De tweede zondag van de Tour de France: er zijn edities geweest dat we dan de eerste krachtmeting kregen tussen de grote namen, maar dat is in 2023 toch even anders. Wat ook anders is, is de eerste aankomst in 35 (!) jaar op de bijzondere, vermaarde Puy de Dome. In de Leiderstrui vertelt je er alles over!
Parcours etappe 9 Tour de France 2023
35 jaar, zo lang is het dus geleden dat we aankwamen op de Puy de Dome. Destijds wist de Deen Johnny Weltz de negentiende rit van de Ronde van Frankrijk te winnen, ongetwijfeld onwetend dat het zo lang zou duren voordat er überhaupt gekoerst zou worden op de col. De reden? De Puy de Dome ligt in een natuurgebied en het Tour de France-circus paste daar niet direct in. Sinds maart 2010 is de vulkaan volledig afgesloten voor fietsend verkeer, maar voor deze Tour wordt een uitzondering gemaakt.
In de jaren dat er nog regelmatig naar de top gereden werd, wonnen renners als Joop Zoetemelk (twee keer), Lucien van Impe, Luis Ocana, Bernard Thévenet, Felice Gimondi, Federico Bahamontes en Fausto Coppi op de berg, wat toch wel aangeeft wat voor een statuur de Puy de Dome heeft in de wielerwereld. Ook Jacques Anquetil en Raymond Poulidor vochten er in 1964 een beklijvend gevecht uit.
Goed, over naar de rit die we in 2023 voor de kiezen krijgen: deze doorkruist de Auvergne en bevat over 180 kilometer koers 3600 hoogtemeters. Het gros daarvan bevindt zich uiteraard in het tweede gedeelte van de etappe, met als uitschieter de Puy de Dome.
Starten doen we in Saint-Léonard-de-Noblat, vanwaar we relatief vroeg naar de tussensprint van de dag trekken. Deze ligt op de top van de Côte du Lac de Vassivière, een venijnige klim van enkele kilometers. Later staan er met de Côte de Felletin (2,1 kilometer à 5,2%), Côte de Pontcharraud (1,8 kilometer à 4,6%) en de Côte de Pontaumur (3,3 kilometer à 5,3%) nog enkele beklimmingen op het programma, maar hierop zullen we vooral een kat-en-muisspel zien tussen de kopgroep en het peloton.
Uiteindelijk draait natuurlijk alles op de Puy de Dome, de vulkaan waar we vanuit Clermont-Ferrand aan gaan beginnen. 13,3 kilometer aan 7,7 procent, maar dat vertelt niet alles. De eerste vijf kilometer lopen geleidelijk omhoog, waarna het voor enkele kilometers wat afvlakt. De laatste vier kilometer mogen we vervolgens wel als hels bestempelen.
In het slot van de beklimming gaan de stijgingspercentages op de smalle wegen van de Puy de Dome namelijk niet onder de tien procent, voor meer dan vier kilometer lang. Vanaf het Parking du Panoramique des Domes wordt het dus een overlevingstocht tot de top, waar hoe dan ook de beste klimmers van deze Tour gaan komen bovendrijven.
Tijden
Start: 13.30 uur
Finish: ongeveer 18.15 uur
Weer etappe 9 Tour de France 2023
De etappe verloopt voor het overgrote deel in westelijke richting naar Clermont-Ferrand, waar we dan afdraaien naar de Puy de Dome en koers zetten richting het oosten. Toevalligerwijs lijkt de wind gedurende de rit tegen de renners in te draaien, wat geen goed nieuws is voor aanvallers. Het is met 34 graden Celsius heet te noemen in Frankrijk, dus goed drinken is sowieso het devies.
Favorieten etappe 9 Tour de France 2023
De Puy de Dome verdient bij de terugkeer toch wel een legendarische winnaar, niet waar? Dan komen we toch al snel bij de twee protagonisten van deze Tour de France uit: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) en Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates). In de Pyreneeën speelden de twee rivalen haasje-over, maar wie kan in de Auvergne de ander een tik uitdelen? Op de steile percentages van de Puy de Dome is er alvast flink wat mogelijk, zou je zeggen!
Met Sepp Kuss, Wilco Kelderman (Jumbo-Visma) aan de ene kant en Adam Yates (UAE-Team Emirates) aan de andere kant kunnen de twee topklimmers goed gelanceerd worden, maar het vooruit sturen van satellietrenners - zoals Jumbo-Visma dat in de Pyreneeën deed - lijkt hier een lastiger verhaal te worden. Voor de slotklim hebben we namelijk weinig vallei, terwijl de laatste kilometers zó steil zijn dat hulp daar ook beperkt zal zijn.
Dat opent mogelijk wel deuren voor klimmers die het vanuit de vroege vlucht willen proberen, omdat de angst voor bonificaties groter kan zijn dan de wil om ze binnen te hengelen. Bij Lidl-Trek hebben ze met Giulio Ciccone en Mattias Skjelmose twee van die types, al oogde het richting Cauterets wel wat flets bij die twee. In de zaterdagetappe maakten beide heren het echter weer goed met indrukwekkende beurten voor de uiteindelijke winnaar Mads Pedersen, dus een plekje in deze lijst hebben ze wel verdiend.
Als we namens In de Leiderstrui één naam naar voren mogen schuiven voor deze rit, dan kiezen we Michael Woods. De Canadees van Israel-Premier Tech reed een indrukwekkend openingsweekeinde in het Baskenland en leek zich op te kunnen maken voor een goed klassement, maar besloot met het oog op ritzeges zichzelf te laten lossen in de eerste bergritten. Als koning van de steile percentages is dit een inspanning die Woods als gegoten ligt. Dat geldt ook voor ploeggenoot Dylan Teuns, maar die kwam enkele dagen geleden jammer genoeg ten val.
Andere jongens die voldoende afstand hebben zijn Egan Bernal (INEOS Grenadiers, why not?), Tobias Halland Johannessen (Uno-X, derde in Cauterets), Warren Barguil (Arkéa Samsic), Ruben Guerreiro (Movistar), David de la Cruz (Astana) en natuurlijk bergkoning Neilson Powless (EF Education-EasyPost), maar voor hen moet alles op zijn plaats vallen.
Door de flinke verschillen tussen de grote twee en de rest kan ook de strijd om de top tien al interessant beginnen worden. Types als Felix Gall (AG2R Citroën), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Guillaume Martin (Cofidis) en Louis Meintjes (Intermarché-Circus-Wanty) kunnen via een vlucht een slag slaan, maar of zij de vrijheid krijgen van nummer vier tot en met tien? Wij betwijfelen het.
Over die categorie renners gesproken: eigenlijk is het schandalig dat je ze niet tot de topfavorieten rekent voor een rit als deze, maar in welk scenario moeten jongens als Tom Pidcock, Carlos Rodríguez (INEOS), David Gaudu (Groupama-FDJ), Simon Yates (Jayco-AlUla), local hero Romain Bardet (DSM-Firmenich) en Jai Hindley (BORA-hansgrohe) Pogacar en Vingegaard kloppen op de Puy de Dome? Al bewees die laatste al het ongelijk van velen...
Favorieten etappe 9 Tour de France 2023, volgens In de Leiderstrui
Topfavorieten: Michael Woods (Israel-Premier Tech) en Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)
Outsiders: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Jai Hindley (BORA-hansgrohe), Giulio Ciccone (Lidl-Trek) en Dylan Teuns (Israel-Premier Tech)
Longshots: Tom Pidcock, Carlos Rodríguez (beiden INEOS Grenadiers), Thibaut Pinot, David Gaudu (Groupama-FDJ), Simon Yates (Jayco AlUla), Adam Yates (UAE-Team Emirates), Tobias Halland Johanessen (Uno-X) en Felix Gall (AG2R Citroën)
Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties