Er werd in weken voorafgaand aan zijn rentree getwijfeld: hoe goed is Mathieu van der Poel? Kunnen de anderen hem deze winter beter partij bieden? Er klonk hoop in de stem van veel analisten, maar na de wereldbekercross in Hulst werd het stil. Van der Poel startte van de vierde rij, viel twee keer, hij maakte fouten en alsnog kwam hij met een ruime voorsprong als winnaar over de streep. We proberen, met de summiere info die aanwezig is op Strava, zijn prestatie te duiden.
Voor Van der Poel was het wel even geleden dat hij had gecrosst. De Nederlander van Alpecin-Deceuninck begon er vorig jaar ook vol goede moed aan in december, maar moest toen door de bekende rugproblemen snel een kruis zetten over zijn cross-seizoen. Na een jaar vol ups en downs was de voorbereiding richting deze winter rustig. We schreven in deze rubriek al dat Van der Poel sterke nummers overlegde in Spanje. Hij leek er klaar voor, en was er dus ook klaar voor.
Cijfers Iserbyt geven prestatie Van der Poel nog meer glans
Na zijn zege in Hulst was Van der Poel blij met de zege, maar hij lachte zijn tanden bloot toen hem werd gevraagd naar de manier waarop. MvdP telde naar eigen zeggen wel tien of twaalf fouten. Daarnaast stelde hij dat hij nog wat explosiviteit mist. 'Mijn vorm is bovendien goed, al zit ik momenteel meer in de wegvorm dan in de crossvorm. Ik moet nog werken aan het versnellen en technisch beter worden', zo zei hij tegenover onder meer In de Leiderstrui.
Verdorie, Mathieu... Waar zijn de Strava-cijfers om dat te staven!? Van der Poel houdt ons al maanden op de hoogte van alles wat hij doet, maar na Hulst verscheen er niets online. Wil hij Wout van Aert (die zondag in Antwerpen terugkeert) niet wijzer maken? Gelukkig is er Eli Iserbyt, die met een Strava-file aantoont hoe hard het ging. De Belg werd derde op 22 seconden. Hij noteerde op Strava 19,95 kilometer, verdeeld over zeven rondes. Hij deed er 57:52 minuten over. Goed voor een gemiddelde van 20,7 kilometer per uur.
Met die cijfers in het achterhoofd weten we dat Van der Poel nóg harder ging, op één van de zwaarste omlopen van het jaar. 217 hoogtemeters is redelijk normaal in een cross, maar in de modder en met de steile loopstukken ging het bijna overal op en af. De mannen-profs raffelden de rondjes desondanks af aan dik 22 á 23 kilometer per uur. Ga het eens proberen in een bos, voor een uur lang...
Van der Poel verbaast met indrukwekkende hardloopsessie
Zonder Strava-file is het wat gissen naar de exacte vermogens van Van der Poel, zijn hartslag en daarmee zijn overall performance. Naast de cijfers van z'n concurrenten verscheen er zondag echter ook nog iets van Van der Poel zelf op zijn Strava-account. Een hardloopsessie, 'Tempo celebration run 😍🥇' genoemd. Meneer had duidelijk nog iets in de tank zitten, ondanks een zware race in Hulst...
Van der Poel liep aan het einde van de middag in België 7,03 kilometer en hij deed daar welgeteld 26 minuten en 56 seconden over. Dat is een gemiddelde van 3.50 minuten per kilometer, omgerekend dik 15,5 kilometer per uur. 'Tempo run' is zodoende een understatement. Wat de hardloopprestatie extra indrukwekkend maakt, is het feit dat hij steeds een beetje harder ging. Van der Poel legde zijn tweede kilometer nog af in 3.56 minuten, maar zijn zevende kilometer in 3.30 minuten. Er werd overduidelijk geëindigd met een eindsprint...
Niet zo gek dat Van der Poel juist op de loopstukken in Hulst indruk maakte, in de modder en op de trappen. Van der Poel nam doorgaans drie treden tegelijk en zette daarmee Tom Pidcock op afstand. En dat terwijl de Brit ook bekend staat om zijn hardloopkwaliteiten. In oktober noteerde hij op Strava nog een hardloopsessie van 8 kilometer aan een gemiddelde van 3.47 minuten per kilometer, al was dat wel zonder cross van een uur in de benen. In Hulst was er ook voor hem dan ook niets aan te doen.
Voor meer Gespot op Strava, klik hier.
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties