Ook op de tweede rustdag wordt de Tour de France-balans weer opgemaakt. Bij In de Leiderstrui doen we dat door middel van vijf scherpe Talking Points, waarin we het wel en wee van de afgelopen Tour de France nabeschouwen.
TP #1: INEOS Grenadiers rolt de rode loper uit voor Pogacar
Van de 23 ploegen in deze Tour de France staat INEOS Grenadiers twintigste in het prijzengeld-klassement. Een flater van jewelste voor de Britse ploeg, die in geen velden of wegen lijkt op de formatie die de meest recente grote rondes (Tour 2020 tot Giro 2021) kleurde. Dag na dag lijken ze de rode loper uit te rollen voor concurrent Pogacar, die ze toch niet lijken te verwarren met Richard Pogacarapaz?
De geschiedenis heeft echter geleerd dat Carapaz op zijn best is in de derde week, maar een achterstand van 5.33 minuut (pak er met de tijdrit gerust anderhalve minuut bij) goedmaken lijkt toch echt te veel van het goede. Geraint Thomas, Tao Geogeghan Hart en Richie Porte doen ook hun best, maar zijn eveneens een schim van hun beste zelf.
TP #2: Jumbo-Visma haalt meer dan maximale uit Tour na opgave Roglic
Waar we INEOS Grenadiers een kleine veeg uit de pan geven, is dat totaal anders bij Jumbo-Visma. Hoe stonden de zaken bij de Nederlandse formatie er na één week voor? Roglic uit de Tour, vijf van de zeven jongens geschaafd en een Van Aert die nog niet aan zijn topniveau zat.
Van Aert heeft echter formidabel teruggeslagen met een klinkende zege over de Mont Ventoux, terwijl Sepp Kuss daar in de rit naar Andorra nog eens een schepje bovenop deed. Ondertussen zien we aan Jonas Vingegaard niet af dat hij pas aan zijn eerste Tour bezig is, de Deen rijdt rond als een ervaren patron en lijkt hard op weg naar plek twee in deze Tour de France. Complimenten voor de ploeg van Richard Plugge.
TP #3: Strijd om de bollen is feller dan ooit
Kent u Anthony Charteau nog? Deze Fransman was in 2010 de bergkoning van de Tour de France, maar kwam in vijf deelnames nooit verder dan een meer dan anonieme 44e plaats. Hoe anders is dat elf jaar later, wanneer topklimmers en klasbakken hun zinnen hebben gezet op het polka dots-tricot.
Met Wout Poels, Nairo Quintana, Michael Woods en ook Van Aert hebben we in ieder geval een zeer animerende strijd om de bergtrui, terwijl ook de klassementsrenners nog allesbehalve uitgevlakt moeten worden in de strijd om deze klimmersbeloning. Zowel op de Col du Portet als Luz Ardiden krijgen we woensdag en donderdag namelijk een dubbel aantal punten.
TP #4: Urán is allesbehalve de Mick Jagger van deze Tour
In het kielzog van Pogacar, Vingegaard en Carapaz is er één man heel erg op weg om het podium in Parijs te halen: Rigoberto Urán. Volgen, zijn moment uitkiezen, Urán weet tot in de perfectie wat hij moet doen om in Parijs te poseren voor de Arc d'Triomphe.
De Colombiaan wordt vanwege zijn uiterlijke kenmerken nog wel eens vergeleken met Rolling Stones-zanger Mick Jagger, maar waar de Brit zich in zijn leven volop bezig hield met de aandacht zoeken, blijft Urán in de Tour de France daar voorlopig ver vandaan. De kopman van EF Education-NIPPO doseert zijn krachten zeer slim, maar de concurrentie zal dat ongetwijfeld ook in de gaten hebben.
TP #5: Cavendish is bezig met een 'Quick Step Up'
Eddy, Eddy, Eddy! Voorafgaand aan de Giro was dit nog een soort plagend koosnaampje voor Remco Evenepoel, maar medio juli staan de zaken er binnen Deceuninck-Quick-Step helemaal anders voor. Eddy is namelijk het hogere doel, het breken van het ritzegerecord van Merckx door Mark Cavendish.
Zowel op het vlakke als in de bergen rijdt de Cavendish-trein stevig door, wat de Brit de mogelijkheid biedt om een 'Quick Step Up' te maken in de ritzege-ranking van de Tour namens Deceuninck. Patrick Lefevere verdient hier de complimenten voor, maar zeker ook Michael Mørkøv, Tim Declercq en Dries Devenyns.
Door: Tom van der Salm - t.vandersalm@indeleiderstrui.nl
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties