Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: kilometervreter Egan Bernal.
Vorig jaar keken we al naar de cijfers van Bernal in de winter, waarin hij als een gek tekeer ging. De Colombiaan gaat deze weken echter vrolijk door. Waarom ook niet? 2019 legde hem met winst in Parijs-Nice, de Ronde van Zwitserland en de Tour de France geen windeieren. Hoewel de Tour op zijn programma de eerste echte afspraak lijkt te zijn, lijken de beentjes nu al prima in orde.
Bernal overtreft gebruikelijke kilometervreters in december
Met het voorjaar voor de deur zijn december en januari doorgaans de maanden van koude oorlog. Welke klassiekerspecialist rijdt de ballen uit zijn broek en wie houdt zich afzijdig? Het kan al een teken zijn richting de klassiekers, of renners werken zichzelf juist over de kop. Vooralsnog is Bernal de voorjaarsklanten allemaal de baas. Trainingsbeesten zoals Michael Valgren en Oliver Naesen reden in december en de eerste week van januari alweer 3.700 en 3.200 kilometer op de teller.
Bernal reed alleen in december al 3.643,5 kilometer. In zes dagen januari staat de teller alweer op 858,7 kilometer. Dat is bij elkaar 4.502,2 kilometer. Zou onze jonge Tourwinnaar misschien een oogje hebben op de races in het voorjaar? Hij rijdt in ieder geval al met gemak ritten van 200+ weg. 219 en 234 kilometer, alleen al in zijn eerste week van 2020. Hallo nieuwjaar!
Geen monsterrit van Bernal, wel monsterlijk veel hoogtemeters
Bernal stond eind 2019 in de media met een potentiële monsterrit met meer dan 6.000 hoogtemeters. Dat blijkt niet helemaal het geval te zijn geweest. De hoogtemeters bij Bernal kloppen niet op Strava, dus zet hij er netjes iedere rit bij hoeveel hoogtemeters hij exact heeft gemaakt. Op die bewuste 24 december ging het daadwerkelijk om 2.485 hoogtemeters. Nog steeds meer dan twee keer de Alpe d'Huez, maar toch.
Toch zijn de hoogtemeters van Bernal nog steeds indrukwekkend. Voor het gemak hebben we alleen gekeken naar de eerste week in januari en daarin reed hij zes keer. Met 3.100, 3.300, 1.700, 2.300, 200 en 3.000 hoogtemeters trapte Bernal reeds 13.600 verticale meters bij elkaar. Als we nog eens kijken naar Valgren, die qua trainingskilometers het meest bij Bernal in de buurt blijft, staat zijn teller in januari op 9.385 hoogtemeters.
Wat nu? Als Bernal 2019 wil evenaren, kan hij nog aan de bak. In januari van vorig jaar eindigde hij op 3.733,4 kilometer en in februari op 2.765,3 kilometer, met daarin de Tour Colombia 2.1. Zonder Giro en met Tour de France op zijn programma houden we zijn activiteiten nauwlettend in de gaten. Want tot hoeveel is de Colombiaan in staat als hij in het voorjaar niet tegen de grond smakt in een trainingsrit? (foto: Sirotti)
Voor meer Gespot op Strava, klik hier.
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties