Gespot op Strava: Hoe hebben Van der Poel en Van Aert zich voorbereid op WK-wegwedstrijd? Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: Hoe hebben Van der Poel en Van Aert zich voorbereid op WK-wegwedstrijd?

Gespot op Strava: Hoe hebben Van der Poel en Van Aert zich voorbereid op WK-wegwedstrijd?

Het WK wielrennen in Wollongong is in volle gang, maar als je de gemiddelde wielerfan vraagt naar zijn of haar mening, dan zijn alle ogen gericht op zondag 25 september. We moeten er vroeg voor opstaan, maar de wegwedstrijd bij de heren belooft spektakel te worden. Topfavorieten Mathieu van der Poel en Wout van Aert staan aan de start, In de Leiderstrui nam een kijkje op Strava om de voorbereiding van de twee heren nader toe te lichten.

We beginnen de voorbereiding voor de Nederlandse en Belgische WK-hoop na de Tour de France. Van der Poel gaf er op in de elfde etappe, Van Aert speelde een glansrol met maar liefst drie ritzeges, de groene trui én een knechtenrol voor eindwinnaar Jonas Vingegaard. Van der Poel zagen we pas ruim een maand later terug in de Druivenkoers op 24 augustus in België. Van Aert nam ook een maandje vrijaf en zagen we terug op 21 augustus in de BEMER Cyclassics in Duitsland.

Van der Poel kweekt inhoud in Spanje en vreet kilometers in België

Van der Poel kende dus een slechte Tour, al weerhield hem dat er niet van om eind juli enkele criteriums te rijden (en te winnen). Pa na de rondjes om de kerk begon hij serieus te trainen. Op 5 augustus begon hij eraan in Spanje, waar hij zichzelf tot en met 21 augustus eens goed testte. In zestien dagen reed hij 1.807,29 kilometer op de teller, met een indrukwekkend aantal van 32.872 hoogtemeters. Meest indrukwekkende dag? Op 10 augustus zat Van der Poel meer dan 7,5 uur op de fiets voor 215 kilometer en 4.380 hoogtemeters. 'Gekookt', stond er veelzeggend bij zijn Strava-upload.

Spanje was voor Van der Poel bedoeld om inhoud te kweken na een periode van rust. KOM's zagen we geen enkele dag en gemiddeld ging het vermogen in zestien dagen slechts één keer over de 1.000 watt. Eenmaal terug in België trainde hij één dag achter de brommer en testte hij zijn sprintbenen, getuige een piek van 1.499 watt. De najaarskoersen in België moesten vervolgens zorgen voor de broodnodige wedstrijdprikkel. Van der Poel reed in drie weken tijd vier koersen, en hoe... In de Druivenkoers werd hij door een lekke band nog 35e, maar in de Stadsprijs Geraarsbergen, de Izegem Koers en GP de Wallonie was het winnen geblazen.

Gespot op Strava: Hoe hebben Van der Poel en Van Aert zich voorbereid op WK-wegwedstrijd?
Van der Poel koos voor een opvallende WK-voorbereiding

Dat Van der Poel een man met een missie was, bleek wel uit het feit dat hij na de Druivenkoers op de fiets nog doodleuk naar huis reed, goed voor dik 66 kilometer extra. Zijn '☠️' als caption laat weten dat het geen pretje was, maar alles voor het WK. Niet voor niets reed hij vier dagen na de Druivenkoers alweer een trainingsrit van 215 kilometer. Het was pas het begin... Augustus werd afgesloten met een 'kermiskoers' in Geraarsbergen, met 3 uur en 22 minuten aan 353 watt gemiddeld een zware dobber! En ook hier: Na de finish werd er nog rustig even doorgefietst. Samen met goede vriend Niels Verdijck werd de dag afgesloten met bijna 93 kilometer.

In de twee weken voor zijn vertrek naar Australië (10 september) overlegde Van der Poel een indrukwekkende berg aan kilometers. Van 2 tot en met 10 september (minus twee rustdagen) noteerde hij in totaal 1.404,09 kilometer, verdeeld over acht trainingsdagen. Dat is 175,51 kilometer gemiddeld per dag. Op 3 september trainde hij 239 kilometer, een dag later 221 kilometer, op de ochtend voorafgaand aan de Izegem Koers reed hij nog doodleuk 74 kilometer lang de benen los, om vervolgens de Izegem Koers te winnen aan 47,7 kilometer per uur en 363 watt gemiddeld! Drie dagen na zijn zege volgde een monstertraining van dik 264 kilometer! Dik zeven uur op de fiets aan 292 watt gemiddeld... Koekoek!

Gespot op Strava: Hoe hebben Van der Poel en Van Aert zich voorbereid op WK-wegwedstrijd?
Indrukwekkende trainingsrit van Van der Poel.

Van Aert schrijft zege bij in Bretagne, maar wordt ook geklopt

Van Aert koos de afgelopen weken voor een andere voorbereiding dan Van der Poel. De Belg reed de Tour uit en had daarmee sowieso al meer arbeid verricht dan z'n Nederlandse concurrent. Hij reed - met een verkoudheid nog enkele criteriums, maar verdween daarna even van de radar. Op 3 augustus hervatte hij de trainingen, al ging dat getuige zijn bijschriften nog niet van harte. 'Hardnekkig kuchje', noteerde hij op 5 augustus nog bij een ritje van 44 kilometer. Op 8 augustus trapte hij zijn WK-voorbereiding pas echt af met een training van 141,46 kilometer.

In tegenstelling tot Van der Poel deelt Van Aert geen vermogenscijfers, maar we kunnen wel zien dat hij de Belg vanaf 8 augustus tot aan zijn rentree in de koers in Hamburg flink aan het peddelen was. De vele duurtrainingen - en een enkele intervaltraining - brachten het totaal op 1.599 kilometer in krap twee weken. In de BEMER Cyclassics koerste hij vervolgens weer en was het meteen bijna raak. Van Aert lag nog ietwat te slapen en werd onnodig afgetroefd door Marco Haller van BORA. Met het basisniveau van de Jumbo-ster was desondanks niets mis.

Gespot op Strava: Hoe hebben Van der Poel en Van Aert zich voorbereid op WK-wegwedstrijd?
Van Aert werd geklopt in Hamburg

De basis voor het najaar werd duidelijk gelegd dichtbij huis, maar eind augustus trok Van Aert dan toch richting het buitenland. In de Bretagne Classic won hij op 28 augustus een massasprint, nadat hij KOM-waardig nog had geprobeerd weg te rijden. Dat het met de sprintbenen wel goed zat na een lastige koers bleek wel uit een piek van 73,8 kilometer per uur in de spurt. Na Bretagne trok Van Aert een aantal dagen naar Sardegna in Italië, voor onder meer een VO2-Max-test en een dagje achter de brommer. Na een kort bezoek aan huis volgde een lange trip naar Canada.

In Canada volgden twee belangrijke wedstrijdprikkels. In de GP Quebec en GP Montréal vond Van Aert, ondanks dat hij goed van voren meedeed, twee keer een sterkere man op zijn weg. In Quebec was dat Benoît Cosnefroy, die een koers vol hollen en stilstaan in zijn voordeel besliste. In Montréal ging het echt om de benen. Getuige de KOM van de finalelus reden de heren harder dan ooit, maar Van Aert werd op waarde geklopt door Tadej Pogacar. In een sprint der stervende zwanen heuvelop was het vooral Pogacar die sterk was, want tabel in Van Aerts Strava-analyse toont aan dat de Belg nooit stilviel.

Gespot op Strava: Hoe hebben Van der Poel en Van Aert zich voorbereid op WK-wegwedstrijd?
Van Aerts sprint in Montréal. 

Van Aert jaagt op KOM's in Australië, Van der Poel maakt indruk in Mixed Relay

Van Aert vloog op 12 september van Canada naar Australië, Van der Poel deed dat pas op 18 september. Ook hierin kozen de twee dus voor een andere benadering. Van Aert had er al een weekje goede training opzitten toen Van der Poel pas de jetlag uit z'n benen trapte. WvA noteerde van 14 tot en met 21 september 864,68 kilometer. Geen kilometers bulken, maar op de 16e Mount Pleasant verkennen (of zoals Van Aert zegt: Mount not so pleasant), de wegen rond Wollongong testen en op de 20e een eerste 200+-rit van dik 226 kilometer.

Van Aert nam de tijd en ruimte om aan Australië te wennen en dat was ook te merken aan zijn trainingen. Rustig beginnen, langzaam het tempo wat opvoeren en uiteindelijk moesten zelfs de Australische KOM's eraan geloven. Op Mount Keira (5,8 kilometer aan 6,4) reed Van Aert op een segment van 450 meter aan 4,4 procent het bestaande record van 52 seconden (uit 2016) overtuigend uit de boeken. Dat waren overigens niet de enige KOM's die sneuvelden, ware het niet dat zijn trainingen op maandag en dinsdag als verdacht werden aangemerkt op Strava. Misschien krijg je ze later alsnog, Wout!

Gespot op Strava: Hoe hebben Van der Poel en Van Aert zich voorbereid op WK-wegwedstrijd?
Mooi ritje, maar de records tellen (voorlopig) niet...

Van der Poel reed zijn eerste kilometers op Australische bodem pas op 19 september, twee dagen voordat hij zich moest melden voor de Mixed Team Relay. Niet ideaal? Volgens Van der Poel bestaat er geen ideale voorbereiding. Op maandag trapte hij rustig de benen los, op dinsdag noteerde hij 134 kilometer aan reeds 248 watt gemiddeld en woensdagochtend voor de Mixed Relay deed hij nog een tripje van ruim 48 kilometer. Trainingen konden we het amper noemen, de jetlag kon woensdagmiddag Australische tijd onmogelijk al verwerkt zijn.

Toch rolde Van der Poel van het startpodium voor de Mixed Relay en moest hij het na drie kilometer al stellen zonder Bauke Mollema, bij wie de ketting eraf liep. Samen met Daan Hoole werd het nog een koppeltijdritje van een kleine tien kilometer. De twee persten een gemiddelde van 50,4 kilometer uit de dijen, met Van der Poel die een kwartier aan 447 watt gemiddeld reed. Een welkome inspanning, zo zei Van der Poel na afloop. Hij heeft op het moment van schrijven nog een paar dagen om helemaal gereed te zijn voor de wegwedstrijd op zondag. Pas dan zullen we weten welke voorbereidingsroute het meest ideaal is gebleken. Dat Van der Poel en Van Aert in orde zijn, is echter een veilige aanname!

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws