Van der Poel wil WK bij debuut winnen zoals Binda, Kuiper, Armstrong en 12 anderen IDL-producties
IDL-producties

Van der Poel wil WK bij debuut winnen zoals Binda, Kuiper, Armstrong en 12 anderen

Van der Poel wil WK bij debuut winnen zoals Binda, Kuiper, Armstrong en 12 anderen

Mathieu van der Poel staat volgende week bij de wegrace van het WK in Yorkshire voor een moeilijke opgave: bij zijn debuut de regenboogtrui grijpen. Als hem dit zou lukken, komt hij in een mooi rijtje renners die dat ook deed. Vijftien renners bleken in de geschiedenis in staat dat te doen. In de Leiderstrui zet ze op een rij, en vertelt de mooiste anekdotes.

Debutanten die het WK wonnen

1927 Alfredo Binda
1933 Georges Speicher
1934 Karel Kaers
1937 Eloi Meulenberg
1938 Marcel Kint
1946 Hans Knecht
1948 Briek Schotte
1952 Heinz Müller
1963 Benoni Beheyt
1969 Harm Ottenbros
1970 Jean-Pierre Monseré
1975 Hennie Kuiper
1993 Lance Armstrong
1995 Abraham Olano
2002 Mario Cipollini

De eerste jaren: Binda en de Belgen

De eerste winnaar van het WK was Alfredo Binda in 1927. Iedereen debuteerde toen, dus Binda vanzelfsprekend ook. Om te bewijzen dat het geen gelukstreffer was won hij het WK daarom nog maar twee keer, in 1930 en 1932. Daarna was het pas weer tijd voor een volgende debuut-winnaar. Georges Speicher, die op zijn zeventiende nog nooit op een fiets had gezeten, won na slechts negen jaar fietservaring het WK bij zijn debuut.

Daarna brak het tijdperk der Belgen aan. Karel Kaers en Eloi Meulenberg waren allebei de snelste op het WK waar zij voor het eerst aan de start verschenen. Het evenement was nog jong, dus er waren in die tijd meer mensen die debuteerde, maar toch was dit ook toen al een enorme prestatie van onze zuiderburen.

Kint, Knecht, Schotte en de Tweede Wereldoorlog

Eén jaar na Meulenberg was het Marcel Kint die zijn debuut wist op te luisteren met een fraaie gouden medaille. Dit zou een bijzondere overwinning worden, al wisten ze dat toen nog niet. Omdat in het jaar daarna de Tweede Wereldoorlog uitbrak, zou Kint zijn regenboogtrui voor acht jaar mogen houden. Dit had negen jaar moeten zijn, als een fan van Marcel Knecht in 1946 niet een handje had toegestoken.

Een seingever op het WK in Zwitserland, het thuisland van Knecht, stuurde Kint namelijk de verkeerde kant op toen hij solo op weg was naar de winst. Daardoor werd ook Knecht een debuut-winnaar. Lang was hij niet de laatste die dat deed. Twee jaar daarna won Briek Schotte op zijn eerste WK. De Belg deed mee aan twee WK's, in 1948 en 1950. In beide edities ging hij er met de winst vandoor, een puike prestatie.

Beheyt, Monseré en de twee Nederlanders

Nadat Heinz Müller zich op zijn eerste WK kroonde tot eerste Duitse WK-winnaar, kwamen er nog wat mannen met mooie verhalen. Benoni Beheyt debuteerde in 1963. In de Belgische ploeg zaten ze dat jaar bepaald niet op een lijn. Rik Van Looy was de uitgesproken kopman, maar daar was niet iedereen het mee eens. Gilbert De Smet, een familielid van Beheyt, trok de sprint voor Van Looy bewust verkeerd aan, waardoor Beheyt hem met een banddikte kon verslaan.

In 1969 was het daarna Harm Ottenbros die zich tot debuut-winnaar kroonde. De tweede en laatste Nederlander die dat deed was Hennie Kuiper in 1975. Tussendoor was er ook het tragische verhaal van Jean-Pierre Monseré. Hij won bij zijn WK-debuut in 1970 het goud, maar lang kon hij niet van zijn regenboogtrui genieten. In 1971 botste hij in de Grote Jaarmarktprijs op een auto, waardoor hij op tragische wijze overleed.

Armstrong, Olano, Cipollini en de lange leegte

In 1993 wist Lance Armstrong op 22-jarige leeftijd het WK te winnen, voordat hij ziek werd. Hij werd door de Noorse koning in het paleis uitgenodigd voor een diner met vorsten uit heel Europa, inclusief Koningin Beatrix en haar zoon Willem-Alexander. De jonge Amerikaan accepteerde, op voorwaarde dat zijn moeder ook mee mocht. Armstrong won nooit meer het WK, voornamelijk omdat hij elk jaar focuste op 'zijn' Tour de France.

In 1995 werd het tot nu toe enige WK in Colombia georganiseerd. Het was een verschrikkelijk zware koers, slechts twintig renners wisten de eindstreep te halen. Spanjaard Abraham Olano was de snelste op zijn eerste WK. De tot nu toe laatste debuut winnaar is Mario Cipollini in 2002. Hij won de massasprint toen de Italiaanse ploeg eindelijk eens eensgezind was. Daarna volgden zestien jaren aan winnaars die al eerder meededen. Zou Mathieu van der Poel of Remco Evenepoel dit kunnen doorbreken en de volgende in het rijtje kunnen worden? (Foto: Proshots)

Ward Hilhorst

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws