Scepticisme maakte bij Van Vleuten plaats voor enthousiasme, maar waarom is Tour de France Femmes amper in Frankrijk? Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Scepticisme maakte bij Van Vleuten plaats voor enthousiasme, maar waarom is Tour de France Femmes amper in Frankrijk?

Scepticisme maakte bij Van Vleuten plaats voor enthousiasme, maar waarom is Tour de France Femmes amper in Frankrijk?

De Tour de France Femmes startte maandag in Rotterdam. Pas donderdag zal de Ronde van Frankrijk voor vrouwen de oversteek maken naar Frans grondgebied. Van de in totaal acht etappes worden er slechts drieënhalf verreden binnen de Franse landsgrenzen. Waarom dat is? De Franse krant L'Équipe haalde antwoorden bij koersbaas en tevens ex-prof Franck Perque.

Dat de Tour de France niet in Frankrijk start is inmiddels niet meer verrassend. De Grand Départ van de mannenkoers vond afgelopen jaren plaats in Kopenhagen (2022), Bilbao (2023) en Florence (2024). Voor de vrouweneditie is het een première: nooit eerder trad de Tour de France Femmes buiten de Franse grenzen. Wat dan wel verrassend is? Dat minder dan helft van de etappes van deze Tour de France Femmes zich in Frankrijk afspeelt, daar waar de mannen doorgaans slechts twee of drie van de 21 etappes buiten Frankrijk verrijden. De reden hiervoor is een combinatie van ongelukkige timing en een tekort aan politiemensen.

'Een exceptioneel jaar in Frankrijk'

Volgens Tour de France Femmes-baas Perque gaat het om een 'exceptioneel jaar', doordat Frankrijk de Olympische Spelen heeft moeten organiseren en de Paralympische Spelen nog voor de boeg heeft. Door deze sportevenementen kent Frankrijk zijn grootste veiligheidsoperatie in de geschiedenis, met gemiddeld 30.000 gemobiliseerde politiemensen per dag tijdens de Olympische Spelen. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, zullen dit er tijdens de Paralympische Spelen (die van 28 augustus tot 8 september plaatsvinden) gemiddeld 15.000 per dag zijn.

'Tussen deze evenementen moesten we politiemensen rust geven, dat wil ik zeker geloven', verklaart Perque. Pas donderdag, wanneer de vijfde etappe halverwege is, keert de Tour dus terug naar Frankrijk. Dan is het volgens Perque 'in een kleiner tijdsbestek weer mogelijk om genoeg politiemensen te mobiliseren.' De 'andersoortige' Tour-locatie leverde bij verschillende rensters in ieder geval wel de nodige verwarring op, zo ook bij olympisch kampioene Kristen Faulkner.

Van Vleuten eerst sceptisch, maar uiteindelijk vooral onder de indruk

De duiding c.q. toelichting van Perque plaatst het nodige in een ander daglicht, daar er bij zowel in- als outsiders vragen heersten rondom het geringe aantal etappes in Frankrijk zelf. Zo stelde ex-profrenster Annemiek van Vleuten, die de rittenkoers in 2022 naar haar hand wist te zetten, in een uitzending van NOS-praatprogramma De Avondetappe nog dat zij eerst nogal sceptisch was over het plan. 'Daar ben ik heel eerlijk in', stak de 41-jarige oud-renster van wal. 'Ik was er niet direct van overtuigd of het wel zo'n goed idee was om een zevendaagse Tour de France twee tot drie dagen buiten Frankrijk te houden. Alleen al om het materiaal dat vervoerd moest gaan worden.'

Toch was Van Vleuten snel te spreken over wat uiteindelijk als een geslaagde Nederlandse Tourstart bestempeld mag worden. 'Toen ik er rond heb mogen lopen, zag ik heel veel mooie side events. Ik heb ook zoveel mensen op de been gezien, niet normaal. Er waren ook veel kinderen. Als er maar een paar van die kinderen enthousiast zijn geworden en dit over een aantal jaar nog weten, is dat geweldig. Ik had gewoon kippenvel en was onder de indruk van het evenement.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws