De winnaar van het jongerenklassement in de Vuelta a España komt in een illuster rijtje van één voorganger terecht. Vorig jaar werd het combinatieklassement vervangen door de jongerenvariant, die gewonnen werd door Tadej Pogacar. De Sloveen is nu Tourwinnaar, dus spits uw ogen maar op de jongeren die in dit coronajaar het mooie weer maken. In de Leiderstrui maakt een selectie.
Bekijk ook:
- Grote voorbeschouwing
- Favorieten bolletjestrui
- Favorieten groene trui
- Favorieten rode trui
- Vuelta a España pooltips
- Wat kunnen de Nederlanders?
Laatste winnaars witte trui
2019 Tadej Pogacar
10. Thymen Arensman
We beginnen met een twintigjarige Nederlander van Team Sunweb. Thymen Arensman is in de voorselectie van zijn Team Sunweb opgenomen en kan aardig omhoog. In de Tour de l'Avenir, de Tour voor de jongeren, van 2018 eindigde de allrounder als tweede, achter - jawel - Tadej Pogacar. Voor uw beeld, Aleksandr Vlasov werd daar vierde, terwijl João Almeida op plek zeven bleef hangen.
Thymen Arensman, de Nederlandse verrassing van deze Vuelta? (foto: Team Sunweb)
In de Leiderstrui sprak recent voor de rubriek IDL Neo met Arensman, die nog niet honderd procent zeker is van deelname. 'Een grote ronde is natuurlijk superzwaar en iedereen gaat over zijn limiet. Ik was er bang voor dat ik te ver over mijn limiet zou gaan en daardoor mijn lichaam naar de kloten zou helpen, maar de ploeg stelde mij gerust. Ze zeiden: ‘Fysiek ben je daar sterk genoeg voor en je herstelt ook supergoed.’
Mocht Arensman de definitieve selectie halen, krijgt hij een vrije rol in de piepjonge ploeg van Team Sunweb. ‘Er is geen echte kopman en het lijkt me heel leuk om mee te gaan en dan attractief te koersen. Alles mag en niets moet. Dat is heel leuk koersen, ook voor de kijkers.’
9. Robert Stannard
Dan, Robert Stannard. De 22-jarige Australiër - geboren in Nieuw-Zeeland - wordt al jaren betiteld als één van de grootste talenten. Kijk er zijn resultaten in de jongerencategorie in 2018 maar eens op na: Derde in de Ronde van Vlaanderen, derde in de Baby Giro (achter Vlasov en Almeida) en winst in Il Piccolo Lombadia. Mitchelton-Scott was er logischerwijs als de kippen bij om hem door te schuiven naar de hoogste rangen.
De eerste twee jaren van Stannard bij de profs zijn een soort ontdekkingsreis, wat niet gek is gezien zijn veelzijdigheid. Stannard kan klimmen, tijdrijden, klassiekers in alle soorten en maten rijden en ook nog eens watervlug zijn aan de meet. Zo finishte hij zowel in Milaan-Sanremo als Kuurne-Brussel-Kuurne in de voorste groep, terwijl hij in enkele Italiaanse eendagswedstrijden ook al mooie noteringen neerzette. In de Bretagne Classic zat Stannard eveneens lang in de vuurlinie.
Of Stannard echt al voor de witte trui kan gaan in zijn eerste grote ronde, is wat ver gezocht. De Australiër lijkt het vooral als sluitstuk te zien van zijn ontdekkingsreis bij de profs, om vanaf volgend seizoen prioriteiten te kunnen stellen in het profpeloton. Na zijn tweede plaats achter Fernando Gaviria zei hij er het volgende over tegen SpazioCiclismo: 'De komende weken beslis ik met mijn team over de Vuelta, mogelijk mijn eerste grote ronde. Ik heb er in ieder geval zin in.'
Alleskunner Robert Stannard, één van de revelaties van deze Vuelta? (foto: Sirotti)
8. Mauri Vansevenant
De eerste Vlaming die terugkomt in dit lijstje is Mauri Vansevenant. Voor de kijkers van de Waalse Pijl van dit jaar ongetwijfeld geen onbekende. Door het ontbreken van Julian Alaphilippe mocht de gretige klimmer zijn eigen kans gaan, die hij met beide handen aangreep. Solo reed hij lange tijd voor het peloton uit, tot de slotklim van de Muur van Huy aan toe. Luttele kilometers daarvoor dook hij in al zijn onbevangenheid nog de struiken in, maar dat deerde hem allemaal niet. Een uiterst aangename eerste kennismaking.
Mauri Vansevenant, talentvolle klimmer bij Deceuninck-Quick-Step (foto: Sirotti)
Voor de vaste lezers van IDL Neo is Vansevenant ook geen onbekende. In augustus spraken we de klimmer, die zelf bescheiden is als het over zijn ambities gaat. 'Ik denk dat ik te beperkt ben in het tijdrijden om het zelf te maken als ronderenner. Maar bergop sta ik zeker mijn mannetje en als ik een teamgenoot als Remco Evenepoel kan helpen, ben ik zeker tevreden.'
Evenepoel is er deze Vuelta echter niet bij, wat kansen biedt voor Vansevenant. Sowieso rijden de meeste klimmers van Deceuninck-Quick-Step momenteel in de Giro. Vansevenant lijkt zijn eerste jaar bij de profs echter vooral als leerschool te zien. 'Ik wil gewoon mijn mannetje staan bergop en een zo’n compleet mogelijke renner worden en dan ieder jaar een stapje beter.’
7. Jonas Vingegaard
Jumbo-Visma mag uiteraard ook niet ontbreken op dit lijstje. Voor de algemene rankschikking lijken Tom Dumoulin, Primoz Roglic en Sepp Kuss de vooruitgeschoven pionnen, maar Jonas Vingegaard uit Denemarken kan wel eens een outsider worden voor de jongerentrui.
De vinnige Vingegaard staat bekend om zijn explosief vermogen, wat hij de afgelopen edities van de Ronde van Polen etaleerde. In die rittenkoers werd hij dit jaar achtste en won hij vorig jaar een rit. In de vele heuvelachtige ritten die de Vuelta van 2020 herbergt kan de Deen ongetwijfeld een keer zijn eigen sprintje rijden.
Jonas Vingegaard na zijn ritwinst in de Ronde van Polen van vorig jaar (foto: Sirotti)
Vorm van twijfel die rond Vingegaard zingt is het gebrek aan referentiekader qua klimvermogen. De 23-jarige renner heeft zich op WorldTour-niveau zelden gewaagd aan de hogere bergen, maar eerder aan de rittenkoersen van één week met enkele lastige ritten erin. Daarin liet hij zich keer op keer van zijn beste kant zien, maar wat geeft dat voor houvast in zijn eerste grote ronde?
6. Ilan Van Wilder
Ilan Van Wilder is de volgende Belg die we meenemen in het favorietenlijstje in dit overzicht. De 20-jarige klimmer annex tijdrijder zal ongetwijfeld willen peilen hoe ver hij kan komen in de strijd om het jongerenklassement. Want dat hij omhoog en tegen de klok zijn mannetje staat, daar mag geen onduidelijkheid over bestaan. Kijk maar naar zijn derde plaats in de Tour de l'Avenir van vorig jaar.
In de Tour de l'Ain van deze augustus mocht Van Wilder zich van Team Sunweb meten met de Tourtoppers. Dat ging vrij aardig in de tweede rit naar de Jura, waarin hij als dertiende eindigde. Voor hem alleen maar wereldtoppers, achter hem nog een stel klasbakken. Zo finishte hij daar nog voor renners als Harm Vanhoucke, Guillaume Martin, Tom Dumoulin en Geraint Thomas.
Tijdens de coronabreak sprak In de Leiderstrui met de gretige Van Wilder over zijn plannen in de Vuelta en zijn verdere loopbaan bij Team Sunweb. 'Met onze kopmannen strijden om de winst, ook in de andere grote rondes. Van Sunweb weer een échte klassementsploeg te maken. Dat is het doel. Wat betreft de Vuelta: Ik heb een voorkeur voor het warmere weer, want ik verdraag de kou niet echt goed.'
Ilan Van Wilder, één van de vele Sunweb-talenten van het moment (foto: Team Sunweb)
5. Iván Ramiro Sosa
The Next Bernal, dat is hoe Iván Ramiro Sosa de laatste jaren een beetje is betiteld. Door de uiterlijke kenmerken, maar ook door hun pad in de wielersport. Allebei grootgebracht door Gianni Savio, op jonge leeftijd een weergaloze indruk gemaakt en vervolgens weggekocht door Dave Brailsford en INEOS. Waar Bernal vanaf dat moment stappen bleef zette, ebt Sosa een beetje weg in de wisselvalligheid.
Want dat we het bij Sosa over een gigatalent hebben, mag duidelijk wezen. Hij is pas 22, maar heeft nu al elf professionele zeges op zak, waarvan vier eindzeges. Sosa wil echter ook nog wel eens uit vorm geraken, getuige zijn matige prestaties in edities van de Baby Giro en Tour de l'Avenir.
Iván Ramiro Sosa en winnen bergop, match made in heaven (foto: Sirotti)
Ook richting de Ronde van Spanje komt de Colombiaanse klimmer met een vraagteken achter zijn naam, maar het zou wel eens de ronde van Sosa kunnen worden. Aan de zijde van Chris Froome en Richard Carapaz kan Sosa leren wat het is om een grote ronde te rijden, en zelf misschien een gooi doen naar een ritzege of natuurlijk de witte trui.
4. David Gaudu
'De VO2-max van David Gaudu is immens', is een veelgehoorde uitspraak in het wielercommentaar. Gaudu wordt al jaren gezien als één van de de grote klimtalenten die eraan zit te komen. Het Franse lichtgewicht mocht het al drie keer in de Tour proberen, maar gaat nu voor het eerst zijn opwachting maken in een andere grote ronde. Aan de zijde van Thibaut Pinot kan de bebrilde klimmer wel eens dé verrassing worden van de Vuelta.
Zien we David Gaudu deze Vuelta ook in het wit? (foto: Sirotti)
Het talent van Gaudu staat namelijk buiten kijf, evenals zijn arbeidsethos. Dit jaar kampt de Breton echter veelal met fysiek malheur, wat hem tegenhield om het beste van zichzelf te laten zien. Zo moest hij de Tour de France na zestien dagen verlaten door een val in rit één, waarbij hij zijn staartbeen kneusde. Eerder moest Gaudu nog verstek laten gaan in verschillende koersen met spijsverteringsproblemen.
Of de nummer twee van het jongerenklassement van de Tour in 2019 er weer helemaal bovenop is, is nog wat onduidelijk. Maar dat Gaudu in goede vorm van goudwaarde kan zijn voor Pinot en zelf in staat moet worden geacht een gooi te kunnen doen naar wit, dat staat als een paal boven water.
3. Aleksandr Vlasov
Met maagproblemen uit de Giro gekieperd, maar des te interessanter is de Vuelta-deelname van Aleksandr Vlasov. De Rus voert een ijzersterk Astana aan in de Ronde van Spanje, met doorwinterde knechten als Luis León Sánchez, Gorka en Ion Izagirre en Omar Fraile.
Vlasov in het wit, zien we dat ook in de Ronde van Spanje? (foto: Sirotti)
Het parcours van de Ronde van Spanje, met de vele hoogtemeters, moet Vlasov liggen. Enkel vraagteken is zijn taaiheid in drieweekse koersen. Vlasov reed tot dusver één grote ronde, de Giro van dit jaar, maar koerste nog nooit langer als een week. Als hij zijn vormpeil van de afgelopen maanden kan behouden, is hij een zeer geduchte kanshebber voor wit én rood.
2. Daniel Felipe Martínez
Daniel Felipe Martínez, de snor van Soacha, gaat deze Ronde van Spanje in als beschermde renner namens EF Education First. De winnaar van de Dauphiné moet het doen zonder kompanen Sergio Higuita en Rigoberto Urán, maar gaat desalniettemin proberen zijn ploeg een mooi afscheidscadeau te geven. Martínez trekt volgend jaar namelijk naar INEOS Grenadiers.
De Colombiaan maakte vorig jaar ook al zijn opwachting in de Vuelta, maar kon destijds de hoge verwachtingen niet waarmaken. Enkel in de tijdrit liet hij zich zien met een tiende plaats, maar uiteindelijk restte een onzichtbare 41e plaats in de eindrankschikking. Zijn statuur toen al niet waardig, en dat statuur heeft hij in 2020 enkel maar verder opgekrikt.
De snor van Soacha won dit jaar een prachtige Tourrit (foto: Sirotti)
De Dauphiné winnen is niet zomaar iedere pannenkoek gegeven, maar wat denkt u van die schitterende Tourrit die Martínez won? De Duitse ploegmaten Maximilian Schachmann en Lennard Kämna deden er alles aan om de kleine Colombiaanse krijger te breken, maar slaagde er niet in. Martínez won op glorieuze wijze. Na de Tour reed hij overigens nog de wereldkampioenschappen en de Waalse klassiekers, waar hij verdienstelijk voor de dag kwam.
1. Enric Mas
Dé kanshebber op wit is Enric Mas. Mas, die al tweede werd in de Vuelta van 2018, heeft net geen wit tricot van zijn thuisronde in zijn kast hangen. Pas in 2019 werd de witte trui namelijk ingevoerd in de Ronde van Spanje, terwijl hij juist het jaar daarvoor een onuitwisbare indruk maakte in de Vuelta.
Enric Mas met zijn gefocuste blik en witte tanden (foto: Sirotti)
In zijn eerste jaar bij Movistar leek Mas een beetje in de vergetelheid te raken, maar in de slotweek van de Tour sloeg hij aardig terug. Of beter gezegd, hij koerste aardig mee. In de voetsporen van Haimar Zubeldia sloop de 25-jarige Mas naar een vijfde plaats, zonder echt op te vallen of het mooie weer te maken.
Voor het wit heeft Mas gelukkig geen concurrentie van ploeggenoot Alejandro Valverde, die hem wel flankeert als het gaat om het kopmanschap bij Movistar. 'Samen sterker', luidt de gedachte erachter. Maar als het om de Vuelta gaat, blijkt er meestal eentje sterker dan de andere: Alejandro Valverde. Desalniettemin heeft Mas een hele goede kans op de witte trui dit jaar. (foto's: Sirotti)
Noot: Het kan zijn dat er nog renners wegvallen uit deze lijst of er juist bijkomen, doordat nog niet de volledige startlijst van de Vuelta bekend is.
Tom van der Salm | t.vandersalm@indeleiderstrui.nl
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties