João Almeida heeft de leiding in het algemeen klassement van de Ronde van Catalonië overgenomen van Andreas Kron. In de tijdrit kwam de Portugees van Deceuninck-QuickStep tot een derde tijd. Rohan Dennis noteerde de snelste tijd en voegde daarmee een nieuwe tijdritzege aan zijn palmares.
Voordat de renners in Catalonië aan twee zware bergritten beginnen, stond er eerst een race tegen de klok van ruim achttien kilometer op het programma. Waar de eerste kilometers van de tijdrit vrij heuvelachtig waren, was het daarna vooral vlak en dalend, al moest er op drie kilometer van de streep nog een kort klimmetje van vijfhonderd meter aan 5,6 procent overwonnen worden.
INEOS Grenadiers had met voormalig wereldkampioen Dennis en Geraint Thomas de beste vooruitzichten op ritwinst. Wel moesten ze dan afrekenen met Rémi Cavagna, die de winst in de tijdrit van Parijs-Nice op een haar na miste en dus extra gemotiveerd was om deze keer wel te winnen. En dat bewees Cavagna. Nadat zijn ploeggenoot Josef Cerny een sterke richttijd van 23.05 minuten had neergezet, deed de Fransman er met 22.32 minuten nog een flinke hap van af. Achter het Franse geweld van Cavagna zette het Nederlandse klassementstalent Thymen Arensman met 23.25 minuten een verdienstelijke tijd neer.
Froome valt tegen, Dennis noteert winnende tijd
Intussen waren met Dennis en Jonathan Castroviejo twee andere kanshebbers voor de tijdrit vertrokken. Chris Froome verloor in de eerste etappe al ruim acht minuten en ook zijn tijdrit was allesbehalve goed. Hij kwam als voorlopige nummer twintig binnen. Met nog bijna honderd renners die moesten finishen, was een goede klassering voor de Brit uitgesloten. Dat gold zeker niet voor Dennis, want die noteerde een tijd van 22.27 minuten en was daarmee vijf seconden sneller dan Cavagna. Die tijd bleek uiteindelijk voldoende te zijn voor het winnen van de etappe. Waar de strijd om de ritzege weinig spanning kende, gold dat niet voor die tussen de klassementsrenners.
De eerste relevante klassementsrenner die een richttijd noteerde, was Marc Soler. Zijn tijd van 23.34 minuten was allesbehalve slecht en een prima indicatie voor de mogelijkheden van de andere klassementsrenners. Sepp Kuss was aan de finish langzamer, maar reed met een tijd van 23.51 misschien wel zijn beste tijdrit ooit. George Bennett was namens Jumbo-Visma zelfs nog vier seconden sneller dan Kuss. Allebei hadden ze dus een prima uitgangspositie voor de komende bergetappes.
Eén van de topfavorieten voor de eindzege, Simon Yates, noteerde een tijd van 23.37 minuten. Zijn landgenoot Hugh Carthy was enkele seconden langzamer. Richie Porte was de eerste klassementsrenner die een flinke tik uitdeelde. De nummer drie van de afgelopen Tour de France kwam tot een tijd van 23.02 en deed daarmee prima zaken.
Adam Yates en Kruijswijk rijden sterk
De grote verrassing was Adam Yates. De Brit, die doorgaans geen geweldige tijdritten rijdt, snelde naar een tijd van 23.03. Daarmee was hij een seconde trager dan zijn ploeggenoot Porte en pakte hij maar liefst 35 seconden op zijn tweelingbroer Simon. De Nederlandse troeven werkten ook een sterke tijdrit af. Wilco Kelderman kwam tot 23.20 minuten en Kruijswijk bewees dat zijn goede tijdrit van Parijs-Nice geen toeval was. Hij nestelde zich met een tijd van 23.01 tussen de beste klassementsrenners van de dag.
Kruiswijk pakte alvast veertien seconden op Thomas, die met 23.14 minuten geen slechte, maar ook geen toptijd neerzette. Ook op Richard Carapaz en Enric Mas won de rossige Nederlander veel tijd, respectievelijk 46 en 45 seconden. De beste klassementsrenner in de tijdrit was echter Almeida. De Portugees noteerde met een machtige laatste versnelling richting de finish een tijd van 22.55. Daarmee was hij een zucht sneller dan Brandon McNulty en stond de Portugees in pole position om de leiderstrui over te nemen. Zijn grootste concurrent daarvoor was Lennard Kämna, die in de eerste etappe het peloton voorbleef en zodoende een voorgift had van zestien seconden op Almeida. De Duitser van BORA-hansgrohe slaagde er echter niet in om die voorsprong te verdedigen, waardoor Almeida de nieuwe leider werd.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties