Veertien, het nummer van Johan Cruijff. In 2023 ook het nummer van het aantal Nederlanders dat in de Tour de France start. En zoals Cruijff altijd zei: 'Je gaat het pas zien als je het door hebt'. Daarom is het hoogste tijd om de veertien Nederlanders langs de meetlat te leggen. Wat kunnen we van hen verwachten?
Wilco Kelderman
Leeftijd: 32 jaar
Eerdere deelnames: 4
Ploeg: Jumbo-Visma
Na het wegvallen van Steven Kruijswijk en het niet selecteren van Primoz Roglic ligt er een hele bult gewicht op de schouders van Wilco Kelderman in deze Tour. De klimmer zou eigenlijk helemaal niet naar de Tour gaan en de Giro rijden aan de zijde van Roglic. Door een crash in de Tirreno-Adriatico was hij niet op tijd klaar voor de Giro en dus ging Kelderman met de Tourploeg op hoogte.
Daar toonde Wilco goede benen, en werd hij als eerste reserve op de lijst gezet. Toen Kruijswijk na een crash in de Dauphiné zijn bekken en sleutelbeen brak, mocht Kelderman alsnog naar Frankrijk. Daar zal hij samen met Sepp Kuss de luxe-knecht zijn van Jonas Vingegaard. Een ultra-belangrijke taak, daar Jumbo-Visma veel mannen heeft die bergop lang mee kunnen, maar Kelderman en Kuss lijken de enige twee die het ook echt tot diep in de finale kunnen schoppen.
Dylan van Baarle
Leeftijd: 31 jaar
Eerdere deelnames: 7
Ploeg: Jumbo-Visma
Nog een Tourdebutant in de kleuren van Jumbo-Visma. Dylan van Baarle is een vast gezicht in de Ronde van Frankrijk, maar dat deed hij de afgelopen jaren toch steevast voor INEOS Grenadiers. Hij vertrok afgelopen winter bij de Britse formatie en tekende bij Jumbo-Visma, dat hem meteen een plek in de Tour beloofde. Niet zo gek, want Van Baarle is van alle markten thuis.
De winnaar van Parijs-Roubaix 2022 won afgelopen weekend nog het NK, hij kan op z'n beste dagen héél lang met de besten mee een berg op en op het vlakke hoef je hem niets meer te vertellen over positioneren. Kortom: Van Baarle zal een heel belangrijke adjudant zijn voor Vingegaard.
Dylan Groenewegen
Leeftijd: 30 jaar
Eerdere deelnames: 5
Ploeg: Team Jayco-AlUla
Kans één voor Nederland op ritsucces, niet voor niets slaagde hij er vorig jaar nog in om te zegevieren. Dylan Groenewegen gaat alweer op voor z'n zesde Tour, de tweede voor zijn huidige ploeg Jayco-AlUla. Een team dat de afgelopen anderhalf jaar een volledige sprinttrein bouwde rond hem, met Luka Mezgec en Elmar Reinders als belangrijkste pionnen.
Dat werpt meer en meer z'n vruchten af. Groenewegen won richting de Tour de France nog twee ritten in de Ronde van Slovenië en spreekt vol bravoure uit dat zijn sprinttrein inmiddels perfect op de rails staat. Dat mag hij dan gaan laten zien in de Tour, waar een type als Groenewegen toch zeker vijf á zes kansen gaat krijgen om te spurten.
Elmar Reinders
Leeftijd: 31 jaar
Eerdere deelnames: -
Ploeg: Team Jayco-AlUla
Een wat onbekend gezicht, maar daarmee niet minder belangrijk. Elmar Reinders rijdt pas sinds eind augustus 2022 in de WorldTour voor Jayco-AlUla, daarvoor was hij jarenlang op continentaal en procontinentaal niveau actief bij onder meer Roompot en Riwal Cycling Team. Bij zijn huidige formatie leeft Reinders nu zijn droom, met de Tourselectie als ultieme.
In de sprinttrein van landgenoot Groenewegen heeft Reinders zijn plek inmiddels verdiend, achter laatste man Mezgec. Er zit een enorme motor in en dus werd er niet getwijfeld om hem op het startformulier te zetten in de grootste wielerwedstrijd van de wereld.
Mathieu van der Poel
Leeftijd: 28 jaar
Eerdere deelnames: 2
Ploeg: Alpecin-Deceuninck
De man waar heel Nederland stiekem het meest naar uit kijkt, en niet zonder reden. Mathieu van der Poel reed de Tour de France al in 2021 en 2022, maar stapte beide keren vroegtijdig af. In 2021 was dat in dienst van doelen die erna kwamen, in 2022 was hij simpelweg opgebrand. Zijn ritzege in zijn eerste deelname op Mûr de Bretagne (en de gele trui die daaruit voortkwam) staat op ieders netvlies, krijgen we in juli meer van dat soort taferelen?
Van der Poel zal dan z'n beste benen van stal moeten halen. Het openingsweekend in het Baskenland wordt loodzwaar en in de eerste week zitten al meer pittige bergetappes. Overgangsritten op zijn lijf geschreven zitten meer in de tweede week, helemaal nu ploegmaat Jasper Philipsen bij Alpecin-Deceuninck de vlakke etappes voor z'n rekening neemt. Maar hé, Van der Poel kan op z'n beste dagen ook een Alpencol over, dus spektakel zal hij sowieso verzorgen.
Ramon Sinkeldam
Leeftijd: 34 jaar
Eerdere deelnames: 4
Ploeg: Alpecin-Deceuninck
Ramon Sinkeldam ademt sprinten, al is dat niet voor eigen rekening. De routinier maakte jarenlang de sprintweg vrij voor Arnaud Démare bij Groupama-FDJ, maar maakte afgelopen winter de overstap naar Alpecin-Deceuninck. Daar trekt hij de sprints aan voor Kaden Groves en Jasper Philipsen, met laatstgenoemde dus als spurtkopman in de Tour.
Zoals Sinkeldam vind je ze niet veel. Er zijn een hoop mannen die hard kunnen trappen, maar Sinkeldam koppelt dat aan een verfijnde timing en oog voor positie. Met ook Van der Poel als luxe-optie voor de sprinttrein zal het Philipsen dus niet ontberen aan een goede voorbereiding. En dat is - zoals ze zeggen - al het halve werk.
Cees Bol
Leeftijd: 27 jaar
Eerdere deelnames: 3
Ploeg: Astana Qazaqstan
Cees Bol (rechts op de foto) kwam afgelopen winter plots bij Astana Qazaqstan terecht. Geen ploeg waar je de Nederlander had verwacht, maar toen het Franse B&B-project sneuvelde, sloeg Astana toe. Mark Cavendish werd als sprintkopman naar Kazachstan gehaald en Bol kreeg de taak voorgeschoteld om Cav in z'n laatste jaar als prof aan sprintzeges te helpen.
Cavendish reed in mei ook al de Giro d'Italia en won daar de etappe op de slotdag. Bol was daar nog niet bij, maar in de Tour wel. Daar is er maar één taak voor Astana: Cavendish laten winnen, zodat hij die 35e Tourritzege pakt en daarmee alleen recordhouder wordt, boven Eddy Merckx. Bol gaf al aan dat hij volledig in dienst gaat rijden van de Brit, al zijn er ook wel etappes waarin Cav misschien overboord gaat en Bol zelf een spurtje mag doen?
Wout Poels
Leeftijd: 35 jaar
Eerdere deelnames: 9
Ploeg: Bahrain Victorious
De Nederlander met de meeste Tourstarts achter zijn naam in de komende Tour is Wout Poels. De routinier van Bahrain Victorious miste de Tour vorig jaar nog, omdat hij toen koos voor de combinatie Giro-Vuelta. In 2023 is hij echter terug op het vertrouwde nest. De klimmer moet ook wel, want het parcours van deze Ronde van Frankrijk is voor de klimmers.
Bij Bahrain Victorious krijgt Poels een rol toebedeeld die hem meer dan bekend is. In de eerste plaats betekent dat knechten. Was dat bij Team Sky altijd voor Chris Froome, bij Bahrain is Mikel Landa de kopman. En sluit ook een goede Pello Bilbao niet uit... Daarnaast mikt Poels altijd wel een keer op een ontsnapping, in 2021 liep hij pas op de slotdag de bolletjestrui mis. Met een gemankeerde voorbereiding (door ziekte) lijkt Poels dit keer niet te veel vrijheid te krijgen, al zal hij zijn overleden maatje Gino Mäder toch graag willen eren.
Danny van Poppel
Leeftijd: 29 jaar
Eerdere deelnames: 4
Ploeg: BORA-hansgrohe
Hij wordt nu al een tijdje de beste lead-out van het peloton genoemd en daar doet Danny van Poppel het voor. Jarenlang ging hij voor eigen kans, maar bij BORA-hansgrohe deed hij bewust een stapje terug en is hij sprintvoorbereider. Normaliter is dat voor Sam Bennett, maar de Ier is niet voor het eerst gepasseerd voor een grote ronde. Van Poppel zal daarom werken voor de Belg Jordi Meeus.
Dat kan weleens een leuke combi worden. Meeus is voor niemand bang en Van Poppel kan met zijn lead-out in principe iedere spurter in goede positie afzetten. Het zal aan Meeus zijn om het dan een keertje af te maken... Net als bij Cees Bol bij Astana geldt voor Van Poppel verder: als de sprintkopman een keertje overboord gaat, zijn er misschien kansen voor eigen gewin!
Nils Eekhoff
Leeftijd: 25 jaar
Eerdere deelnames: 2
Ploeg: Team DSM-Firmenich
Hij is alweer 25 jaar, wat gaat de tijd toch snel. Nils Eekhoff is voor velen nog steeds de jonge belofte die door een diskwalificatie een wereldtitel misliep in 2019. We zijn echter vier jaar verder en de allrounder zou zo graag dat label van zich af schrobben. Door fysiek en mentaal ongemak zagen we hem de laatste jaren amper van voren, al reed hij in 2021 en 2022 wel gewoon de Tour voor Team DSM.
In 2023 lijkt hij daar echter ook met stevige ambities te kunnen starten. In de eerste plaats zal hij een lead-out verzorgen voor Sam Welsford, maar met ritwinst in de ZLM Tour toonde Eekhoff aan dat zijn benen ook goed genoeg zijn om zelf te winnen. Een mooie ontsnapping in de tweede of derde week?
Lars van den Berg
Leeftijd: 24 jaar
Eerdere deelnames: -
Ploeg: Groupama-FDJ
Misschien wel de grootste verrassing tussen de Nederlanders deze Tour, helemaal nadat hij in mei al de Giro d'Italia deed. Lars van den Berg staat er echter uitstekend op bij Groupama-FDJ en toen zijn Giro er na acht dagen al opzat door ziekte, schroomde de Franse ploeg niet om hem te selecteren voor de Tour. Zijn eerste Ronde van Frankrijk, en waarschijnlijk niet z'n laatste.
Van den Berg zien we de komende drie weken vermoedelijk niet heel vaak vol in beeld, maar stiekem zal hij ontzettend belangrijk werk verrichten voor kopmannen David Gaudu en Thibaut Pinot. Hij heeft inhoud, kan een heuveltje over en is zo de perfecte knecht voor veel etappes. Geniet ervan, Lars!
Mike Teunissen
Leeftijd: 30 jaar
Eerdere deelnames: 3
Ploeg: Intermarché-Circus-Wanty
Na Sinkeldam, Bol, Van Poppel en Eekhoff is er nog een vijfde lead-out van Nederlandse komaf actief in de Tour. Mike Teunissen won in 2019 zelf nog de openingsetappe en droeg geel, maar bij Intermarché-Circus-Wanty is zijn status wel veranderd. Hij moet sprints voorbereiden voor wonderkind Biniam Girmay, die zijn eerste Tour doet en meteen grote ambities heeft.
Teunissen heeft er na een paar jaar vol tegenslag vrede mee. Girmay is beter, dus zet hij z'n eigen kansen opzij en trekt hij met liefde de sprints aan. Op z'n beste dagen doet Teunissen daarin niet onder voor Sinkeldam en Van Poppel en behoort hij zonder twijfel tot de wereldtop in dat vak. Iedereen is heel benieuwd wat de tandem Teunissen-Girmay voor elkaar kan boksen.
Pascal Eenkhoorn
Leeftijd: 26 jaar
Eerdere deelnames: -
Ploeg: Lotto-Dstny
Geen rood-wit-blauw meer, maar daarmee niet minder interessant. Pascal Eenkhoorn rijdt z'n eerste Tour en die heeft hij helemaal zelf verdiend. Jarenlang reed hij bij Jumbo-Visma wat onder de radar, maar sinds zijn overstap naar Lotto-Dstny in 2023 heeft hij zichzelf gevonden.
In zijn laatste jaar bij Jumbo koos hij ook al meer en meer de aanval, en bij Lotto is hij daarvoor op de perfecte plek. De Belgen willen agressief koersen en Eenkhoorn past er dus goed. In de Tour zullen veel etappes misschien net iets te zwaar zijn, maar voor mannen van zijn kaliber liggen er in de tweede en derde week echt wel mooie kansen om een keer voor ritsucces te gaan.
Fabio Jakobsen
Leeftijd: 26 jaar
Eerdere deelnames: 1
Ploeg: Soudal-Quick Step
Na al die lead-outs is het fijn dat we naast Groenewegen nog een topsprinter in huis hebben. Fabio Jakobsen heeft zich voor het tweede jaar op rij in de Tourselectie van Quick Step gereden en zoals het gewoon is bij The Wolfpack krijg je als spurtkopman een deftige trein mee. Wat heet: Michael Mørkøv, Rémi Cavagna, Yves Lampaert en Kasper Asgreen zullen zich allemaal smijten in de sprintvoorbereiding.
Dat moet toch haast wel een ritzege opleveren, net zoals Jakobsen vorig jaar op dag twee de sterkste was. De kop is er dus af, in deze Tour de France krijgt hij zeker vijf á zes kansen om zijn palmares verder te vullen. Grote vraag is wel: komt hij over al die bergen heen? Of haalt hij de tijdslimiet dit keer een keertje niet?
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties