Gespot op Strava: Nog één keer terugkijken naar Van der Poel en zijn AGR IDL-producties
IDL-producties

Gespot op Strava: Nog één keer terugkijken naar Van der Poel en zijn AGR

Gespot op Strava: Nog één keer terugkijken naar Van der Poel en zijn AGR

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: de Gespot op Strava-editie uit april van dit jaar, met Mathieu van der Poel en zijn Amstel Gold Race.

Maandenlang was het stil op het account van Van der Poel. De Nederlander pronkt liever niet met zijn gegevens uit het veld, op de mountainbike of op de weg. Zijn laatste upload was op 1 juli 2018, toen hij Nederlands kampioen werd in Hoogerheide. Een nieuw hoogtepunt in zijn carrière, de winst in de Amstel Gold Race, vond hij in april reden genoeg om wel te delen. Van der Poel maakte alles openbaar; zijn wattages, hartslag en snelheden. Lees het hier nog eens terug:

Strava-gegevens: Van der Poel trapt 1.400 watt op zijn piek

Waar te beginnen bij iemand die we zelden spotten op Strava? Het is als een kind in een snoepwinkel. Laten we beginnen bij de algemene gegevens: Van der Poel reed de 260 kilometer in Limburg in zes uur, 26 minuten en twintig seconden. In totaal overwon hij 3.488 hoogtemeters met een gemiddelde van 40,4 kilometer per uur.

Van der Poel trapte een gemiddeld wattage weg van 278 watt. Met zijn door Procylingstats gegeven gewicht van 75 kilogram is dat 3,7 watt per kilogram. Waarom is dat belangrijk? Watt per kilogram geeft aan hoeveel vermogen een renner kan trappen. Egan Bernal reed al op jonge leeftijd 24 minuten lang een gemiddelde van 6,1 watt per kilogram. Daar raakte de wielerwereld destijds niet over uitgesproken.

3,7 watt is in dit geval een wat leeg getal, het maximale wattage dat Van der Poel trapte is veel interessanter. Zijn piek lag op 1.400 watt, 18,6 watt per kilogram. Dat is hoog. Oliver Naesen, die dit voorjaar in topvorm verkeerde en qua lengte en gewicht in de buurt komt van Van der Poel, kwam in de Ronde van Vlaanderen bijvoorbeeld aan een piek van 1.306 watt. In Milaan-Sanremo haalde hij 1.315 watt. Hij scoorde op zijn top 18,5 watt per kilogram en dan hebben we het over de absolute wereldtop.

Gespot op Strava: Nog één keer terugkijken naar Van der Poel en zijn AGR

Strava-gegevens: Hartslag Van der Poel opvallend laag

De hartslag van Van der Poel zien we logischerwijs omhoog en omlaag schieten. Met alle klimmetjes en het hoge tempo was het gas geven geblazen. Toch is de gemiddelde hartslag van Van der Poel met 140 slagen per minuut aardig laag. Voor een jonge gast van 24 jaar gaan we er dan voor het gemak wel vanuit dat de maximale hartslag nog hoog is. Deze daalt naarmate iemand ouder wordt. In de Amstel Gold Race lag de piek van Van der Poel op 197 slagen per minuut.

Waar het omslagpunt van de Nederlander ligt, dat weten we niet. Dit omslagpunt, de maximale hartslag waarbij je nog niet verzuurd en dus lang kan doorrijden, zal met een maximale hartslag van 197 ergens tussen de 170 en 180 liggen. Maar met zijn cross-inhoud weten we uit cijfers van Wout van Aert al dat iemand als Van der Poel lang in het rood kan rijden. Langer dan iemand met louter een weg-achtergrond, gokken we.

Dat zien we wel in de laatste veertig kilometer, als de hartslag van Van der Poel voor het eerst voor langere tijd dik over de 180 slagen per minuut gaat. De super-steile Eyserbosweg is het startpunt waarop het hart van Van der Poel hard aan het werk moet, maar ook op de laatste keer Cauberg tikte hij bijna de 190 slagen per minuut gemiddeld aan. In de laatste tien kilometer, waarin Van der Poel het voortouw nam in de achtervolging en uiteindelijk over koplopers Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang heen sprintte, zat hij constant in het rood. Hier tikte hij ook zijn piek van 197 slagen per minuut aan.

Gespot op Strava: Nog één keer terugkijken naar Van der Poel en zijn AGR

Strava-gegevens: Van der Poel verpulvert Keutenberg-KOM, of toch niet?

Na de wattages en hartslagen zoomen we uiteraard ook nog even in op de verschillende segmenten uit de koers. En dan springt er eentje uit, en die zat niet eens in de laatste tien kilometer. Op de Keutenberg, op dik twintig kilometer van de finish, reed Van der Poel wel heel bizar hard omhoog. De steilste pukkel van Limburg reed hij in 2.54 minuten op, met een gemiddelde van 33,8 kilometer per uur. Gemiddeld trapte hij 441 watt weg. Daarmee tikte hij ook meteen die veel geroemde 6,1 watt per kilogram van Bernal aan.

Met de tijd van 2.54 minuten verpulverde Van der Poel de KOM die op naam stond van Michal Kwiatkowski. De Pool reed in 2017 in 3.19 minuten omhoog. De eerstvolgende Strava-renner uit de Amstel Gold Race van 2019 stond op plek acht. Romain Bardet bedwong de Keutenberg, inclusief uitloper op de top, in 3.22 minuten. Er staat dus wel een vraagteken achter deze KOM. Uit de tv-beelden blijkt allerminst dat Van der Poel sneller was dan de rest in deze fase, dus misschien sloeg de meter even op hol?

Ook in de finaleronde van de Amstel Gold Race stond Van der Poel sindsdien bovenaan in het KOM-klassement. Hij reed de 15,9 kilometer, inclusief drie beklimmingen, in 21 minuten en 50 seconden. Dat is een seconde sneller dan Valentin Madouas en vier seconden sneller dan Bardet. Van der Poel reed in die finale 43,7 kilometer per uur gemiddeld, aan 353 watt gemiddeld.

Daarbij is zijn sprint naar de meet het meest indrukwekkend. Van der Poel knalde met de eerder genoemde piek van 1.400 watt en 65,9 kilometer per uur op en over de koplopers heen. Ook daarmee stond hij na de meet bovenaan in het nieuwe segment 'Nieuwe Finale AGR Sprint naar de meet'. Het asfalt achter de finish was daarna gewillig om op uit te hijgen. (foto: screenshot Sporza)

Gespot op Strava: Nog één keer terugkijken naar Van der Poel en zijn AGR

Voor meer Gespot op Strava uit 2019, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws