Demi Vollering heeft na de Amstel en Waalse Pijl ook Luik-Bastenaken-Luik bij de vrouwen gewonnen. In een lange finale was het Marlen Reusser die het gevecht startte, maar de Zwitserse hield met al het klimwerk net geen stand. Vollering kwam met Elisa Longo Borghini op kop en won in een sprint-á-deux. Ze is na Anna van der Breggen in 2017 de tweede vrouw die alle drie de Ardense klassiekers in één voorjaar weet te winnen.
De zevende editie van Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen begon belachelijk vroeg. De vrouwen zaten om 08.40 uur al op de fiets en pas daar werden de slaapjes nog eens uit de ogen gewreven. Eén was kennelijk vroeg gaan slapen en had er wel zin in en dat was Séverine Eraud van Cofidis. De Française reed in het openingsuur maximaal 2.25 minuten bij elkaar.
Reusser mee in kopgroep van vijf, Niewiadoma rijdt lek
De eerste klim van de dag begon na een dikke vijftig kilometer koers met de Côte de Mont-le-Soie. Het peloton was in deze fase in gang geschoten en zo werd Eraud opgeraapt, nog voor de top. Het peloton reed in groep de Côte de Wanne over, maar op de Côte de Stockeu begon de finale al. Reusser gaf gas en kreeg vier renster met zich mee, te weten Amanda Spratt (Trek-Segafredo), Kasia Niewiadoma (Canyon//Sram), Esmée Peperkamp (Team DSM) en Anna Henderson (Jumbo-Visma).
De vijf reden op de klim en in de afdaling een klein minuutje weg bij het peloton, waar uiteindelijk Movistar begon met werken. Zij hadden niemand mee en dus moest er gas worden gegeven. Op de Côte de la Haute-Levée en Col du Rosier werd het verschil teruggebracht tot driekwart minuut en richting de Col du Maquisard liep het verschil zelfs terug tot dik dertig seconden. Movistar leek het onder controle te hebben, helemaal toen sterke kracht Niewiadoma door een lekke band uit de kopgroep viel. Maar toen was daar de Côte de la Redoute.
Reusser lost iedereen, Movistar probeert van alles
De klim van 1,6 kilometer aan 9,4 procent gemiddeld sloeg de kopgroep uiteen, met Reusser die al haar medevluchters één voor één kraakte. Ze kwam solo boven en had plots weer een minuut te pakken. In het peloton zorgde Annemiek van Vleuten voor een verwachte versnelling, maar ze wist haar concurrenten niet te lossen. Ook ploeggenote Liane Lippert slaagde daar in de fase erna niet in. Demi Vollering reageerde als ploeggenote van Reusser op alles en demoraliseerde op die manier de rivalen.
Reusser bleef op kop stoïcijns doorbeuken en had aan de voet van de Côte des Forges een voorsprong van anderhalve minuut bijeen. In het peloton kreeg Movistar in deze fase hulp van Jumbo-Visma en Canyon/SRAM, wat ervoor zorgde dat Reusser in ieder geval niet verder uitliep. Op de Côte des Forges werd Spratt als laatste achtervolger teruggehaald en begon Reusser toch wel in te leveren. Ze kwam met een voorgift van vijftig seconden boven. Movistar bleef met Van Vleuten en Lippert om en om aanvallen, maar niemand werd gelost.
Trek-Segafredo lanceert Longo Borghini, Vollering reageert
Het was uiteindelijk Trek-Segafredo dat voor uitkomst zorgde. Nadat Spratt was teruggepakt, besloot Shirin van Anrooij met volle overgave op kop te rijden. De Amerikaanse ploeg nam daarmee wel Vollering mee op de bagagedrager, maar de tactiek van Movistar bleek niet te werken, dus ze moesten wat... Het zorgde ervoor dat Reusser geen gratis seconden meer kon pakken en 55 seconden verdedigde richting de laatste klim van de dag: Côte de la Roche-aux-Faucons.
De steile puist van 1,3 kilometer aan 11 procent gemiddeld moest Reusser nog overleven en ze begon eraan met nog slechts 35 seconden. Trek ging all-in en Van Anrooij lanceerde Elisa Longo Borghini, met alleen Elise Chabbey die namens Canyon/SRAM mee kon. Vollering moest nu uit haar hok komen, want Reusser leverde snel tijd in op de ontketende Longo Borghini en Chabbey. SD Worx moest z'n puzzelstukjes in handen houden en Vollering sloot aan bij de twee achtervolgers.
Van Vleuten weer in spagaat, Vollering en Longo Borghini rijden weg
Côte de la Roche-aux-Faucons liegt nooit, het was ieder voor zich op deze klim. Na de aansluiting van Vollering, Longo Borghini en Chabbey bij Reusser slaagde ook Van Vleuten er knap in om over te steken. Namens Trek was ook de sterke Gaia Realini van de partij. Riejanne Markus kwam na de top ook aansluiten. Van samenwerking was logischerwijs geen moment sprake, Reusser en Longo Borghini vlogen de korte afzink in en pakten meteen weer een gaatje.
Het laatste ongecategoriseerde hupje van de dag was er te veel aan voor Reusser, waardoor Vollering uit haar hok moest komen en naar de twee toe reed. Vollering ging all-in, maar wist Longo Borghini niet te kraken. Reusser viel wel terug naar het groepje achtervolgers, waar Van Vleuten wéér het vuile werk moest opknappen. Markus stak een handje toe, waardoor het verschil twintig seconden was.
Wie wint Luik-Bastenaken-Luik bij de vrouwen?
Vollering en Longo Borghini versus Van Vleuten en Markus. De achtervolgers snoepten er een paar seconden vanaf, dus mochten de twee vooraan geen moment twijfelen. Hard tegen hard in de laatste vijf kilometer en er werd nog geen moment gepokerd. Kennelijk vertrouwden Vollering en Longo Borghini allebei wel op hun sprint in de straten van Luik. Met 25 seconden gingen ze de slotkilometer in, dat moest toch genoeg zijn? Bij de andere vijf ging het al om de strijd om plek drie...
Vollering en Longo Borghini rolden zij aan zij de laatste kilometer in. De Italiaanse begon op kop en er was wel wat ruimte om nog even te pokeren en naar elkaar te kijken. Vollering bleef heel koel en ging pas aan toen haar concurrente op de pedalen ging staan. De Nederlandse knalde er krachtig overheen en mocht zo na de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl ook hier juichen. Reusser maakte het SD Worx-feestje compleet door erachter naar plek drie te sprinten.
Uitslag Luik-Bastenaken-Luik vrouwen 2023
Results powered by FirstCycling.com
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties