Dag na dag, wielrenner na wielrenner, duiken ze op: de positieve testen. Gelukkig geen doping, maar corona. Als de UCI niet snel een einde maakt aan de coronaprotocollen, kan dit wel eens voor onaangename verrassingen gaan zorgen tijdens de klassiekers. En dat terwijl de halve wereld de maatregelen overboord gooit.
Lees ook
Een kleine samenvatting van het wielercoronanieuws van de afgelopen twee weken: Sanne Cant en de Belgische veldritbeloften komen terug uit Fayetteville met corona (waar Quinten Hermans en Annemarie Worst überhaupt niet waren door het C-woord). Kata Blanka Vas was er dan weer wel, maar juist mét corona bleek achteraf.
Op het Europese content ging het niet veel beter: Jumbo-Visma en Team BikeExchange verlaten (samen met enkele losse renners) de Ronde van Valencia met coronagevallen, Kasper Asgreen en Davide Ballerini missen met de Tour de la Provence een voorbereidingswedstrijd, Alejandro Valverde, Juan Ayuso en tal van anderen keren terug uit de Ronde van Valencia met het virus, Richard Carapaz wordt in winnende positie verboden te starten in de Provence door een positieve test en ook de aankomende Ronde van de Algarve en Ruta del Sol zien al renners verdwijnen door het virus.
En dan hebben we heel wat losse gevallen - zoals Tadej Pogacar - nog niet eens benoemd...
Wat als Wout dadelijk daags voor de Ronde positief test?
Nu draait het dan nog om wedstrijden in - met alle respect - Oman, Valencia en de Provence, de traditionele voorbereidingswedstrijden die je eigenlijk al niet wil missen. Maar wat als dadelijk de grotere wedstrijden om de hoek komen kijken, gaan we dan in deze fase van de pandemie echt een frisse Wout van Aert deelname aan de Ronde van Vlaanderen ontzeggen, zoals dat bij Carapaz gebeurd is in zijn positie in de Provence?
Zo'n beetje elk Europees land, zelfs Nederland, bouwt of schaft de coronamaatregelen af. De wielrenners zitten echter nog steeds 'vast' aan het protocol dat de UCI begin dit jaar opstelde. Hierin staat dat renners nog steeds om de paar dagen een PCR-test moeten afleggen, maar de situatie is medio februari al een stuk anders - en rooskleuriger - dan dat op 21 januari (de datum dat het protocol werd gepresenteerd) het geval was.
Het is natuurlijk een moeilijke spagaat, daar renners ook voor vliegtickets en dergelijke negatieve testen moeten overleggen. Ik denk echter niet dat de UCI wil dat de grootste wedstrijden vanaf eind februari van hun grootste sterren beroofd worden, dat ploegen - zoals nu bijvoorbeeld UAE, dat met vier renners start in de Algarve - logistiek in de knel komen en renners serieuze achterstanden oplopen in de voor hen belangrijkste periodes van het jaar.
Daarom is het aan te raden dat het protocol eigenlijk nog voor de Omloop Het Nieuwsblad ietwat herzien wordt en renners meer vrijheden geeft, met als uiteindelijk doel dat we allemaal als liefhebbers, renners en ploegen van de grootste renners in de grootste wedstrijden kunnen genieten. Dat betekent: niet meer om de zoveel dagen testen en geen hele ploegen uitsluiten bij enkele besmettingen in de bubbel.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties