Tijd voor de Pyreneeën! Het peloton trekt in het zuiden van Frankrijk van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon. Een lange etappe van 218 kilometer met de scherprechters in het tweede deel van de rit. Na beklimmingen van de Col de Portet d’Aspet, de Col de Menté en de Col du Portillon volgt er een vliegensvlugge afdaling van tien kilometer naar de streep. De winnaar van de etappe zal naast goede klimmersbenen dus ook wat lef voor in de afdaling moeten hebben.
Historie zestiende etappe Tour de France
Het is nog maar twee jaar geleden dat het peloton voor het laatst aankwam in Bagnères-de-Luchon. Toen won, enigszins verrassend Chris Froome. Hij stond toen niet bekend als meesterdaler, integendeel, toch sprong hij op de top van de Col de Peyresourde weg van de groep met favorieten en hield dertien seconden over op de streep. Daniel Martin won toen de sprint voor de tweede plaats voor Joaquim Rodríguez. De enige Nederlander in de groep met favorieten was destijds Bauke Mollema.
Een andere man die goede herinneringen heeft aan Bagnères-de-Luchon is Thomas Voeckler. De man die nu alleen nog achterop een motor aanwezig is in de Tour won maar liefst twee etappes in de plaats die zichzelf de 'koningin der Pyreneeën’ noemt. In 2014 werd Voeckler tweede in een etappe die finishte in Bagnères-de-Luchon, Michael Rogers won toen solo. De laatste vier keer dat er een Touretappe eindigde in Bagnères-de-Luchon kwam de winnaar overigens alleen over de meet.
Parcours zestiende etappe Tour de France
Het begin van de etappe is relatief eenvoudig. De eerste helft van de rit kent slechts twee klimmetjes van de vierde categorie. Klimmetjes van bijna 2,5 kilometer aan gemiddeld 5% en 6%. Grote verschillen zullen er daar niet worden gemaakt, maar ze zijn natuurlijk wel uitermate geschikt om weg te rijden uit het peloton en daardoor te belanden in de kopgroep.
Als er 150 van de 218 kilometers zijn afgelegd, begint het echte klimmen. De Col de Portet d’Aspet is een mooi aperitief. De klim van de tweede categorie is 5,4 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1%. In de laatste anderhalve kilometer van de klim ligt het stijgingspercentage boven de 9%.
Na de Col de Portet d’Aspet volgt een korte afdaling en een paar vlakke kilometers om daarna snel te beginnen aan de volgende klim, de Col de Menté. Een klim van 6,9 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,1 procent. De mannen met lef of met een grote achterstand moeten misschien hier al proberen het verschil te maken.
Lees verder onder de afbeelding!

Toch zal aanvallen op de Col de Menté ook afschrikken als wordt gekeken naar de vallei die nog volgt. Na de afdaling volgt er een stuk van twintig kilometer richting de voet van de Col du Portillon. Wat vooruitgestuurde ploeggenoten zouden een hoop kunnen helpen. De Col du Portillon is op papier iets makkelijker dan de Col de Menté. De klim is 8,3 kilometer lang en stijgt gemiddeld met 7,1%. Vanaf de top van de Col du Portillon, op de grens tussen Frankrijk en Spanje, is het nog tien kilometer dalen richting de finish, alleen de laatste kilometer is nog vlak. In die laatste 1000 meter zitten overigens wel drie scherpe bochten. Op 200 meter van de finish ligt de laatste bocht.
Lees verder onder de afbeelding!

Favorieten zestiende etappe Tour de France
Gaat het een etappe worden voor de vluchters, zoals we in de laatste dagen zagen, of gaan de klassementsmannen strijden voor de zege en de tijdwinst die daar bij hoort? Allereerst een blik op de favorieten onder de klassementsmannen. Romain Bardet en Tom Dumoulin behoren tot de beste dalers onder de mannen in de top 10 van het klassement en zouden dus een gooi kunnen doen naar tijdwinst. Primoz Roglic kwam tijdens de wintertrainingen van LottoNL-Jumbo uitstekend voor de dag in de afdalingen en is dus ook een man om rekening mee te houden.
Chris Froome won al eens een Touretappe door weg te springen in de afdaling. Wat mag de Brit echter als Thomas de enige is die niet mee kan. De Welshman werd in de Tour in de een afdaling al eens tegen een paal aan gereden en zal niet echt uitkijken naar een snelle tocht naar de finish. Ook Jakob Fuglsang kan aardig dalen, bovendien heeft de Deen een redelijke sprint in de benen als het daar op aan mocht komen.
Vanuit een kopgroep zal Julian Alaphilippe het vast weer proberen. De Fransman strijdt natuurlijk om de bollentrui en kan dalen als de beste. Andere mannen die voorin verwacht mogen worden, en daar ook al vaker hebben gezeten, zijn Daniel Martínez en de gebroeders Izagirre. Rafal Majka toonde zich in de vijftiende etappe al sterk, net als Bauke Mollema.
TV en tijden zestiende etappe Tour de France
De renners mogen op tijd aan de pasta. De zestiende etappe start al om 11.40 uur en de finish wordt verwacht rond 17.20 uur. Sporza en de NOS zijn er vanaf 14.10 uur bij. Op Eurosport 1 en de Eurosport Player begint de uitzending al om 11.20 uur en kan er dus van de hele etappe genoten worden. Uiteraard is de hele etappe ook te volgen in het liveblog dat In de Leiderstrui voor u verzorgt.
Plaats reactie
0 reacties
Laad meer reactiesJe bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties