Stefan Bissegger heeft verrassend de tijdrit in Parijs-Nice gewonnen en is daar mee tevens de nieuwe leider. In een tijdrit waarin, behalve de vroeg gestarte Rohan Dennis, weinig renners lang van de hotseat konden genieten, was de Zwitser acht tiende sneller dan Remí Cavagna. Primoz Roglic werd derde en deed uitstekende zaken in het klassement.
Dag drie van Parijs-Nice stond in het teken van de eerste krachtmeting tussen de klassementsrenners en bood een uitgelezen kans voor de tijdritkanonnen om een ritzege te boeken. De meest voornaamste kanshebbers waren Rohan Dennis, Victor Campenaerts, Cavagna en Roglic. De laatste kon alvast een flinke tik uitdelen aan de concurrentie voor de eindzege.
Dennis noteert eerste knaltijd
Dennis startte vroeg als eerste grote kanshebber en zette gelijk een knaltijd neer. De Australiër noteerde een tijd van 17.47 minuten over het parcours van bijna vijftien kilometer. De eerste bedreiging voor de voormalig wereldkampioen kwam van Paddy Bevin. De Nieuw-Zeelander strandde slechts op drie seconden.
Thomas De Gendt ging zeer snel van start en evenaarde de tijd van Dennis bij het tussenpunt. Het bleek echter dat hij zijn beste kruit al had verschoten en finishte met een achterstand van achttien seconden. Nederlands kampioen Jos van Emden werkte met een tijd die twaalf seconden langzamer was dan Dennis een prima tijdrit af, maar zou daarmee geen topnotering behalen.
Van Baarle komt dichtbij, ijzersterke tijdrit Kruijswijk
Een andere Nederlander deed het een stuk beter, namelijk Dylan van Baarle. De ploeggenoot van Dennis was bij het tussenpunt nog vier seconden langzamer en verkleinde het verschil aan de finish naar één seconde, waarmee hij voorlopig tweede stond. Van de klassementsrenners was Ion Izagirre de eerste die een sterke tijd neerzette. Met 17.55 minuten was de renner van Astana slechts acht seconden trager dan Dennis.
Steven Kruijswijk deed de tijdrit zelfs nog een seconde sneller dan Izagirre en deed daarmee een sterke zaak voor een mogelijk klassement. Dat deed ook Dylan Teuns, die dezelfde eindtijd als de Nederlander noteerde. Bob Jungels deed het wat minder. De Luxemburger staat bekend als een sterke tijdrijder, maar moest op meerdere concurrenten juist tijd toegeven.
Kragh Andersen vloert Dennis, maar wordt overvleugeld door Roglic
Søren Kragh Andersen won vorig jaar de tijdrit in Parijs-Nice en hij startte alvast furieus. Bij het tussenpunt was de Deen van Team DSM twee seconden sneller dan Dennis en hij verslapte allesbehalve in het tweede deel. Aan de finish was hij een kleine drie seconden rapper dan de Australiër. Roglic was ondertussen ook vertrokken en het eerste deel deed hij met verve. Aan het tussenpunt was hij voorlopig tweede met twee tellen achterstand op Kragh Andersen.
Guillaume Martin beleefde geen beste dag. De Franse klimmer werd onderweg ingehaald door Roglic en lijkt een klassement wel te kunnen vergeten. Een schrale troost voor Martin was dat Roglic als een tornado over het parcours raasde. Aan de finish had hij zijn twee seconden achterstand op Kragh Andersen namelijk omgezet in een voorsprong van vier seconden. Wie ook in verhouding een goede tijdrit reed was Aleksandr Vlasov. De Russische klassementsrenner heeft nog niet vaak goede tijdritten gereden, maar met een achterstand van vijftien seconden hield hij zijn ambities voor het eindpodium meer dan levend.
Snelle tijden volgen elkaar op, Gaudu verliest veel tijd
Wie had gedacht dat de winst voor Roglic al binnen was, had buiten Remí Cavagna gerekend. De Fransman stormde over het tijdritparcours en was bij het eerste tussenpunt vijf seconden sneller dan Roglic. Aan de finish deed hij er nog eentje bij, waardoor hij ruim aan de leiding stond. Naast Martin kreeg ook David Gaudu een stevig tik te verwerken voor het klassement. De kopman van Groupama-FDJ verloor ruim vijftig seconden.
Wie o wie kon de tijd van Cavagna nog verbeteren? Het was Stefan Bissegger. De jonge Zwitser werd recent al tweede in de tijdrit van de UAE Tour en ging als een kanon van start. Onderweg had hij al drie seconden op Cavagna te pakken. Het tweede deel van de Fransman bleek echter beter, maar niet goed genoeg. Bissegger hield aan de streep acht tiende van een seconde in zijn voordeel over.
De enige die bij de laatste starters nog wat kon doen aan de tijd van Bissegger was klassementsleider Michael Matthews. Wilde de Australiër zijn leiderstrui verdedigen, dan moest hij binnen veertien seconden van de tijd van Bissegger binnenkomen. Bij het tussenpunt zag het er met een achterstand van elf seconden slecht uit voor Matthews. In het tweede deel liep de achterstand vervolgens alleen maar verder op, waardoor Bissegger naast de ritzege ook de gele trui meepakte.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties