2020-vibes: Hirschi klopt Alaphilippe na thriller in San Sebastian, Vingegaard en Kuss kunnen geen vuist maken Wielrennen
Wielrennen

2020-vibes: Hirschi klopt Alaphilippe na thriller in San Sebastian, Vingegaard en Kuss kunnen geen vuist maken

2020-vibes: Hirschi klopt Alaphilippe na thriller in San Sebastian, Vingegaard en Kuss kunnen geen vuist maken

Marc Hirschi (UAE Team Emirates) heeft in het Baskenland een loodzware editie van Clasica San Sebastian naar zijn hand weten te zetten na een spannend duel met Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step). Visma | Lease a Bike nam de koers in handen, maar had uiteindelijk niemand in de finale.

Normaliter de zaterdag na de Tour de France, maar eens in de vier jaar moet de WorldTour-koers in Noord-Spanje toch echt wijken voor de Olympische Spelen. Zo ook in 2024, daar de zaterdag na La Grande Boucle was ingeruimd voor de olympische tijdrit in Parijs. Gewonnen door Remco Evenepoel, tevens de titelhouder van Clasica San Sebastian. De Belg maakte de reis naar het Baskenland niet en dus kregen we sowieso een nieuwe winnaar.

De organisatie kon wel uitpakken met Jonas Vingegaard. Opvallend, daar de Deen voor het laatste een eendagswedstrijd reed in 2022: de Ronde van Lombardije van dat jaar. Desondanks was het voor de kopman van Visma | Lease a Bike, dat ook met Ronde van Burgos-winnaar Sepp Kuss startte, een mooie opsteker om weer in het Baskenland te kunnen koersen: amper vier maanden geleden viel hij in de ronde van die regio ongenadig hard in een afdaling, met de gekende gevolgen van dien.

Enfin, over naar nu en het heden: naast Vingegaard stond de startlijst van San Sebastian nog bol van kwaliteit. Alaphilippe, Hirschi, Simon Yates, Daniel Felipe Martínez, Giulio Ciccone, Maxim Van Gils... om maar wat namen te noemen voor deze WorldTour-koers, die met de loodzware Pilotegi-slotklim (met stukken tot 27 (!) procent) nog een konijn uit de hoge hoed had getoverd.

Lees verder onder de foto.

2020-vibes: Hirschi klopt Alaphilippe na thriller in San Sebastian, Vingegaard en Kuss kunnen geen vuist maken

Sterke vluchtersgroep van tien maakt het peloton lastig

Iets na 10.30 uur werden de renners in Donostia - de Baskische naam voor San Sebastian - op gang geschoten voor 236 kilometer koers. Vanuit het vertrek toonden met name de mannen van Alpecin-Deceuninck zich actief, met achtereenvolgens Stan Van Tricht, Tobias Bayer, Gianni Vermeersch en Axel Laurance. Zij wisten allen niet weg te komen in de vlakke openingsfase, waarna het verschil bergop werd gemaakt op de Andazarrate-klim.

Daar kon Alpecin-Deceuninck het niet voor mekaar krijgen om iemand mee te laten schuiven in de vlucht van de dag, maar gezien de kracht van die groep was dat ook geen schande. Simon Carr (EF), Warren Barguil (dsm-firmenich PostNL), Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl-Trek), Sylvain Moniquet (Lotto-Dstny), Davide de Pretto (Jayco-AlUla), Jésus Herrada (Cofidis), Thibault Guernalec (Arkéa - B&B Hotels), Jésus Herrada (Cofidis), Adne Holter (Uno-X), Pierre Latour (TotalEnergies) en Ben Zwiehoff (Red Bull-BORA-hansgrohe) staan stuk voor stuk bekend als goede renners.

Uiteraard was men daar in het peloton ook van op de hoogte. Soudal Quick-Step, Visma | Lease a Bike en Red Bull-BORA-hansgrohe (ondanks de aanwezigheid van Zwiehoff) staken een mannetje bij om de voorsprong stabiel rond de drie minuten te houden. Op zeventig kilometer van de aankomst passeerden de renners voor een eerste maal San Sebastian, om vanuit die plaats aan de finale te beginnen met de beklimming van de welbekende Jaizkibel.

Vingegaard kan werk Visma | Lease a Bike geen vervolg geven

Daar kwamen ook de eerste TV-beelden naar buiten, waarbij vooral de aanwezigheid van het geelzwart van Visma | Lease a Bike voorin het peloton opviel. Dylan van Baarle legde er duchtig de pees op en dwong de mannen voorin op die manier ook tot het uiterste: de sterke Carr besloot er op de flanken van de Jaizkibel dan maar solo van weg te rijden en bleef zodoende als laatste over tegen de imponerende trein van Visma | Lease a Bike.

Op de Erlaitz-klim (3,8 kilometer aan 10,7 procent) belandde de koers in een nieuwe fase. Florian Lipowitz plaatste daar de eerste aanval uit het peloton, waar Alaphilippe een antwoord op paraat had. De kopman van Soudal Quick-Step, van wie zaterdag bekend werd dat hij die ploeg gaat verlaten, kreeg Pavel Sivakov van UAE Team Emirates mee. Die laatste bleef uiteindelijk alleen over.

Yates (Jayco-AlUla) moest op dat moment als één van de eerste toppers passen, waarna zijn toekomstige ploeggenoot Vingegaard even later hetzelfde overkwam. De Deen werd als een steen gelost, maar stond daarin zeker niet alleen: slechts tien renners bleven over aan het front, met daarbij onder meer Hirschi en Brandon McNulty als ploeggenoten van de vooruit rijdende Sivakov.

Lees verder onder de video.

Ook het Lotto-Dstny-duo Andreas Kron en Lennert Van Eetvelt schoof mee over de top van de Erlaitz, net als Alaphilippe, Michael Woods (Israel-Premier Tech), Jhonatan Narváez (INEOS), Neilson Powless (EF) en Kevin Vermaerke (dsm-firmenich PostNL). Naast Vingegaard betekende dat ook dat Kuss de slag gemist had op de loodzware beklimming.

De Amerikaan kon samen met heel wat anderen ook niet meer terugkeren in de afzink van de Erlaitz, waar Lotto-Dstny Van Gils in de achtervolgende groep op kop posteerde en zo het gat met Sivakov controleerde. Achter de Belg zorgden de overige heren van UAE Team Emirates wel voor het nodige afstopwerk in het groepje met circa twintig man, maar Van Gils hield het gat toch maar mooi op twintig seconden richting de zeer steile Pilotegi-klim.

Alaphilippe en Hirschi laten 2020 herleven in finale Clasica San Sebastian

Op negen kilometer van het einde begon men aan de kuitenbijter XXL. Alaphilippe zette zich aan de voet op kop en rekende zodoende Sivakov in, met Hirschi in zijn spoor. Even later sloten McNulty, Narvaéz en Lidl-Trek-coureur Patrick Konrad aan, maar het steilste gedeelte moest dan nog altijd komen. De snelheden kwamen daar niet boven de tien kilometer per uur uit, waar pure klimmer Van Eetvelt zich goed bij voelde.

Lees verder onder de video.

Net voor de top gooide Alaphilippe er nog een extra putsch uit, waarbij opnieuw Hirschi volgde. Deze twee goede dalers doken vervolgens de afzink in, al ontsnapte de nerveuze Alaphilippe daar ook nog aan een crash door tegen Hirschi - net als hijzelf voor 2025 aan Tudor gelinkt - aan te rijden. Eenmaal beneden was het gat richting Van Eetvelt tien seconden, wat genoeg bleek voor de zege.

Hirschi drong zijn opponent de kop op en wachtte lang met zijn aanzet, maar die bleek uiteindelijk wel krachtig genoeg om Alaphilippe af te troeven. Van Eetvelt werd daarachter knap derde.

Uitslag Clasica San Sebastian 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws