Pogacar geeft inkijkje in zijn relatie met voedsel: 'Vijf jaar geleden zou ik in mijn broek poepen...' Wielrennen
Wielrennen

Pogacar geeft inkijkje in zijn relatie met voedsel: 'Vijf jaar geleden zou ik in mijn broek poepen...'

Pogacar geeft inkijkje in zijn relatie met voedsel: 'Vijf jaar geleden zou ik in mijn broek poepen...'

Voeding speelt in de wielerwereld anno 2024 een belangrijkere rol dan ooit. Niemand minder dan Tadej Pogacar, superster van UAE Team Emirates die dat jaar bijna alles won waar hij aan de start verscheen, had over dat onderwerp leuke en interessante dingen te melden. In de podcast van Peter Attia deed de Sloveen namelijk een boekje open over zijn relatie met eten, zowel binnen als buiten het koersen.

'Mijn voeding is eigenlijk het hele jaar hetzelfde', begint Pogacar. 'Ik beperk mezelf nooit te veel, en ik zeg ook nooit tegen mezelf: "Ik mag geen cake of chocolade eten." Als je namelijk langere tijd geen chocolade eet, zal je een keer breken en zal je helemaal crazy gaan. Ik denk dat je dan geen goede relatie met voedsel hebt, omdat je balans nodig hebt. Ook met slecht voedsel.'

En dus kan Pogacar off-season genieten van welk voedsel hij ook maar wilt. 'Als ik op vakantie ga geniet ik gewoon van goed voedsel, voedsel van kwaliteit. Daarbij eet ik geen gekke hoeveelheden, dus kom ik nooit zoveel aan.' Daarbij blijft de Sloveen op z'n zwaarst 69 kilogram wegen. 'In de ochtend na een feest weeg ik misschien zeventig, als je bijvoorbeeld een groot diner hebt gegeten of als het je verjaardagsfeestje was. Dat zal dan ook wat gewicht van vocht zijn. Maar ik zit dus eigenlijk maximaal op 69 kilogram.'

Lees verder onder de foto!

Pogacar geeft inkijkje in zijn relatie met voedsel: 'Vijf jaar geleden zou ik in mijn broek poepen...'
Pogacar als eindwinnaar op het podium van de Tour de France 2024

'120 koolhydraten per uur in een lastige etappe', aldus Pogacar

In de wielerwereld anno 2024 zijn dingen als voeding tijdens ritten vaak op de milligram berekend. Wat de renners nodig hebben, en hoeveel zij per tijdseenheid kunnen opnemen, is met de tijd ook wat geëvalueerd. 'Voor moeilijke etappes moet je ongeveer 120 gram koolhydraten binnen krijgen per uur, voor makkelijkere ritten ongeveer zestig tot negentig gram.' Daarvoor heeft de Sloveen de keuze uit bidons met dertig gram of zestig gram koolhydraten. 'Ik houd meer van een bidon met dertig gram, want dan kan ik meer eten. Maar bij een zware rit is het beter om die van zestig gram te hebben, zodat je minder hoeft te eten', verklaart de Sloveense veelwinnaar.

Die hoeveelheden zijn volgens Pogacar niet altijd zo geweest. 'Vijf jaar geleden leek 120 gram koolhydraten per uur onmogelijk, maar met goede voeding is dat mogelijk geworden. Met onze sponsor Enervit, maar ook met onze nutritionist is dat mogelijk. Hij heeft hele goede gels en drankjes ontworpen die heel makkelijk op de maag liggen. Sinds dat zo is heb ik eigenlijk geen last meer van mijn maag.'

Toch was dat vroeger wel anders. 'Vijf jaar geleden zou ik in mijn broek poepen na etappewedstrijden of na lange etappes', lacht de onlangs 26 jaar geworden toprenner. 'Nu heb ik zelfs na 120 gram koolhydraten in een uur daar geen problemen mee. Ik denk dat de gels een goede verhouding moeten hebben tussen glucose, fructose en andere dingen. Het moet van goede kwaliteit moet zijn, maar je moet er zeker ook gewoon aan wennen', sluit Pogacar af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws