Het WK wielrennen 2024 in het Zwitserse Zürich wordt op zondag 29 september afgesloten met de hoofdmaaltijd, de titelstrijd bij de elite mannen. Daarbij zoeken we een opvolger voor regerend wereldkampioen Mathieu van der Poel, al zal de Nederlander zijn regenboogtrui niet zonder slag of stoot vergeven. Dat belooft!
Van der Poel hield vorig jaar in het Schotse Glasgow Wout van Aert, Tadej Pogacar en Mads Pedersen af na een doldwaze race. Jammer genoeg voor België en bij uitbreiding alle wielerliefhebbers is die eerste er na zijn val in de Vuelta a Espana niet bij, al hebben onze zuiderburen met Remco Evenepoel nog een klasbak en ex-wereldkampioen tot de beschikking.
Evenepoel won het WK in Australië in 2022, terwijl de Fransman Julian Alaphilippe de twee edities daarvoor op zijn naam wist te schrijven. Daar weer voor prijken ook namen als Mads Pedersen, Alejandro Valverde, Peter Sagan (driemaal) en Michal Kwiatkwowski op de erelijst van het wereldkampioenschap, wat het belang van deze wedstrijd nog maar eens weergeeft.
De laatste keer dat we in Zwitserland waren voor een WK, was in 2009. Destijds was de Australiër Cadel Evans in de heuvels van Mendrisio de beste.
Praktische informatie WK wielrennen mannen 2024
- Zondag 29 september, Winterthur - Zürich (Zwitserland)
- Deelnemers
- Klassering: WK
In dit artikel
- Laatste winnaars
- Parcous, weer en tijden
- Favorieten
- TV-informatie
Laatste winnaars WK wielrennen mannen
2023 Mathieu van der Poel
2022 Remco Evenepoel
2021 Julian Alaphilippe
2020 Julian Alaphilippe
2019 Mads Pedersen
2018 Alejandro Valverde
2017 Peter Sagan
2016 Peter Sagan
2015 Peter Sagan
2014 Michal Kwiatkowski
WK wielrennen mannen 2024: Parcours, weer en tijden
De coureurs starten het kampioenschap om 10.30 uur in Winterthur, dat zo'n 25 kilometer van pleisterplaats Zürich verwijderd is. Vanuit de startplek zetten de renners koers in noordwestelijke richting, waar ook de eerste hoogtemeters op de loer liggen. De beklimming van Buch am Irchel (4,8 kilometer aan 4,2 procent) kan na circa twintig kilometer wel eens cruciaal blijken in het vormen van een vroege vlucht.
Even verderop staat de Kyburg-klim op de rol, welke eigenlijk precies tussen Winterthur en Zürich in ligt. Een listig klimmetje van iets meer dan een kilometer aan meer dan tien procent, maar of er een land hier al na goed veertig kilometer een bommetje durft te droppen? Vermoedelijk niet.
Na bijna zeventig kilometer arriveren we op de lokale ronde in Zürich, welke 27 kilometer lang is en zevenmaal bedwongen moet worden. Net voordat we daar aankomen, krijgen de coureurs met de Suessblatz-heuvel (1,7 kilometer aan 8,7 procent) nog een puist voor de kiezen.
Lees verder onder de video!
Goed, dan de ronde in Zürich zelf. Daar moet het ten slotte allemaal gebeuren. WK-organisator Oliver Senn legde ons haarfijn uit wat, waar en wanneer we mogen verwachten. 'Aan het begin van het rondje zit een vrij steile, maar korte beklimming', doelt hij op de Zürichbergstrasse van circa 1100 meter lang. 'Daarna krijgen we een stukje vals plat naar beneden, om vervolgens een langere heuvel (de Witikonerstrasse, 2,3 kilometer aan 5,7 procent, met piek tot negen procent, red.) te krijgen.
'Dat an sich zorgt niet direct voor problemen, maar als je het zeven keer moet doen verspreid over zoveel kilometers… daarna blijft het een beetje omhoog en naar beneden gaan, zonder één echte afdaling waar je even goed kunt herstellen.’ Het plateau van Pfannenstiel is dan waar hij het over heeft, waarna de coureurs elke ronde koers zetten richting Küssnacht.
‘Op een gegeven moment trekken we naar de volgende beklimming van twee kilometer richting Zollikon, wat naar mijn idee het cruciale punt zal worden in de koers. Daar gaan we op zeker aanvallen te zien krijgen, tenzij er al iemand solo weg is. Daarna is het nog maar ongeveer anderhalf kilometer vlak tot aan de finish op de Sechseläutenplatz, vlak bij het meer van Zürich.’
Lees verder onder de foto!
‘Er zijn dus veel mogelijke momenten om het verschil te forceren en de koers zwaar te maken, dus het wordt een zeer leuke koers van start tot finish', oordeelt Senn. 'Het parcours is zwaarder dan dat je op het eerste oog denkt, door de opeenvolging van vrij lange beklimmingen en het constante op en af. Ik denk dus dat de beste coureur op deze omloop de regenboogtrui gaat winnen.’
'Ik zie het niet als een wedstrijd voor de pure klimmers, maar het is wel heel zwaar', stelt de man achter het WK in Zürich. 'Dat was ook vanaf het begin het plan: om een omloop te creëren waarop zoveel mogelijk renners hun kans kunnen gaan, niet een kleine groep', besluit hij over het parcours dat 4470 hoogtemeters telt.
Weer
Het lijkt erop dat de omstandigheden in Zürich prima gaan zijn op zondag. Er worden temperaturen tussen de 10 (start) en 16 (finish) graden Celsius verwacht, maar belangrijker: gedurende de koers lijkt het droog te blijven. Ook de wind lijkt weinig tot geen rol van betekenis te gaan spelen.
Tijden
Start: 10.30 uur
Finish: 17.30 uur
Favorieten WK wielrennen mannen 2024
Wát een startveld. De drie topfavorieten kunnen elk op hun eigen manier een kroon zetten op een gigajaar. Te beginnen met de man die er toch bovenuit steekt: Tadej Pogacar. Na het winnen van de Giro d'Italia en Tour de France heeft de Sloveen zijn zinnen gezet op dit WK in Zwitserland, waar hij een parcours op zijn maat vindt. De generale repetitie - in Montréal - verliep alvast naar wens.
Dan de titelverdediger, Mathieu van der Poel. Aan het begin van het jaar leek het klip-en-klaar dat de Nederlander zijn regenboogtrui af zou moeten staan, maar naarmate de wedstrijd zelf nadert gaan er steeds meer stemmen op dat het zomaar wél zou kunnen voor Van der Poel. Hij zal de wedstrijd niet zo in handen kunnen nemen zoals hij in Glasgow deed, maar poef hem er maar eens af op de heuveltjes rondom Zürich.
En ook Remco Evenepoel staat met het mes tussen de tanden aan de start. De Belgen doen het zonder Wout van Aert, maar met onder meer Maxim Van Gils, Tiesj Benoot, Jasper Stuyven en Tim Wellens is er nog voldoende kampioenschapsvolk aanwezig. De sterkste ploeg aan het vertrek, inclusief kopman die beide olympische wielerwedstrijden en zondag nog het WK tijdrijden wist te winnen. Zo dan!
Als er één land gemotiveerd aan de start zal staan, dan zijn het wel de thuisrijders als Zwitserland. Met Marc Hirschi hebben zij de winnaar van de Bretagne Classic, Clasica San Sebastian en een drietal Italiaanse najaarskoersen mee, terwijl ook Stefan Küng en Mauro Schmid ver moeten kunnen komen op deze omloop. Beide heren laten er zelfs de Mixed Relay voor schieten, om maar te duiden met welke ambities de Zwitsers aan het vertrek staan.
Kijken we naar de Canadese voorbereidingskoersen op het WK, dan kunnen we direct enkele andere namen aanstippen. Michael Matthews won de GP Quebec en trainde in aanloop naar het WK nog met Pogacar in Monaco, dus hij zal een man zijn die ze er toch maar af moeten zien te rijden. Biniam Girmay uit Eritrea werd daar tweede, maar hij liet na afloop weten dat het WK toch wel wat te zwaar is voor hem.
Julian Alaphilippe, de aanvoerder van de Franse ploeg met onder meer Romain Bardet en David Gaudu, toonde zich ook in Canada. In Quebec was hij - samen met drie Lotto-Dstny-coureurs - als enige in staat om daar Pogacar te volgen, waarna hij in Montréal bevestigde met een derde plek. Pello Bilbao werd daar knap tweede, terwijl Matteo Jorgenson volledig ontplofte in zijn poging om Pogacar te volgen in het Mont Royal-park.
Nemen we de andere grote eendagskoersen van dit jaar in ogenschouw, dan zijn er nog namen die altijd komen bovendrijven. Mads Pedersen bijvoorbeeld, één van de weinige mannen die Van der Poel dit jaar op waarde kon kloppen. Maar ook vaste waardes als Toms Skujins (Letland), Valentin Madouas (Frankrijk), Roger Adria, Alex Aranburu (Spanje) en Ben Healy (Ierland) kun je altijd wel ergens verwachten.
En wat met Tom Pidcock? De Brit liep een hersenschudding op in de ronde van zijn land, dus geheel zeker over zijn vorm zijn we niet. Met onder meer Stephen Williams en de gebroeders Yates beschikt hij ook over een sterke selectie aan zijn zijde. Wat voor de tweeling geldt, zien we overigens in meer selecties terug: wat wordt de waarde van de geselecteerde klimmers?
Neem mannen die het al bewezen in het eendagswerk zoals Primoz Roglic (Slovenië), Mattias Skjelmose (Denemarken), de neutrale Aleksandr Vlasov en Santiago Buitrago (Colombia), maar ook de pure rondemannen als Mikel Landa, Enric Mas, Juan Ayuso, Carlos Rodriguez (Spanje), Antonio Tiberi (Italië), Ben O'Connor (Australië) en Joao Almeida uit Portugal: ze zijn er allemaal.
Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor het WK wielrennen mannen 2024?
Topfavoriet: Tadej Pogacar (Slovenië) en Mathieu van der Poel (Nederland)
Outsiders: Remco Evenepoel (België), Marc Hirschi (Zwitserland), Matteo Jorgenson (Verenigde Staten), Julian Alaphilippe (Frankrijk) en Pello Bilbao (Spanje)
Long shots: Maxim Van Gils, Tiesj Benoot (België), Mads Pedersen (Denemarken), Tom Pidcock (Groot-Brittannië), Toms Skujins (Letland), Stefan Küng (Zwitserland), Primoz Roglic (Slovenië), Michael Matthews (Australië), Santiago Buitrago (Colombia) en Valentin Madouas (Frankrijk)
TV WK wielrennen mannen 2024
Het WK wielrennen is toch wel één van de dagen waarop je van start tot finish voor de TV kunt zitten als het om wielrennen gaat. Daar spelen de verschillende zenders ook op in. Sporza (VRT 1), Eurosport (hoofdkanaal alsook HBO Max) en de NOS (NPO 1) ruimen vanaf de start om 10.30 uur tijd in voor het WK, dat naar verwachting rond 17.30 uur zal eindigen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties