Het trendgegeven waarbij de winnaars van de grote rondes steeds jonger lijken te worden, heeft ook zijn invloed op de jongerenklassementen in de Giro, Tour en Vuelta. In die laatste wedstrijd hebben ze de witte trui sinds 2019 een nieuw leven ingeroepen, maar de kans is reëel dat het opnieuw een podiumkandidaat gaat zijn die er mee vandoor gaat. In de Leiderstrui neemt je mee!
Tadej Pogacar pakte in 2019 het wit bij zijn grote ronde-debuut, waarna Enric Mas (2020), de inmiddels op tragische wijze overleden Gino Mäder (2021) en vorig jaar eindwinnaar Remco Evenepoel (2022) de afgelopen jaren met het tricot stonden te shinen in Madrid. Om deel te nemen aan het klassement in 2023 moet je na 1 januari 1998 geboren zijn.
Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing Vuelta a España 2023
Favorieten rode trui Vuelta a España 2023
Favorieten groene trui Vuelta a Espana 2023
Favorieten bolletjestrui Vuelta a Espana 2023
Pooltips Vuelta a Espana 2023
Nederlanders in de Vuelta a Espana 2023
Laatste winnaars witte trui Vuelta a España
2022 Remco Evenepoel
2021 Gino Mäder
2020 Enric Mas
2019 Tadej Pogacar
Favorieten witte trui (jongerenklassement) Vuelta a España 2023
Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om het jongerenklassement in de Vuelta a España te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!
10. Oscar Onley - DSM-firmenich (7,1%)
We trappen onze lijst af met één van de twee toptalenten van DSM-firmenich: Oscar Onley, twintig jaar en bezig aan zijn eerste volledige jaar als prof. Afgelopen jaar maakte Onley, bij wie we nog schipperen of het een puncher of ronderenner in wording is, met name indruk in de CRO Race. Daar wedijverde hij op enkele aankomsten bergop met Tourwinnaar Jonas Vingegaard.
In 2023 schotelde DSM-firmenich hem een mooi programma voor, waarin hij in koersen als de Amstel Gold Race en het Critérium du Dauphiné kon proeven van het hoogste niveau. Richting de Vuelta trok het jonge DSM-firmenich-team op hoogte en naar de Ronde van Polen, waar Onley op de heuvelachtige aankomsten goed meedeed en uiteindelijk als tiende eindigde in het algemeen klassement.
9. Lennert Van Eetvelt - Lotto-Dstny (9,5%)
Op plekkie negen vinden we de eerste van drie Belgen terug in deze lijst: Lennert Van Eetvelt, de nummer twee van de Giro voor beloften van vorig jaar. Ook Van Eetvelt is een man die zichzelf nog aan het ontdekken is, waar ze hem bij zijn ploeg Lotto-Dstny alle ruimte voor geven. Ontdekken is het toverwoord voor de eerste grote ronde van de man uit Tienen.
Hij werkte een soortgelijk programma af als Onley, al moeten we daarbij stellen dat Van Eetvelt in het langere klimwerk misschien nog wel wat meer potentieel heeft als de Brit. In de schaduw van de andere jonge Belgen lijkt hij zich in ieder geval op te mogen maken voor een veelbelovende eerste Vuelta.
8. Lenny Martinez - Groupama-FDJ (25,0%)
De achtste plek in deze lijst is weggelegd voor Lenny Martinez, een pocketklimmer van Groupama-FDJ. De Fransman komt uit een echte wielerfamilie en neemt dat DNA in zijn eerste profjaar ook direct mee naar de Vuelta. De 52 (!) kilogram wegende jongen uit Cannes lijkt met dat gewicht gemaakt voor de steile percentages op de beklimmingen van de Ronde van Spanje, wat hij dit seizoen al bewees met onder meer een zege in de Mont Ventoux Challenge.
Wat voor zovelen in deze lijst geldt, is echter ook het geval voor Martinez: het is pas zijn eerste drieweekse rittenkoers en het kan dus zomaar een gevalletje 'alles of niets' blijken, al hebben ze daar bij Groupama-FDJ met de selectie van ook Romain Grégoire waarschijnlijk wel rekening mee gehouden.
7. Max Poole - DSM-firmenich (29,8%)
Dan, het tweede product uit de DSM-firmenich-talentenfabriek: Max Poole, met zijn 1,85 meter letterlijk en figuurlijk een groot toptalent. De 20-jarige Brit stak vorig seizoen al zijn neus aan het venster in enkele kleinere koersen, maar zette die lijn rustig verder in de grote wedstrijden die hij dit jaar reed.
In sterkbezette wedstrijden als de Ronde van Romandië, de Tour of the Alps en het Critérium du Dauphiné klom Poole met de besten omhoog, wat hem voor deze Vuelta toch wel een gast maakt die we in de gaten moeten houden. In de schaduw van Romain Bardet krijgen Poole en Onley bij DSM-firmenich alvast alle ruimte om zich te ontplooien.
6. Santiago Buitrago - Bahrain-Victorious (40,5%)
Santiago Buitrago is de volgende man in de rij: bij diens ploeg Bahrain Victorious hopen ze erop dat de Colombiaan in deze Vuelta nog een extra stap kan zetten als klassementsrenner. De pocketklimmer wist al twee jaar op rij een ritzege te bemachtigen in de Giro d'Italia en eindigde in die rondes ook telkens net buiten de top tien, maar moet nog wel de transitie maken naar iemand die drie weken lang kan strijden voor een goede eindnotering.
Met de bij Bahrain Victorious vertrekkende Mikel Landa als gids rekent de ploeg voor de komende ronde dus op Buitrago, die dit voorjaar op knappe wijze een derde plek wist te bemachtigen in Luik-Bastenaken-Luik.
5. Cian Uijtdebroeks - BORA-hansgrohe (51,2%)
Het is zover: Cian Uijtdebroeks, iemand die al enkele jaren de hemel in geprezen wordt door het mondiale wielerpubliek, gaat zijn eerste grote ronde rijden. De Belg van BORA-hansgrohe doet dit met als persoonlijk doel om zichzelf te ontdekken in een drieweekse ronde, in de schaduw van krachten als Aleksandr Vlasov en de meer vrijbuitende Lennard Kämna en Sergio Higuita.
Dat Uijtdebroeks het vermogen bezit om lang mee te kunnen, bewees hij dit seizoen al in zo'n beetje elke koers die hij reed. Of het nu in Oman, Catalonië, Romandië of Zwitserland was, overal deed hij wel mee om de prijzen. Na het winnen van de Tour de l'Avenir vorig jaar is deze Vuelta als eerste grote ronde dan een logische stap voorwaarts.
4. Thymen Arensman - INEOS Grenadiers (54,8%)
Soms lijken we met z'n allen te vergeten dat Thymen Arensman nog altijd 23 jaar oud is, maar het is toch echt zo. De coureur van INEOS Grenadiers begint ondanks die jonge leeftijd toch al weer aan zijn vierde (!) Vuelta a Espana, wat hem tot dusver geen windeieren opleverde. In 2020 en 2021 maakte hij indruk in een aanvallende rol, terwijl hij zichzelf vorig jaar definitief wist te ontdekken als klassementsrenner.
Een fabuleuze ritzege op Sierra Nevada lag toen ten grondslag aan een zesde plek in het eindklassement, een notering die Arensman ook kon behalen in de Giro van dit jaar. Voor deze Vuelta zal zijn rol hetzelfde zijn als in Italië: zo lang mogelijk bij kopman Geraint Thomas blijven, maar zelf een goede plek in het klassement ook niet zomaar laten varen.
3. Joao Almeida - UAE-Team Emirates (65,5%)
Komen we stilaan bij de mannen die zomaar ook mee kunnen doen om de eindzege in deze Vuelta: Joao Almeida is er daar hoe dan ook één van. De Portugees van UAE-Team Emirates eindigde vorig seizoen na een vrij anonieme ronde als vijfde in de Vuelta, maar liet in het persbericht van zijn team al verstaan dat hij dit jaar hoopt met twee man op het podium te staan.
Almeida staat bekend als een diesel, iemand die gedurende drie weken niet snel afgeeft. Dat is een kwaliteit die hij in deze Vuelta goed kan gebruiken, al moeten we daarbij als kanttekening opmaken dat de steilere beklimmingen hem gedurende de jaren ietsjes minder zijn gaan liggen.
2. Juan Ayuso - UAE-Team Emirates (85,7%)
Naast Almeida trekt UAE-Team Emirates ook met het fenomenale toptalent Juan Ayuso naar de Ronde van Spanje. Twintig jaar, vorig jaar al derde van de Vuelta en één van de grootste wielerfenomenen van de huidige generatie: Ayuso is here to stay, voor vijftien jaar. De uitstekend Engels sprekende Spanjaard gaat in Barcelona ook nog eens in zijn geboorteplaats van start.
Dit seizoen kende Ayuso lange tijd problemen met een aanslepende peesblessure, maar via knappe prestaties in Zwitserland (zowel de Ronde van Zwitserland zelf als de Ronde van Romandië) liet hij al zien dat we hem niet af moeten schrijven. En dat belooft voor de Ronde van Spanje, met vertrek in zijn eigen Catalonië.
1. Remco Evenepoel - Soudal Quick-Step (97,6%)
Remco Evenepoel is er opnieuw bij, als titelverdediger van de Vuelta a Espana. De Belg van Soudal Quick-Step staat met het rugnummer 1 aan de start in Catalonië, waar hij dit jaar al de slotrit van de WorldTour-ronde aldaar op zijn naam kon schrijven over de Montjuic. Vanaf het begin van de ronde zal hij ook alweer op scherp moeten staan, daar Jumbo-Visma direct zal willen zoeken naar momenten waarop ze hem kunnen kraken.
Evenepoel is één van de grote favorieten voor rood, maar dus automatisch ook dé man voor wit. De wereldkampioen tijdrijden heeft intussen al een zodanig palmares opgebouwd, dat de jongerentrui hem zelf inmiddels al minder zal kunnen bekoren dan enkele jaren geleden.
Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties