, waarin Bernal 25e werd op twaalf minuten van de winnaar. Wat staat als een huis zijn zijn wintermaanden, die ongetwijfeld een beetje angst in zullen boezemen met de concurrentie in mei...

Gespot op Strava: Bernal overtreft Froome met epische cijfers in wintermaanden

(foto: Team Sky)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws