Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: De ijzersterke dagen van Van Aert in Vlaanderen.
Vrijdag werd hij tweede in de E3 BinckBank Classic, zondag 29e in Gent-Wevelgem. Maar vooral de manier waarop Van Aert rond rijdt in de eerste klassiekers van het jaar spreekt tot de verbeelding. Hij valt aan waar dat moet, hij zit van voren als hij er moet zitten en hij is nergens te beroerd om hard te werken. De Strade Bianche (derde) en Milaan-Sanremo (zesde) lijken slechts de start te zijn geweest van een puik voorjaar.
Strava-gegevens: Van Aert beantwoordt aanval Van Avermaet
Die resultaten komen er echter niet vanzelf. Wie goed is, rijdt rond alsof hij door de boter peddelt, maar de cijfers erachter verraden de échte vorm. Een week geleden in Milaan-Sanremo kwam zijn aanval in de finale misschien te vroeg, in de E3 was hij precies op tijd bij de pinken. Na een vrij rustige aanloop ontplofte de koers onder de favorieten pas echt toen Greg Van Avermaet ging stampen op de Tiegem. Slechts drie man hielden zijn wiel; Alberto Bettiol, Zdenek Stybar en Van Aert.
Wat Van Avermaet daar deed was nodig om eenzame vluchter Bob Jungels terug te halen, maar kostte bovendien enkele grote namen de kop. De Belg knalde de ogenschijnlijk makkelijke heuvel van 750 meter op met 37,8 kilometer per uur gemiddeld. Op zijn piek reed hij 42,5 kilometer per uur; een persoonlijk record. En Van Aert? Die tikte maar liefst 45,0 kilometer per uur aan om het wiel te houden. Dan is het ineens niet zo gek meer dat onder meer Oliver Naesen en Peter Sagan even moesten passen.
In de finale was het hard tegen hard. Jungels en Stybar probeerden weg te komen, maar Van Aert pareerde. De renner van Team Jumbo-Visma reed er zelfs een KOM mee uit de boeken op Strava. De zogenaamde 'Belgiek Finale E3' over 1.40 kilometer reed hij met gemiddeld met 52,2 kilometer per uur. De sprint was er één van de stervende zwanen, waarin Stybar het meest fit bleek. Van Aert perste er nog wel een piek uit van 58,3 kilometer per uur; goed voor zilver en een stortvloed aan complimenten. Het rapport: 205,5 kilometer in 4:51:24 uur en een gemiddelde van 42,3 kilometer per uur. Zijn maximale snelheid: 90 kilometer per uur.
Strava-gegevens: Aanvallende Van Aert in Gent-Wevelgem
In Gent-Wevelgem was de koers voor Van Aert volledig anders. Uiteraard zat hij erbij toen de koers al in de openingsfase ontplofte door de wind. Omdat Van Aert geen wattages kenbaar maakt, kijken we even met een schuine blik naar zijn ploegmaat Mike Teunissen, die tevens mee was bij de eerste twintig. Hij heeft wel wattages openbaar en die waren in de eerste uren van Gent-Wevelgem vrij heftig.
Over de volledige 250 kilometer stampte Teunissen 314 watt gemiddeld weg en in de eerste uren kwam de meter ook al regelmatig boven de 400 uit. Aangezien Van Aert een stukje zwaarder is, kunnen we voor het gemak aannemen dat zijn wattages nog hoger lagen. Waar we normaal gesproken een opbouw in de vermogens zien, was Gent-Wevelgem van start tot finish een lijdensweg. En dan te bedenken dat Team Jumbo-Visma in de finale nog met meerdere mannen probeerden aan te vallen, waaronder Van Aert.
De drievoudig wereldkampioen veldrijden liet het in de sprint lopen nadat hij de laatste late uitval had geneutraliseerd. En dat is niet zo gek na ijzersterke reacties op Mathieu van der Poel en Stybar op de Baneberg en Kemmelberg. Toen de sprint kwam, zat zijn koers erop. Winnaar Alexander Kristoff heeft gelukkig ook Strava en daarin zien we dat de Noor van UAE Team Emirates in de sprint een snelheid haalde van 61,8 kilometer per uur. Gemiddeld noteerde hij in de laatste 470 meter 55,5 kilometer per uur gemiddeld. Daarmee staat hij op een gedeelde 44e plek in de KOM 'Sprint Gent-Wevelgem'. Conclusie: Niemand had meer echt iets in de tank zitten. De overall gemeten wattages van Van Aert volgens Strava-broer Velon: 325 watt.
Strava-gegevens: Van Aert en zijn absurde trainingsrit
Ieder normaal mens gunt zichzelf een dagje rust na twee knal-koersen in drie dagen tijd. Maar toen Van Aert maandagochtend opstond en naar zijn trainingsprogramma vanuit de ploeg keek, schrok hij zich een hoedje. De titel boven de Strava-file is veelzeggend: 'Toen ik de training zag op Trainingpeaks, dacht ik dat het een 1 april-grap was van mijn trainer. Dat was het niet, dus heb ik er het beste van gemaakt en heb ik genoten van de zon.' Een dag na Gent-Wevelgem tikte Van Aert namelijk 207 (!) kilometer af.
De Belg zat 6 uur en 18 minuten op de fiets en perste er nog een gemiddelde van 32,8 kilometer per uur uit. In Milaan-Sanremo zat hij vorige week maar veertig minuten langer in het zadel... Waar zo'n lange training na zo'n koersweekend goed voor is, dat weten we niet. Gelukkig hoeft die arme Van Aert met zijn ijzersterke benen woensdag geen Dwars door Vlaanderen te rijden. Hij fietste in vier dagen tijd 710,68 kilometer. De aangekondigde rust zal dus welkom zijn. Zondag in De Ronde is hij dan vast en zeker weer op de afspraak. (foto: screenshot Sporza)
Voor meer Gespot op Strava, klik hier.
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties