De wielerwereld is een harde wereld. Eén valpartij kan een carrière op zijn kop zetten of zelfs beëindigen, maar ook mentaal is het in de wielrennerij niet gemakkelijk. Zo zijn er op het moment ongeveer honderd renners die nog geen contract hebben voor aankomend jaar, een mentaal lastige periode volgens Simon Clarke. Hij zat drie jaar geleden in dat schuitje, maar de reddende engel was uiteindelijk Israel-Premier Tech, de ploeg die hem een eenjarig contract aanbood. In gesprek met Rouleur licht hij die moeilijk periode toe.
'Het is een vreselijke situatie om in te zitten', begint de 38-jarige Clarke, die zelf een contract heeft tot en met 2025. 'Er zitten een paar renners in mijn team die geen contract hebben en dat vind ik heel naar voor ze. Ik kan oprecht zeggen dat ik in die schoenen heb gestaan.' Clarke kwam aan het einde van 2021 zonder contract te zitten. Die periode duurde en duurde, tot Israel-Premier Tech uiteindelijk in de kerstperiode de Australiër een contract aanbood.
Ondanks dat je als ploeg pas vanaf 1 augustus officiële transfers mag aankondigen, beginnen de onderhandelingen tussen teams en renners al veel eerder. 'De grote transferperiode begint bij de Tour de France, en eindigt echt uiterlijk na het WK. Als je dan nog geen contract hebt, ziet het er niet goed uit. Zelfs nu nog zijn er renners die het simpelweg niet weten', duidt Clarke de onzekerheden in de wielerwereld.
De meeste renners die nog geen contract hebben voor volgend seizoen zijn renners die aan het einde van hun carrière zitten. Het is voor de renners die nog niet alles uit hun carrière hebben gehaald het pittigst volgens Clarke. 'Als je nog geen 35 bent en je voelt dat je nog meer te geven hebt in de wielerwereld, dan is het echt een moeilijk moment.' Clarke zelf is nu 38, dus wat had hij gedaan als hij nu zonder contract zou zitten? 'Dat zou al heel anders zijn want nu ben ik blij met wat ik bereikt heb', kijkt de Australiër al tevreden terug op zijn carrière. Daarin won hij onder andere een etappe in de Tour en twee etappes in de Vuelta.
Lees verder onder de foto!
'Niemand anders gaat werk voor je zoeken', aldus routinier Clarke
De strijd om een contract is dus loodzwaar voor een wielrenner. Al helemaal wanneer je als renner een 'oké' seizoen hebt gereden, zo legt Clarke uit. 'Als je een slecht seizoen hebt gedraaid, zeggen teams meteen dat ze je contract niet gaan verlengen. Dan is er vaak al tijdig een oplossing. Maar als je oké hebt rondgereden, houden de teams ervan om hun opties open te houden. Ze zeggen geen nee tegen je, maar geven je ook geen zekerheid. Je begint dan te hopen, maar misschien vinden ze uiteindelijk toch een andere renner voor jouw plaats.'
Hoe lastig het voor renners ook is, vaak krijgen zij hulp van hun zaakwaarnemer. Toch bellen renners ook zelf wel eens naar ploegen, wat niet altijd helpt volgens Clarke. 'Alle ploegen in de WorldTour kennen het grootste gedeelte van het peloton al. Als je een team dan je trainingsgegevens geeft, zien zij of jij nog rek hebt of dat je al op je maximale potentie zit.' Voor alle renners die nu nog geen contract hebben, heeft de ervaren renner een advies. 'Je moet blijven geloven en hopen, en ook blijven geloven in je zaakwaarnemer. Niemand anders gaat je namelijk helpen om werk te zoeken.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties