De UCI heeft een protocol gepresenteerd voor gevallen van renners met hersenschuddingen. De wielerbond stelt in een persbericht dat het protocol is samengesteld door een groep van internationale experts en dat het vanaf 2021 van toepassing zal zijn op alle wielerdisciplines.
UCI Medical Director Professor Xavier Bigard is eindverantwoordelijk voor het protocol. Maar wat staat er dan zoal in? Allereerst dat de UCI beaamt dat het voor doktoren in de koers soms moeilijk is om de juiste diagnose te stellen. De beslissing moet vaak snel genomen worden, anders stapt een renner doorgaans weer op, met alle gevolgen vandien. Om die reden moeten zogenaamde 'niet gezondheidswerkers' worden getraind in het herkennen van een hersenschudding. 'Zij zijn vaak de eerste mensen ter plaatse, nadat een renner is gevallen', zo valt te lezen. Het gaat hierbij onder meer om coaches, sportdirecteuren, mecaniekers en ploegmaats.
UCI komt met symptomenkaart bij hersenschuddingen
In het protocol staan de dingen waarop moet worden gelet bij de beoordeling van een renner. Denk hierbij aan een verdoofd of versuft gevoel, evenwichtsproblemen, hoofdpijn, onduidelijke spraak en veranderingen in het gezichtsvermogen. Om hierbij te helpen komt de UCI met een symptomenkaart, die mensen zonder een medische achtergrond erbij kunnen pakken, mocht dat nodig zijn. De koersdokter moet uiteindelijk de beslissing nemen. Mocht een hersenschudding niet duidelijk zijn, dan kan een renner opstappen en nog door de medische wagen worden gecheckt. Ook zal deze renner na de koers grondiger worden onderzocht.
Is er wel het vermoeden van een hersenschudding? Dan reikt de UCI in het protocol ook een aanbeveling aan, als advies over wanneer een renner weer terug kan keren in koers. Het is hierbij belangrijk dat een renner 24 tot 48 uur volledige rust krijgt en in ieder geval een week niet koerst. Voor junioren is dit zelfs twee weken. Pas als alle symptomen zijn verdwenen, kan weer worden opgestapt. Bigard is blij dat er nu een duidelijke lijn is. 'Dit zal het gemakkelijker maken om individuele gevallen van een hersenschudding op te sporen.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties