Daags na de tweede ritzege van Olav Kooij staat er in Parijs-Nice een rit te wachten waarin de sprinters hoogstwaarschijnlijk niet als eerste de meet zullen passeren. In een typische overgangsrit kan het echter wel echt álle kanten op. In de Leiderstrui vertelt je er meer over!
Parcours etappe 6 Parijs-Nice 2024
De vrijdagetappe in Parijs-Nice - bijna 200 kilometer lang - is wellicht een typische overgangsrit. Gedurende de dag moeten er zes heuvels overwonnen worden, waarvan het merendeel zich in de tweede wedstrijdhelft bevindt.
Kijken we naar die klimmetjes, dan steekt de zeer steile Côte de la Colle-sur-Loup - de voorlaatste col - er met zijn tien procent gemiddeld misschien wel bovenuit wat betreft moeilijkheidsgraad. Na het laatste bergje - de Col des Leques - volgt er nog tien kilometer, alvorens het in de laatste kilometer ook nog vies bergop loopt. Een ideale race voor de klassieke coureurs dus!
Beklimmingen
69,8 km: Col des Leques (6,6 km a 5%)
87,4 km: Col de Luens (6,8 km a 4,7%)
92,6 km: Cote de la Blachette (3 km a 5,5%)
140,5 km: Col de Gourdon (6,3 km a 4,3%)
169,8 km: Cote de la Colle-sur-Loup (1,8 km a 10%)
177,2 km: Col des Leques (6,6 km a 5%)
Tijden
Start: 12.00 uur
Finish rond 16.30 uur
Weer etappe 6 Parijs-Nice 2024
De koers finisht naar alle waarschijnlijkheid rond 16.30 uur en dat is precies het tijdstip waarop de kans op neerslag in finishplaats Colle-sur-Loup het allergrootst is. De verwachtingen liggen nogal uiteen, maar over een neerslagkans van minstens 50 à 60 procent zijn alle Franse (en internationale) meteorologen het eigenlijk wel eens. Het kwik zal bovendien niet boven de dertien graden Celcius uitkomen, waardoor het in de ultieme slotfase zomaar eens bar en boos kan gaan worden.
Favorieten etappe 6 Parijs-Nice 2024
Kijken we naar de 'gewone' klimmers, de klassementsrenners, de puncheurs of toch naar de vluchters? U raadt het al: het voorspellen van deze zesde etappe is onwaarschijnlijk lastig. Laten we het stap voor stap aanpakken en beginnen met de klassementsmannen. Remco Evenepoel toont zich de gehele ronde al aanvallend. Bovendien lijkt hij over geweldige benen (en een topconditie) te beschikken, dus schrijven we hem maar gauw op in een rit als deze. Het grootste gevaar voor de Soudal Quick-Step-Vlaming komt waarschijnlijk uit Sloveense hoek. Primoz Roglic (BORA-hansgrohe) houdt wel van wat muurtjes en venijnige colletjes. Daarnaast beschikt hij indien nodig over een fabuleus eindschot, waarmee de ex-Jumbo-Visma-renner op meerdere manieren zou kunnen winnen.
De voorbije dagen hebben we ook kunnen zien dat Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) in goeden doen is. In een sprintje bergop wist hij op dag vier zelfs Evenepoel te kloppen (in de strijd om plek drie, goed voor vier boniseconden). Reken dus maar dat de Deen in orde is. Skjelmose is ook een sterk klassiekerrenner, wat hem tot een nog geduchtere kandidaat ontpopt! Exact hetzelfde geldt voor Matteo Jorgenson, de Amerikaan van Visma | Lease a Bike. Klassementsmannen die er eveneens sterk uitzagen de voorbije dagen, waren Egan Bernal (INEOS Grenadiers), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) en Joao Almeida (UAE Team Emirates).
Klassementsleider Luke Plapp (Jayco-AlUla) is een manusje-van-alles, al lijken zijn winstkansen in deze overgangsrit niet supergroot. We gaan ervanuit dat hij erbij zit in de finale (mochten de klassementsrenners iets gaan uitvechten uiteraard), maar om te winnen kijken we toch meer naar de puncheurs van dienst! En zeg je puncheurs, dan zeg je David Gaudu, al verloor de Groupama-FDJ-man veel tijd op woensdag. Een goede Laurence Pithie zou het binnen die ploeg ook zeker moeten kunnen (en Quentin Pacher eventueel ook). Mads Pedersen kan op een goede dag tot veel in staat zijn, al is deze rit dan misschien weer net wat te hoog gegrepen voor de sterke Deen.
Felix Gall (Decathlon AG2R La Mondiale) is goed bezig in de Koers naar de Zon en moet dus zeker in ogenschouw genomen worden, temeer omdat hij een goede punch in de benen heeft. Dat geldt ook voor Bahrain-boys Pello Bilbao en Fred Wright, waarbij laatstgenoemde het ook zeker vanuit een vroege ontsnapping zou kunnen proberen. Over die potentiële vluchters - de moeilijkste categorie van allemaal - hebben we het nog niet gehad, al geven we hen wel de meeste kans op een zege. Moesten we er een paar vooruitschuiven, denken we aan Remi Cavagna, Ruben Guerreiro (beiden Movistar), Christian Scaroni, Alexey Lutsenko (beiden Astana Qazaqstan Team), Michael Valgren (EF Education-EasyPost), Clément Champoussin (Arkéa-B&B Hotels) en Pierre Latour (TotalEnergies).
Favorieten etappe 6 Parijs-Nice 2024, volgens In de Leiderstrui
Topfavorieten: Fred Wright (Bahrain Victorious), Rémi Cavagna (Movistar) en Christian Scaroni (Astana Qazaqstan Team)
Outsiders: Laurence Pithie (Groupama-FDJ), Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Matteo Jorgenson (Visma | Lease a BIke), Primoz Roglic (BORA-hansgrohe) en Mattias Skjelmose (Lidl-Trek)
Long shots: Mads Pedersen (Lidl-Trek), Egan Bernal (INEOS Grenadiers), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Joao Almeida (UAE Team Emirates), Felix Gall (Decathlon AG2R La Mondiale), Ruben Guerreiro (Movistar), Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan Team), Michael Valgren (EF Edcuation-EasyPost), Clément Champoussin (Arkéa-B&B Hotels) en Pierre Latour (TotalEnergies)
Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties