Na de zinderende apotheose van de Tour de France 2020 staat ons ook dit jaar een strijd der titanen te wachten in Frankrijk. Terwijl Primoz Roglic en Tadej Pogacar de beoogde favorieten zijn, neemt INEOS Grenadiers een waar sterrenensemble mee. In de Leiderstrui neemt de ploegen per renner door voor u!
Het grootste wielerevenement ter wereld staat weer op het punt van beginnen en dat betekent dat er ook volop voobreschouwd wordt. De beste wielrenners van het moment staan aan de start van La Grande Boucle en dat betekent dat we ons op kunnen maken voor een hevige strijd om het felbegeerde geel op de Champs-Élysées. De ogen zijn daarbij gericht op twee Slovenen en een gehele ploeg: Tadej Pogacar, Primoz Roglic en INEOS Grenadiers.
Door de superioriteit waarmee Pogacar en Roglic rondrijden in elke koers waar ze starten en het feit dat ze veruit de sterksten waren in de Tour de France van 2020, zijn zij de twee topfavorieten voor de eindwinst. De sterkste ploeg hebben zij echter niet. INEOS Grenadiers komt namelijk met maar liefst drie winnaars van een grote ronde en de nummer drie van vorig jaar op de proppen: Geraint Thomas, Richard Carapaz, Tao Geoghegan Hart en Richie Porte. Vorig jaar was Jumbo-Visma heer een meester met een beresterke ploeg, maar moest het de winst aan Pogacar laten. Gaat dit jaar wél de sterkste ploeg winnen, of zijn het de individuen die de boventoon voeren? Wij nemen de ploegen één voor één met u door!
Jumbo-Visma: absolute kopman met vraagtekens rond potentiële meesterknechten
Grote afwezige in het sterrenensemble van de Nederlandse ploeg is natuurlijk Tom Dumoulin. De Nederlandse winnaar van de Giro d'Italia koos voor een paar maanden pauze en bereidt zich na zijn terugkeer in alle rust voor op de Olympisch Spelen. Zo is Jumbo-Visma een van haar sterkhouders kwijt in de Franse bergen. Welke acht renners neemt de zwartgele formatie dan wél mee?
Primoz Roglic
Dat Dumoulin er niet bij is, betekent dat de pijlen maar op één renner gericht zijn in de bergen: Primoz Roglic. De Sloveen is gebrand op revanche voor het debacle van de Tour de France 2020, toen hij natuurlijk in extremis een zeker lijkende overwinning uit de handen liet glippen. Door enkele dagen later Luik-Bastenaken-Luik en vervolgens ook nog de Vuelta a España op zijn naam te schrijven, liet de Sloveen al zien mentaal enorm sterk te zijn.
Dat het qua vorm ook nog goed zit, liet Roglic dit seizoen al meermaals zien. De 31-jarige won drie etappes in Parijs-Nice en leek op weg naar een soevereine eindzege, tot hij in de laatste etappe tweemaal naar de grond ging en daarmee het klassement vergooide. Vervolgens reed hij in de Ronde van het Baskenland wél naar een eindoverwinning. Mede dankzij sterk teamspel samen met Jonas Vingegaard, werd Pogacar van de zege afgehouden.
Wout van Aert
Roglic is echter niet de enige renner van Jumbo-Visma met een beschermde status. Ook Wout van Aert geniet die status. De Belg won vorig jaar al twee sprintetappes in de Tour en dit jaar is het parcours met twee tijdritten en een aantal perfecte aankomsten voor goede puncheurs als Van Aert nóg beter op maat gemaakt. Het dragen van de gele trui en het winnen van de groene trui behoren allebei misschien wel tot de mogelijkheden!
Het enige vraagteken is echter of Van Aert weer op topniveau is na zijn blindedarmontsteking. In de media klaagde hij al meermaals over de race tegen de klok om weer tot grootste dingen in staat te zijn in de Tour. Mocht hij dat wél zijn, wat na zijn winst in het Belgisch kampioenschap waarschijnlijk lijkt, is hij ook in de bergen van enorm grote waarde voor Roglic. Vorig jaar reed hij al enorm goed mee bergop en dit jaar werd de 26-jarige tweede in de Tirreno-Adriatico. Dat we de Belg in het hooggebergte vooraan mee zien rijden, is dan ook niet uit te sluiten.
Sepp Kuss
Vorig jaar was Sepp Kuss in de Vuelta a España én de Tour de France misschien wel de belangrijkste knecht voor Roglic. De Amerikaan presteerde dit jaar in de langere rittenkoersen echter nog niet heel constant, al is dat wel vaker het geval in grote rondes. Op sommige dagen is hij de beste bergop, terwijl hij op andere dagen al vroeg moet lossen. Of hij echt in zijn beste vorm verkeert is de vraag, maar Kuss gaat in het echte hooggebergte waarschijnlijk wel zijn mannetje staan.
Steven Kruijswijk
Het was ooit een beoogde tridente bij Jumbo-Visma, maar daar is inmiddels weinig meer van over. Roglic staat er nog, maar Dumoulin trad vrijwillig terug en Steven Kruijswijk heeft al tijden zijn beste vorm niet meer. De Nederlander wist nog geen potten te breken dit seizoen en ook in het Critérium du Dauphiné reed hij een onopvallende koers. Met een vijftiende plek kon hij bergop vaak niet mee met de besten. De vraag is dan ook of Kruijswijk nog beter weet te worden in juni of dat het een teleurstellende Tour de France wordt voor de op papier beste knecht van Roglic.
Jonas Vingegaard
Vanwege het afhaken van Dumoulin moest een vervanger naar de Tour de France, en dat is Jonas Vingegaard geworden. Vooral in de beginmaanden van dit seizoen was de jonge Deen zeer goed in vorm, met winst in Coppi e Bartali en een tweede plaats, nog voor Pogacar, in de Ronde van het Baskenland. Vingegaard komt echter terug van een blessure, waardoor hij geen optimale voorbereiding kende op de Tour de France. In de Dauphiné moest hij vaak al vroeg lossen bergop, maar wist hij wel een tweede plek te bemachtigen vanuit de vroege vlucht in de koninginnenrit.
Robert Gesink
Een van de wegkapiteins van Jumbo-Visma en al jaren een gewaardeerde kracht staat ook dit jaar weer aan de start: Robert Gesink. Is een van de eerste renners in het treintje van de Nederlandse ploeg en liet vooral zien op kop van het peloton van waarde te zijn. Wanneer het er echt om gaat in het hooggebergte is Gesink er waarschijnlijk niet meer bij, maar in het stadium daarvoor is de ervaren voormalig klassementsrenner van enorme waarde.
Tony Martin
Dat geldt ook voor Tony Martin. De hardrijder moet vooral op het vlakke van dienst zijn. Dat kunstje kan de Duitser inmiddels nog wel met zijn ogen dicht doen, dus dat moet goedkomen. Wegens een elleboogbreuk was het even de vraag hoe fit der panzerwagen aan de start in Frankrijk ging verschijnen, maar in de afgelopen koersen die hij reed, wees niets erop dat Martin nog herstellende is.
Mike Teunissen
Tot slot neemt Jumbo-Visma ook Mike Teunissen mee richting de Tour de France. De geletruidrager en etappewinnaar in de Tour de France van 2019 kan zelf alleraardigst sprinten, maar gaat met name mee om Van Aert, en in mindere mate Roglic. bij te staan. De Nederlander weet als sprinter hoe hij zich door het pelotongeweld moet manoeuvreren en mag dan ook zorgen voor een zorgeloze aanloop naar etappefinales voor de twee beschermde renners van de Nederlandse formatie. Door een zware blessure mist hij het hele klassiekervoorjaar, maar in aanloop naar de Tour reed hij weer koersen en liet hij zich zien met een vierde plek op het Nederlands kampioenschap.
UAE Team Emirates: topfavoriet met sterk verbeterde ploeg, maar is het genoeg?
De Tour de France van UAE Team Emirates gaat dit jaar heel anders verlopen dan vorig jaar. Toen kon Pogacar vanuit de luwte rijden en tijdens de twintigste etappe de gele trui oppikken na al het werk van Jumbo-Visma, maar nu zijn alle schijnwerpers gericht op de jonge Sloveen. Daarom heeft de ploeg dit jaar gesleuteld aan de Tourselectie. Renners als David de la Cruz, Jan Polanc en Alexander Kristoff hebben de ploeg niet gehaald en moeten van een afstand toekijken hoe nieuwe aanwinsten hun plek hebben ingenomen.
Tadej Pogacar
De kopman is natuurlijk Pogacar. De Sloveen ging dit jaar door met waar hij vorig jaar geëindigd was: winnen. Hij pakte met Luik-Bastenaken-Luik zijn eerste monument en won de UAE Tour en de Tirreno-Adriatico, om net voor de Tour nog even de Ronde van Slovenië op zijn palmares toe te voegen. Daarmee lijkt Pogacar op ramkoers richting de Tour de France.
Toch was er een klein smetje op het jaar. Tijdens het jaar was er één echte showdown met Roglic en die verloor hij. In Baskenland was Jumbo-Visma hem en zijn ploeg te slim af door een goede tactiek. Ook in de laatste tijdrit voor de Tour de France, bij het Sloveens kampioenschap, werd hij verrassend verslagen. Desalniettemin is de 22-jarige renner natuurlijk een van de favorieten en liet hij eerder in het jaar al zien ook op de tijdritfiets zeer goed te zijn.
Rafal Majka
De aanwinst waar Pogacar tijdens deze Tour de France waarschijnlijk het meeste aan gaat hebben, is Rafal Majka. De Pool kwam dit seizoen over van BORA-hansgrohe en reed daar meerdere keren als kopman en grote ronde. In 2020 werd hij twaalfde in de Giro d'Italia, maar in de jaren daarvoor wist hij meermaals top tien te rijden in grote rondes. Kan hij de meesterknecht zijn die Roglic vorig jaar in Dumoulin en Kuss had?
Davide Formolo
De volgende renner die in het hooggebergte zijn steentje bij moet dragen voor Pogacar, is Davide Formolo. De Italiaan is al jaren een vaste waarde bij UAE, waar hij tot voor kort voor eigen succes mocht gaan. Dat deed hij in grote rondes niet onverdienstelijk, al kon hij niet vaak mee als het serieus bergop ging. Ook in de Giro d'Italia 2021 was dat het geval. Toch is Formolo een fijne om bij de ploeg te hebben. Tot aan de buitencategorie bergen kan op hem gerekend worden en in bijvoorbeeld de Tirreno-Adriatico liet hij al zien zonder problemen veel kopwerk voor Pogacar te willen doen.
Brandon McNulty
Waar Formolo een bekende naam is bij UAE, is dat niet het geval bij Brandon McNulty. De 22-jarige Amerikaan is bijna net zo jong als Pogacar en brak in de Giro d'Italia van 2020 door als een groot talent. Hij liet zien goed te kunnen tijdrijden en kon bij tijd en wijle ook goed mee bergop. In 2021 liet hij diezelfde vorm bergop nog niet heel vaak zien, al was zijn optreden in de Ronde van het Baskenland veelbelovend.
Rui Costa
De meest ervaren renner in deze ploeg is Rui Costa. De Portugees heeft een indrukwekkend palmares met meerdere klassementswinsten in de Ronde van Zwitserland, een WK en twee Touretappes. Die hoogtijdagen liggen inmiddels al wel een paar jaar achter ons en de afgelopen jaren is Costa alleen bezig met aanvallen, dus hoe Costa als knecht te werk gaat, valt nog te bezien. In de Ronde van Zwitserland leek de vorm goed, met een top tien plek en een bijna-etappewinst, ware het niet dat hij gedeklasseerd werd wegens afwijken in de sprint. Daarnaast komt ervaring natuurlijk altijd van pas.
Marc Hirschi
De grootste aanwinst voor UAE was dit jaar misschien wel Marc Hirschi. De revelatie van de Tour van 2020 ging op een bijzondere manier weg bij Sunweb/DSM, maar kan zijn topvorm nog niet echt vinden bij de nieuwe ploeg. In de vorm die hij had in de Tour van vorig jaar, was hij een enorme versterking geweest voor Pogacar, nu valt het nog te bezien hoe sterk hij gaat zijn in Frankrijk. Feit is wel dat hij in potentie een hele fijne knecht is.
Mikkel Bjerg
Waar Jumbo-Visma in Tony Martin een zeer ervaren hardrijder meeneemt, heeft UAE beschikking over een zeer jonge hardrijder. Mikkel Bjerg heeft al meermaals laten zien serieus hard te kunnen rijden in tijdritten en mag waarschijnlijk op het vlakke zijn diensten bewijzen aan zijn Sloveense kopman. De 22-jarige Deen werd tijdens de Giro d'Italia van 2020 derde in zowel een tijdrit als een bergrit, dus wellicht kan hij bergop ook nog van belang zijn.
Vegard Staeke Langen
De laatste renner van UAE die meegaat naar de Tour is Vegard Staeke Langen. De Noor is een meer ervaren renner die vooral zal fungeren als wegkapitein. Ook vorig jaar reed hij de Tour de France samen met Pogacar. Met de Sloveen en Formolo zijn dit de drie renners die overgebleven zijn van het UAE Team Emirates dat vorig jaar zeer onverwachts de eindwinst in de Tour de France pakte.
INEOS Grenadiers: bizar sterke ploeg vol grote ronde-winnaars
Waar de sterkte van Jumbo-Visma en UAE Team Emirates vooral in de dominantie van de kopmannen zit, is dat bij INEOS Grenadiers de breedte van de selectie. Dat wil niet zeggen dat de ploeg tekort heeft aan kopmannen, want die rijden er genoeg rond. Maar de Engelse ploeg heeft zoveel winnaars van grote rondes mee, dat het hoogstwaarschijnlijk een grote meerderheid aan renners heeft in het hooggebergte. Dat grote voordeel is dé troef van het team dat ook de Giro d'Italia met Egan Bernal op zijn naam schreef.
Geraint Thomas
De beoogde nummer één van de sterrenploeg van INEOS is Geraint Thomas. Hij wist al tweemaal op het podium te eindigen van de Tour de France en liet in de voorbereiding zien over een goede vorm te beschikken met winst in de Ronde van Romandië en een podiumplek in de Dauphiné, waar hij zich als knecht van uiteindelijke winnaar Richie Porte zeer schappelijk opstelde naar zijn ploeg.
Richard Carapaz
Daar had Richard Carapaz echter nog iets over te zeggen. De man uit Ecuador reed in de Ronde van Zwitserland naar een etappezege en de eindwinst en liet naderhand weten het kopmanschap te delen met Thomas. Niet al te gek als we kijken naar de resultaten van Carapaz. Hij wist de Giro d'Italia 2018 te winnen, voor onder anderen Roglic, waarnaast hij nipt tweede werd achter diezelfde Roglic in de afgelopen Vuelta a España en bergop misschien wel sterker was en heeft hij sindsdien naar eigen zeggen zijn tijdrit verbeterd.
Richie Porte
Achter de twee kopmannen lijkt Richie Porte de derde renner van de ploeg te worden in de Tour. De Australiër werd vorig jaar in het tricot van Trek-Segafredo nog derde achter Roglic en Pogacar, terwijl hij onlangs nog de Dauphiné wist te winnen. Daar verklapte de 36-jarige al dat het teamspel wel eens van groot belang kon zijn voor INEOS in de Tour en de kans is dan ook zeker aanwezig dat Porte voor eigen kansen mag gaan, al is het in het belang van Thomas of Carapaz.
Tao Geoghegan Hart
Tsja, dan hebben we het vervolgens over de vierde man van een ploeg en noemen we de Giro-winnaar van 2020: Tao Geoghegan Hart. Waarschijnlijk samen met Porte een schaduwkopman, een ongekende luxe voor INEOS Grenadiers dus. De Brit kende wat blessureproblemen in het voorjaar, maar lijkt inmiddels helemaal hersteld. In de Dauphiné was hij een van de laatste pionnen in de INEOS-trein, nog iets eerder dan Porte. De verwachting is dus dat de vierde man van de ploeg in staat is tot het winnen van een grote ronde.
Michal Kwiatkowski
Een van de vaste waarden in de Tour-ploeg van INEOS Grenadiers is Michal Kwiatkowski. De Pool is al jaar en dag onderdeel van de Britse formatie en dus ok een vaste pion in de INEOS-trein. Vorig jaar wist hij nog een etappe te winnen in de Tour de France toen hij samen met Richard Carapaz over de finish kwam. De voormalig wereldkampioen kan een knap staaltje klimmen, maar is op papier en van de eerste renners die op kop mag zo gauw het bergop gaat.
Jonathan Castroviejo
Ook Castroviejo is al een tijdje een sterkhouder van INEOS Grenadiers in de grote rondes. De hardrijder kan ook op het vlakke veel toevoegen, maar in de Giro d'Italia van 2021 viel hij vooral op door zijn steengoede klimwerk voor Bernal. Vaak hield de Spanjaard het heel lang vol als laatste knecht voor Daniel Martínez. Wederom een renner die als een van de eerste renners op kop gaat, maar eigenlijk over hele sterke klimmersbenen beschikt.
Dylan van Baarle
De Britse formatie heeft ook een Nederlands tintje, want Dylan van Baarle maakt zijn opwachting. Hij liet dit jaar een uitstekende vorm zien met winst in Dwars Door Vlaanderen, terwijl hij ook top tien reed in de Ronde van Vlaanderen, E3 Saxo Bank Classic en Gent-Wevelgen. De hardrijder wordt waarschijnlijk vooral op het vlakke een belangrijke man om de kopmannen uit de wind te houden, maar ook bergop kan de Nederlander zijn steentje bijdragen.
Luke Rowe
De laatste renner van het stel, en eindelijk iemand die bergop waarschijnlijk geen rol van betekenis gaat spelen voor de Britse formatie. Hij is eigenlijk de Martin van INEOS Grenadiers. Luke Rowe moet zich met name bezighouden met vlakke terreinen en als wegkapitein. Dat kunstje bewijst hij al jaren goed onder de knie te hebben, dus dat lijkt ook dit jaar geen probleem te zijn. De Engelsman gaan we waarschijnlijk vaak genoeg op kop van het peloton zien in de Tour.
Hoe lang houden de ploeggenoten van Pogacar en Roglic het vol in de bergen?
Het is dus wel duidelijk dat INEOS Grenadiers het vooral moet hebben van de ploegsterkte, waar Pogacar en Roglic kunnen teren op iets betere individuele kwaliteiten. De vraag is vooral of zij een goede teamtactiek van INEOS aankunnen op basis van hun eigen kwaliteiten, of dat zij toch meer hulp van de ploeg nodig hebben. Dan is het de vraag of de knechten van de Slovenen op tijd in vorm zijn. Dan lijkt Pogacar in Majka misschien nog wel de meest betrouwbare renner mee te hebben, terwijl Roglic zal hopen dat Kuss en kruijswijk hun topvorm weer kunnen hervinden. Als dat niet het geval is, kan de Britse formatie de twee Slovenen misschien wel eens gaan verrassen wanneer ze geïsoleerd raken in het hooggebergte.
Heb jij de app van In de Leiderstrui al!? Download 'm nu via Android of IOS en blijf nog beter en sneller op de hoogte van de laatste wielernieuwtjes, interviews, opinie en achtergronden!
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties