Niets zo veranderlijk als het weer, behalve het wedstrijdprogramma van Tadej Pogacar in 2023. De Sloveen is pas enkele weken aan het koersen, maar gooide zijn planning al meermaals om. Waarom?
Pogacar koos de afgelopen twee jaar voor een relatief vast regime, bestaande uit achtereenvolgens de UAE Tour, Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Ardennenklassiekers, Ronde van Slovenië en Tour de France. Afgelopen jaar deed hij daar ten opzichte van 2021 alweer Milaan-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen bij, maar voor 2023 gooide hij het helemaal over een andere boeg.
De UAE Tour werd de Jaén Paraiso Interior en Ruta del Sol, Tirreno-Adriatico werd Parijs-Nice, Strade Bianche werd omwille van de Franse wedstrijd geschrapt en ook achter de namen van Amstel Gold Race en de Waalse Pijl zette Pogacar en zijn ploeg inmiddels al kleine vraagtekens. De Sloveen is duidelijk op zoek naar nieuwe prikkels in zijn jacht op revanche in de Tour de France.
Pogacar vond zichzelf in december 'niet de slimste in het maken van programma's'
Op de teampresentatie van UAE-Team Emirates in Spanje in december zagen we al de eerste voortekenen van een Pogacar die toe was aan verandering. 'Ik rijd in principe hetzelfde programma als in 2022, een kopie', vertelde hij toen aan In de Leiderstrui. 'Ik ben van plan om een keer niet in topvorm aan de eerste wedstrijden te beginnen. Ik wil langzaam progressie boeken richting de grote doelen van het jaar. Dit jaar (2022 dus, red.) was ik in januari en februari al heel goed, dus ben ik voor komend seizoen (2023, red.) iets later begonnen met trainen en doe ik het allemaal iets rustiger aan. Ik deed de afgelopen jaren ook steeds een hoogtestage voor de UAE Tour, maar die laat ik nu waarschijnlijk achterwege.'
Uiteindelijk zou hij die UAE Tour zelfs helemaal aan de kant schuiven ten faveure van de Jaén Paraiso Interior en Ruta del Sol, maar het was vooral interessant wat Pogi antwoordde op de vraag of hij de Giro niet snel wil gaan doen. 'Ik zou de Giro het liefst dit jaar al gedaan hebben, maar de Tour heeft de prioriteit, voor mij als renner en voor de ploeg. We stick to the plan, er komen nog kansen genoeg als alles meezit. Ik koers graag in Italië en hou van de roze trui. Als het aan mij had gelegen, had ik de Giro twee jaar geleden al gereden. Ik ben echter niet de slimste als het gaat over maken van programma's', lachte hij in Spanje.
Entourage Pogacar wil programma 'beetje geheim houden'
Inmiddels zijn we drie maanden verder en lijkt het er toch sterk op dat Pogacar wel iets slimmer is geworden qua programma's en dat het wat minder stick to the plan is geworden. De Sloveen liet bij zijn deelname-aankondiging van de Ruta del Sol weten dat hij uitkeek naar het afwerken van nieuwe koersen. 'Dat is iets wat ik heel mooi vind, ik kijk er naar uit wat Jaén en Andalusië mij te bieden hebben.'
Nadien lekte dus uit dat Pogi voor Parijs-Nice zou opteren in plaats van Tirreno-Adriatico en uiteindelijk maakte hij zelfs bekend dat hij Strade Bianche als titelverdediger helemaal zou schrappen. 'Ik rijd voortaan enkel zware en belangrijke wedstrijden. In de Ronde van Vlaanderen en Milaan-Sanremo wil ik goed zijn. Daarna zijn alle pijlen op de Tour gericht', vertelde de Sloveen bij Sporza.
Zijn vriendin Urska Zigart, die hem flankeerde, schetste het misschien wel perfect samen. 'We waren samen al aan het dollen dat het meest waardevolle in ons appartement Tadejs wedstrijdprogramma is, iedereen wil weten hoe het eruit ziet. Het is interessant voor de media om erover te speculeren, terwijl we het iets meer geheim willen houden.'
Pogacar gaat voor dezelfde benadering als Van der Poel en Van Aert: vinkjes, iets minder streepjes
Het feit dat Pogacar veranderingen in zijn programma aanbrengt, duidt op hetzelfde gegeven wat het afgelopen jaar al meermaals aangestipt werd door Mathieu van der Poel en Wout van Aert: elk jaar is er één, ook voor de pas 24-jarige Pogacar. Daarbij zijn vinkjes belangrijker dan streepjes, oftewel: één bepaalde koers winnen is belangrijker dan die koers meermaals winnen. Zie daar de logische keuze voor Pogacar om na twee zeges in de UAE Tour en Tirreno-Adriatico voor een andere opbouw te kiezen. Je kan Parijs-Nice maar afgevinkt hebben, al is ook dat makkelijker gezegd dan gedaan.
Van der Poel verwoordde het letterlijk zo op de ploegenpresentatie van zijn Alpecin-Deceuninck. 'Uiteraard zou het leuk zijn om ook een ander monument te winnen. Sanremo of Roubaix mag zeker, maar met een nieuwe triomf in Vlaanderen zal ik ook heel tevreden zijn. Dat is een koers die je altijd wil winnen.'
Soortgelijke bevindingen bij Van Aert, die na het winnen van de Omloop, Strade Bianche, Milaan-Sanremo, E3 Saxo Bank Classic, Gent-Wevelgem en de Amstel Gold Race zijn pijlen volledig richt op De Ronde en Parijs-Roubaix. En waarom hij na het winnen van enkele ritten in de Dauphiné dit jaar voor Zwitserland kiest, om ook daar zijn lijst te openen.
Vinkjes, geen streepjes. Dat is het devies. De Monumenten, WK's en Tour de Frances, dat zijn voor dit kaliber-mannen toch wat telt, waarvoor ze zich kunnen opladen en wat ze maar al te graag op de erelijst willen. Maar daarvoor moeten ze wel langs elkaar de komende maanden en laat dat nu net zijn wat wij als liefhebbers willen zien...
Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties