Komende zondag staat in Zürich het WK wielrennen op de weg voor mannen op het programma. Nederland brengt titelverdediger Mathieu van der Poel aan de start, die opnieuw de man zal zijn om naar uit te kijken in het oranje. Rondom hem rekent bondscoach Koos Moerenhout op een taakbewuste ploeg, die we een voor een uitlichten.
Eén voordeel heeft Nederland alvast: door de aanwezigheid van regerend wereldkampioen Van der Poel mogen ze met negen man starten, één pion meer dan de concurrentie. Deze negenkoppige ploeg heet bondscoach Moerenhout samengesteld onder het credo van 'de beste renners maken nog niet de beste ploeg'. Dat bijvoorbeeld Wout Poels er niet bij zal zijn, mag je onder deze noemer verklaren. 'Het gaat niet alleen om de acht beste renners neerzetten, je kijkt naar wie een bepaalde rol het beste kan invullen.'
'We gaan natuurlijk voor het hoogst haalbare, al zal dat niet gemakkelijk worden', beseft de keuzeheer. 'Er zijn veel landen die in aanmerking komen voor het eremetaal, dus ik kijk uit naar een aanvallende koers. Ik heb veel vertrouwen in deze ploeg, een mix van ervaren en jongere renners, afgestemd op de zwaarte van het parcours. Ik verwacht een mooie strijd, waarbij er op dit type parcours van alles kan gebeuren. En we hopen natuurlijk op wederom een prachtig resultaat met Mathieu, daar gaan we als team voor strijden.'
Dat de publieke opinie de laatste tijd ook steeds meer richting Van der Poel wijst, ten opzichte van enkele weken geleden, verbaast Moerenhout niet. Waar het eerst louter om Tadej Pogacar en Remco Evenepoel te gaan, fietst de Nederlander zich er de laatste tijd steeds meer tussen. 'Dat heb ik altijd al gezegd', verklaarde de bondscoach.
Mathieu van der Poel - vijfde WK
Dé kopman is dus duidelijk: Mathieu van der Poel. De titelverdediger heeft zijn gehele najaarsplanning rondom dit WK gebouwd en wil, als hij ten onder gaat, in ieder geval strijdend ten onder gaan. 'Hij wil zijn beste niveau van het voorjaar nog eens terughalen', liet ploegleider Christoph Roodhooft van Alpecin-Deceuninck daar geen twijfel over bestaan. In de lente won hij achtereenvolgens de E3 Saxo Classic, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.
Van der Poel moest zich voorafgaand aan de laatste etappe van de Renewi Tour terugtrekken met een knie-euvel, maar kende nadien een perfecte voorbereiding. In Spanje, op het EK en in de Ronde van Luxemburg kon hij zich smijten, waarmee hij ook nog het nodige vertrouwen heeft dat het zondag mogelijk is op het parcours met 4500 hoogtemeters. 'Ik denk niet dat ik kilo’s lichter sta voor het WK, ik heb gedurende het seizoen altijd wel een beetje hetzelfde gewicht. Misschien scheelt het één of twee kilo, maar meer zal het niet zijn.’
Bauke Mollema - elfde WK
De nestor in de Nederlandse ploeg is de 37-jarige Bauke Mollema, die in Zwitserland aan zijn elfde Wereldkampioenschap op de weg zal beginnen. Mollema wist daarin nooit de top tien te halen, maar wil zich nu op een andere manier laten gelden. Binnen de Nederlandse wielerunie zijn er hoge verwachtingen van Mollema, die zich na het missen van de Tour uitsluitend focuste op dit WK.
In Canada kon hij met een zesde plek in de GP Quebec en achttiende plaats in de GP Montreal alvast tonen dat het met de vorm wel snor zit, wat hij dit voorjaar ook nog deed in koersen als Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Na de wedstrijden aan de andere kant van de Atlantische Oceaan trok Mollema nog speciaal op hoogte, waar hij een voorproefje gaf van hoezeer hij zich wil tonen op het WK. Terwijl hij de WK-titel van ploeggenoot Van der Poel aan het terugkijken was op zijn laptop in Isola(tion) 2000, werkte hij zijn trainingen op de roller af. Bauke is er klaar voor!
Wilco Kelderman - vierde WK
Wilco Kelderman krijgt eveneens een belangrijke rol toegedicht voor het Wereldkampioenschap in Zürich. De Barnevelder werkte dit najaar de Rondes van Polen en Luxemburg en de Canadese wedstrijden af, waar hij - zoals we van hem kennen - altijd in orde was. Voor zondag is hij één van de mannen die de finale mee moet rijden of van belang kan zijn door mee te sluipen in een gevaarlijke groep.
Kelderman behoort tot de mannen waar je een huis op kan bouwen, waar ze bij zijn ploeg Visma | Lease a Bike ook veel lof voor hebben. ''Wilco is één van de grootste talenten waar ik ooit mee heb gewerkt. Hij heeft gewoon een heel hoog basisniveau, standaard. Hij is gewoon altijd heel goed', vertelde ploegleider Arthur van Dongen ons recent nog in de Ronde van Luxemburg.
Bart Lemmen - eerste WK
Bart Lemmen is de tweede renner van Visma | Lease a Bike die de selectie heeft gehaald voor dit WK. 'We proberen voor de renners een zo goed mogelijk traject naar het WK uit te stippelen, maar als ze eenmaal daar zijn, hebben wij weinig tot geen invloed meer', duidde ploegleider Van Dongen in Luxemburg. Lemmen haalde daar het einde van de koers niet, door een val in de tijdrit.
Uit voorzorg - met oog op het WK - besloot hij niet meer van start te gaan in de laatste rit. Dat zal ook Moerenhout een verstandige keuze vinden, daar hij Lemmen een belangrijke rol toedicht voor zondag. De voormalig militair wordt zeer gewaardeerd vanwege zijn loyaliteit, maar toonde in Canada en Luxemburg ook dat hij samen met Mollema en Kelderman mee kan doen in de voorfinale van het WK.
Frank van den Broek - eerste WK
Ook Frank van den Broek staat voor zijn debuut op het WK, na een soortgelijke entree in het profpeloton als Lemmen. De renner uit de Bollenstreek deed dit door de grote poort, met name door zijn prestatie in de eerste etappe van de Tour de France. Na de Ronde van Frankrijk reed hij nog de Ronde van Denemarken, Renewi Tour en de Canadese koersen. Met name in Quebec toonde hij zich, door de gehele dag in de aanval te rijden.
Van den Broek gaan we vermoedelijk niet meer zien in de laatste ronde, maar in de eerste passages van de plaatselijke omlopen kan hij zijn ding doen. Met zijn aanvallende intenties en uithoudingsvermogen kan hij meedoen in het anticiperen, maar ook op kop rijden om gaten te dichten als de situatie daarom vraagt op zondag.
Sam Oomen - derde WK
Elf jaar geleden, op 28 september 2013, werd Van der Poel in het Italiaanse Firenze, wereldkampioen bij de junioren op de weg. Was daar ook bij als luxehelper: Sam Oomen, die zich nu op mag maken voor zijn derde WK op de weg. De Brabander zal zich ook in Zürich weer zonder dubbele agenda willen smijten voor zijn generatiegenoot en wielervriend.
Oomen reed de Vuelta als voorbereiding op dit Wereldkampioenschap in Zürich, waar hij enkele malen vanuit de vroege vlucht dicht bij een ritzege wist te komen. In Zürich mag hij gezien worden als het cement tussen de stenen, daar hij in het middenrif van de wedstrijd het nodige vuile werk op kan knappen waar de Nederlandse ploeg en Van der Poel op dat moment nood aan hebben.
Sjoerd Bax - eerste WK
De 'infiltrant' in de Nederlandse selectie, als UAE Team Emirates-ploeggenoot van topfavoriet Tadej Pogacar. Bax. Die ploeg zal hij aan het einde van dit lopende seizoen verlaten voor een dienstverband bij Q36.5, waar hij meer voor eigen kans mag gaan. Juist om die reden vertekenen de resultaten van Bax ook: hij gaat beter bergop dan dat op het eerste oog lijkt.
Zo won hij de afgelopen twee jaar al zware Italiaanse najaarskoersen als de Coppa Agostoni en Trofeo Matteotti. Bax is dus altijd goed in het najaar, wat ook een van de redenen was vanuit Moerenhout om hem op te nemen in de selectie. 'In de zomer, als het echt warm is, ben ik vaak iets minder. Ik ben altijd rond een paar periodes in het jaar prima en andere weer net wat minder', verklaarde hij vorig jaar al.
Oscar Riesebeek - derde WK
Positioneren is van levensbelang op een Wereldkampioenschap en dan kun je Oscar Riesebeek wel voor een opdracht sturen. Hij is als enige van de ploeg normaliter ook ploeggenoot van Van der Poel, die in het voorjaar ook weer kon rekenen op een ijzersterke Riesebeek. Moest Alpecin-Deceuninck van voren zitten op punten als de Oude Kwaremont in de Ronde van Vlaanderen, dan zaten ze er met dank aan Riesebeek.
Dat zal dus ook zijn job zijn op het WK, nadat hij recent ook al mocht opdraven op het EK. Moerenhout en de Nederlandse ploeg weten dat ze op Riesebeek kunnen rekenen, wat een belangrijke vereiste is om een dergelijke selectie voor een belangrijk kampioenschap te halen.
Daan Hoole - derde WK
Eén van de vaste waardes in de kampioenschapsploegen van Nederland is Daan Hoole, de hardrijder van Lidl-Trek. Hij werkte vorige week zondag al de tijdrit af, waar hij zeventiende werd en was na afloop niet helemaal happy met die prestatie. Voor zondag schikt hij zich weer in zijn rol waar ze bij ploeg Lidl-Trek en de KNWU lovend over zijn: die van loyale helper.
'Dat zijn jongens van onschatbare waarde', duidde Moerenhout als het ging om gasten als Hoole en Riesebeek. 'Dat wordt op TV wellicht minder gezien, maar ook binnen hun ploeg worden ze daarom geroemd. Ze rijden altijd in dienst van de ploeg, dus dan is het logisch dat je ze in het laatste uur niet ziet. Maar ook die heb je nodig.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties