Na de eerste echte test bergop, sluiten we op zondag de eerste Tourweek af met de eerste échte aankomst bergop. Tignes is het strijdtoneel, een herkansing voor de in 2019 nog zo in de soep gelopen bergetappe. Toen stopte een modderstroom de rit, die nu alsnog voor vuurwerk moet zorgen. In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weer en de favorieten voor de dagzege!
Parcours etappe 9 Tour de France 2021
In de negentiende etappe van de Tour de France in 2019 stopte de etappe naar Tignes abrupt. De tijdsverschillen werden gemaakt op de Col d'Iseran, na 89 kilometer koers. De aanloop naar de slotklim - die toen nooit werd bereikt - is nu volledig anders. We vermoeden dat renners weleens voor de start op de rollers plaats kunnen nemen, want al na 17 kilometer beginnen we aan de eerste klim van de dag. En dat is een pittige: de Côte de Domancy stijgt 2,5 kilometer lang aan 9,4 procent gemiddeld! Dat ziet er in de praktijk net zo uit als je op papier zou verwachten: haarspeldbochten, wat smallere wegen en de weg die steil omhoog loopt.
Is er na deze serieuze opening al een kopgroep weg? Dat is maar zeer de vraag... Er zullen veel renners mee willen zitten, dus kan het weleens hard gaan, ook na de top. De weg loopt daar namelijk verder omhoog, al is het ongecategoriseerd. De top van de Côte de Domancy ligt na 19,6 kilometer, maar pas na 26,5 kilometer gaan we vals plat dalen. Vervolgens komen we aan de voet van de Col des Saisies, na veertig kilometer koers. Deze col is iets meer een loper, maar mag met 9,4 kilometer aan 6,2 procent pittig worden genoemd. Het lijkt ons de plek waar de beste vluchters zich wel kunnen afscheiden, áls het peloton het daar natuurlijk mee eens is.
Na de top van de Col des Saisies is het dalen geblazen, dik zeventien kilometer in vliegende vaart richting de voet van de eerste col boven de tien kilometer. De Col du Pré belooft wat, met 12,6 kilometer aan 7,7 procent. De haardspeldbochten volgen zich op deze klim in snel tempo op, met ongetwijfeld prachtige helikopterbeelden. Met de top op 64 kilometer van de streep is dat nog een heel eind voor een klassementsrenner. Maar misschien dat er hier al wel een ploeg tempo kan maken, zodat we al kunnen zien wie er niet meer meedoen om een klassement deze Tour. Ook vooraan in de kopgroep zal het hier om de benen gaan, niet langer om tactiek.
Heel lang om bij te komen is er niet na de Col du Pré, want deze klim gaat al snel over in de beklimming van de Cormet de Roselend. De puist van 5,7 kilometer aan 6,5 procent gaat richting de 2.000 meter, al blijven we er nog net 32 meter van verwijderd. De hoge bergtoppen zullen de kijker alvast vermaken, de renners hebben er ongetwijfeld amper oog voor. Het zal hier koers zijn, want na de top van de Cormet de Roselend wacht er nog maar één beklimming!
Vanaf de top dalen we een kleine twintig kilometer en de enige reden dat er misschien nog defensief zal worden gekoerst, is omdat er richting de slotklim nog een vies stuk vallei volgt van een dikke tien kilometer. Daar kun je je duur verdiende voorsprong uit de klim of afdaling zo weer verspelen aan een razend peloton. Bovendien zitten we nog in de eerste week van de Tour. Aan de andere kant: met zoveel mannen al op minuten, zijn we hoopvol dat de voet van de Montée de Tignes wordt aangevangen met al wat lekkere verschillen; vooraan in de kopgroep en in het peloton bij de favorieten.
Montée de Tignes kenmerkt zich vooral door z'n lengte van 21 kilometer. Het gemiddelde stijgingspercentage is met 5,6 procent niet zo heftig. Verkijk je daar echter niet op. Het is namelijk een onregelmatige klim, met stukken vals plat, zelfs een stukje afdaling, maar ook stroken boven de 7 en zelfs 8 procent! Het zal ook meespelen dat er enkele steile stroken richting de top zitten, boven de 2.000 meter. Dat de laatste twee kilometer redelijk vlak naar de finish lopen, zal voor de verschillen weinig meer uitmaken.
Weer etappe 9 Tour de France 2021
De renners krijgen zondag te maken met relatief goede omstandigheden. Dat het kan spoken in Tignes, merkten we twee jaar geleden. Zulke taferelen worden zondag niet verwacht, maar het kwik komt ook amper boven de dertien graden uit. Ook is er nog kans op regen, volgens Buienradar.
Favorieten etappe 9 Tour de France 2021
Na de etappe van zaterdag kan je eigenlijk maar één topfavoriet aanwijzen voor deze rit: Tadej Pogacar. De Sloveen hield huis in de eerste Alpenrit, maar de ritzege ontbrak. Wil Pogacar alsnog een rit pakken in de Alpen, dan zal hij in de rit van zondag een uitstekende mogelijkheid zien.
De man die nog even bij Pogacar in de buurt bleef was Richard Carapaz, die als enige kanshebber probeerde het wiel van Pogacar te volgen. Als Carapaz betere benen heeft kan hij wel een kanshebber zijn, anders moeten we toch al rap naar de vluchters kijken... tenzij iemand als Alexey Lutsenko een goed sprintje in huis heeft.
Dan, de vluchters. Over het algemeen zien we in bergritten in grote rondes vaak dezelfde namen, maar dit jaar kan er wel eens een extra dimensie aan toegevoegd worden omdat er zo ontzettend veel jongens op achterstand staan. Michael Woods en Ion Izagirre leken zaterdag bergop tot de beteren te behoren, dus hen verwachten we ook in de andere weekenddag. Hetzelfde geldt voor Wout Poels.
Daarnaast zijn er een aantal jongens die zaterdag op afstand zijn gereden en daardoor op avontuur kunnen gaan. Jakob Fuglsang bijvoorbeeld, maar ook Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Esteban Chaves en Julian Alaphilippe zullen hun klassementsambities omzetten in het verlangen naar ritzeges.
Wat zegt IDL over etappe 9 Tour de France 2021?
Tom: Ben O'Connor
Wesley: Richard Carapaz
Pim: Miguel Ángel López
Gerrit: Bauke Mollema
Joëlle: Enric Mas
Jannick: Tadej Pogacar
Bram: Tadej Pogacar
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties