Daags na de rustdag barst de strijd om de gele trui direct weer los, en wel met een heuvelachtige tijdrit. Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard zullen er dus gelijk moeten staan, want anders ligt tijdverlies op de loer. In de Leiderstrui neemt de etappe voor je onder de loep.
Parcours etappe 16 Tour de France 2023
Wie naar het routeboek kijkt, denkt een redelijk vlakke tijdrit te zien. Laat je echter niet van de wijs brengen door dit hoogteprofiel. Er zitten enkele flink steile hellingen in deze verraderlijke etappe. Neem de Côte de la Cascade de Cœur. De heuvel is ongecategoriseerd, maar met 1,3 kilometer aan een gemiddeld hellingspercentage van 8,5 procent, kunnen we dit zeker een listige klim noemen.
De renners zullen al na een kleine drie kilometer na de start in Passy beginnen aan deze kuitenbijter, waardoor een goede warming-up misschien nog wel belangrijker is dan normaal voor een tijdrit. Na zeven kilometer volgen de eerste tussentijden, waar we gaan zien wie er sterk begonnen zijn aan hun race tegen de klok.
Er volgen dan negen relatief vlakke kilometers, waar echte krachtpatsers een grote versnelling kunnen ronddraaien om het verschil te maken. Types als Wout van Aert en Stefan Küng hopen hier een gat te slaan ten opzichte van de lichtgewichten, met het oog op wat nog komen gaat. Na zestien kilometer beginnen de renners namelijk aan de echte test van de tijdrit: de Côte de Domancy.
Deze klim is 2,5 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,4 procent. Eenmaal boven, zijn we niet eens echt boven. De laatste drie kilometer van de tijdrit lopen nog vies omhoog, waar sommige renners zich mogelijk op verkijken. Wie hier een zwaardere versnelling rond kan draaien dan zijn directe tegenstanders, is onwijs in het voordeel.
Tijden
Start: 13.05 uur (eerste renner)
Finish: 17.36 uur (laatste renner)
Lees ook
Starttijden tijdrit Tour de France 2023 | Hoe laat vertrekken Van Aert, Vingegaard en Pogacar?
Weer etappe 16 Tour de France 2023
Er is regen voorspeld in Combloux voor aankomende dinsdag. Dit betekent dat het in de afdaling gladder zal zijn dan normaal. Met een temperatuur van 31 graden celsius, zal de regen echter vooral aanvoelen als een welkome verkoeling.
Favorieten etappe 16 Tour de France 2023
Klassementstoppers Jonas Vingegaard en Tadej Pogačar zijn twee van de grote favorieten voor deze tijdrit. Beide heren hebben in eerdere Tour de France-tijdritten al bewezen met de wereldtop mee te kunnen wanneer ze in bloedvorm zijn. In de heuvelachtige Tour-tijdrit naar Rocamadour in 2022, reed Vingegaard een vrijwel identiek tempo met de uiteindelijke winnaar Wout van Aert, tot hij na een slippertje besloot iets rustiger aan te rijden. Pogačar eindigde op een kleine halve minuut van Van Aert.
Tekst gaat verder onder de foto.
Zijn naam is genoemd, en hij behoort ook nu weer tot de favorieten: Wout van Aert. Één probleem voor de Belg van Jumbo-Visma: de tijdrit is een stuk heuvelachtiger dan vorig jaar. De beklimmingen zijn een stuk steiler en zullen een prominente rol gaan spelen in deze tijdrit. Daardoor is het nog maar de vraag in hoeverre hij echt mee kan met Vingegaard en Pogačar. We plaatsen hem op de favorietenladder dan ook iets onder het duo.
Voor een tijdritspecialist als Stefan Küng zal dit waarschijnlijk te zwaar zijn, maar hij zal ongetwijfeld een gooi doen naar een mooi resultaat. Ook mannen als Kasper Asgreen, Rémi Cavagna en Victor Campenaerts - tijdrijders van de tweede lijn - zullen waarschijnlijk moeite ondervinden met de zware beklimmingen. Het trio klimt voorlopig best redelijk in deze Tour, waardoor ze mogelijk toch hoog kunnen eindigen. De verwachting is echter dat ze het stuk voor stuk zullen afleggen tegen Vingegaard, Pogačar en Van Aert.
Dan is er nog het vraagstuk Mathieu van der Poel. De Nederlander is op een goede dag in staat om een hele goede tijdrit te rijden, waardoor hij niet per definitie kansloos is. Omdat hij nog geen ritzege op zak heeft, zou het kunnen dat hij volle bak voor de tijdrit gaat. We schatten zijn kansen echter klein in door de zware beklimmingen. Een type als Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) zal dan eerder boven komen drijven.
De andere klassementsrenners zullen uiteraard volle bak gaan in deze koers. Carlos Rodríguez laat een steeds betere vorm zien en heeft in het verleden al goede tijdritten gereden. In het klassement zit Adam Yates hem op de hielen. Zij lijken de grote favorieten voor de laatste podiumplek in Parijs. Bij Yates is het echter maar de vraag hoeveel vrijheid hij krijgt van zijn kopman Pogačar. De Sloveen zelf gaf echter al aan dat de Brit vol gas zal gaan tijdens de tijdrit.
Adams tweelingbroer Simon Yates tovert soms ineens een geweldige tijdrit uit de hoge hoed. In 2022 won hij bijvoorbeeld nog de Giro-tijdrit in Budapest. Ook werd hij dat jaar zevende in de Vuelta-tijdrit, vlak voor hij met covid-19 de koers moest verlaten. Hij staat momenteel achtste in het klassement en hoopt Pello Bilbao nog voorbij te steken. Dinsdag is hier een ideale dag voor. De laatste man in de top 5 is Jai Hindley. Na zijn valpartij op zaterdag, verloor hij zondag opnieuw veel tijd. Het is maar de vraag hoe hij herstelt tijdens de rustdag.
Topfavorieten: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) en Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)
Outsiders: Wout van Aert (Jumbo-Visma), Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers), Simon Yates (Jayco-AlUla)
Longshots: Adam Yates (UAE-Team Emirates), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Jai Hindley (BORA-hansgrohe), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Rémi Cavagna (Soudal Quick-Step)
Gabriël Melching | e-mail: g.melching@indeleiderstrui.nl
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties