Het was een heel gesteggel, maar uiteindelijk bereikten de KNWU en Natuurmonumenten een akkoord waardoor het NK afgelopen juni toch op de Posbank plaats kon vinden. Al was het met wat mitsen, maren en compromis. Het probleem destijds: Natuurmonumenten wilde het NK niet door Nationaal Park Veluwezoom en over de Posbank hebben. Uiteindelijk mondde dat uit in ‘het groenste NK Wielrennen ooit’. En nu komt de KNWU zelf met een duurzaamheidsplan.
De KNWU wil naar eigen zeggen als maatschappelijke organisatie een voortrekkersrol spelen in duurzaamheid. De bond heeft daarom een ambitieus duurzaamheidsplan opgesteld dat zowel natuurherstel als het terugdringen van CO2 voor ogen heeft. Dit plan is geïntegreerd in hun missie, visie en (top)sportprogramma’s, en moet wielerclubs, fans, ploegen en sportbonden inspireren om duurzamer te worden.
KNWU wil CO2-uitstoot 'aanzienlijk verlagen'
De KNWU streeft ernaar om de koolstofuitstoot binnen de Nederlandse wielersport tegen 2030 aanzienlijk te verlagen. Een eerste stap is het meten van de huidige uitstoot, zoals de 540 ton CO2-uitstoot die de bond in 2023 genereerde tijdens nationale en internationale evenementen. Om bewustwording en actie te bevorderen, heeft de KNWU het Climate Action Charter van de UCI ondertekend en werkt ze aan een toolkit voor verduurzaming, in samenwerking met NOC*NSF en andere sportbonden. Deze toolkit zal in 2025 beschikbaar zijn voor wielerclubs en wedstrijdorganisatoren.
Tekst gaat door onder de foto
Stichting Op de Fiets
Ook het fietsen moet gepromoot worden en dus richtte de KNWU de stichting Op de Fiets op om fietsmobiliteit te stimuleren. 'Met meer fietsen dan inwoners in Nederland zou iedereen toegang tot een fiets moeten hebben', zo vindt de KNWU. 'Maar in werkelijkheid heeft 12% van de Nederlanders geen fiets.' Daarom wil de bond jaarlijks 25.000 kinderen aanmoedigen om naar school te fietsen, wat de CO₂-uitstoot met 3.000 ton per jaar zou verminderen. Daarnaast streeft de KNWU ernaar om jaarlijks 20.000 werknemers te overtuigen om met de fiets naar hun werk te gaan, goed voor een besparing van 15.000 ton CO₂.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties