Wout Poels heeft na negen edities proberen ein-de-lijk zijn Tourritzege binnen! De 35-jarige Nederlander was deze Tour de France lang anoniem, maar zat op de tweede Alpendag mee in een omvangrijke kopgroep en kende daarin een wonderdag. Op de top van ski-oord Saint-Gervais Mont-Blanc kwam hij solo binnen, voor de ongelofelijke Wout van Aert, die tweede werd.
Om 13.25 uur werd de officiële start gegeven voor de vijftiende etappe, een rit van 179 kilometer van Les Gets les Portes du Soleil naar ski-oord Saint-Gervais Mont-Blanc. Een etappe met het zwaartepunt in de staart en dus een kans voor eigenlijk iedereen om in de vlucht te komen. Ondanks dat het op zaterdag nog zo hard was gegaan, was vrij snel duidelijk dat heel veel heren nog wel goesting hadden om er iets van te maken.
Tekst gaat verder onder het profiel.
Van Aert mee in grote groep van dik veertig, peloton geeft na crash veel ruimte
Jumbo-Visma maakte z'n tactiek rap duidelijk, met Wout van Aert die op alles reageerde en duidelijk mee wilde. De Belg kreeg vaste rivaal Mathieu van der Poel meermaals mee en ook veel klimmers zagen hun kans met ambities voor het bergklassement en de ritzege. Daarbij ging het zo hard dat na het eerste pukkeltje van de dag enkele klassementsrenners zelfs even aan de verkeerde kant van een scheur zaten. Pello Bilbao (Bahrain), Sepp Kuss (Jumbo) en Felix Gall (AG2R) moesten zodoende even achtervolgen, maar sloten wel weer aan.
Na twintig kilometer leek een groepje met Van der Poel dan eindelijk wat ruimte te krijgen. Hij had bergkoning Neilson Powless (EF) mee en het draaide even goed rond. Dat was echter buiten Lidl-Trek gerekend, dat met Giulio Ciccone op jacht was naar bergpunten. De Amerikaanse ploeg reed het dicht. Op de ongecategoriseerde klim Col des Fleuris waren het uiteindelijk Julian Alaphilippe (Quick Step) en Alexey Lutsenko (Astana) die écht een serieus gat sloegen. De twee reden in de afzink een halve minuut weg, met daarachter een enorme groep van dik dertig renners die samenkwam.
Het peloton vond deze groep veel te groot, maar het moest er noodgedwongen genoegen mee nemen toen er na vijftig kilometer plots hard werd gevallen. Een fan langs de kant stootte het stuur bij Kuss uit z'n handen en zo gingen er meerdere mannen tegen het asfalt. Jumbo-Visma en UAE legden meteen het blok erop, zorgden ervoor dat iedereen verzorgd kon worden en dat was goed nieuws voor de ruim veertig renners die er inmiddels voor reden. Pas toen het gat acht minuten bedroeg en iedereen weer aangesloten was, begon Jumbo-Visma langzaamaan weer te controleren.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Alaphilippe en Lutsenko ingerekend, Haller en Costa rijden weg
Nadat Lutsenko en Alaphilippe (in die volgorde) de eerste gecategoriseerde klim van de dag hadden gerond, besloten de twee in de afdaling van de Col de la Forclaz de Montmin te wachten op de grote groep erachter. Er kwam een heuvelachtige tussenfase aan en daarin moest niet met energie gegooid worden. EF, Lidl-Trek, Van Aert (Jumbo-Visma) en vier mannen van Israel-Premier Tech onderhielden het tempo. Zo schoof alles in elkaar en hadden we even rond de veertig koplopers, met een voorsprong van ruim acht minuten op het pak. Daar was het Christophe Laporte die langzaam maar zeker het tempo begon op te voeren namens Jumbo-Visma.
Het was allemaal op weg naar de Col de la Croix Fry, de tweede klim van de dag van eerste categorie. Op 66 kilometer van de streep begonnen we eraan, met Marco Haller (BORA) en Rui Costa (Intermarché) die er met een voorgift als eersten vandoor gingen. De groep erachter bleef lange tijd vrij groot, wat wel aangaf dat het nog niet op de max ging. Het peloton op zijn beurt had in de vallei weer wat extra tijd toegegeven en begon aan de klim met dik zeven minuten achterstand. Het was Dylan van Baarle die het vanaf dit punt overnam van de moegestreden Laporte. Het ging rap ten koste van David Gaudu, nummer tien uit het klassement namens Groupama. Die keerde later overigens wel weer terug.
Door toedoen van Ciccone zijn ploeggenoot Mattias Skjelmose werd ondertussen in de tweede helft van de lastige klim het tempo verhoogd, omdat Haller weliswaar was ingerekend, maar Costa reed er nog voor. En omdat Powless met z'n bolletjestrui inmiddels was gelost, wilde Ciccone graag de maximale punten bovenop. Anderhalve kilometer onder de top slaagde Lidl-Trek in de opzet, alvorens Ciccone naar nog eens tien bergpunten kon sprinten. Daarmee kwam hij virtueel gelijk met Powless. En na een snelle afzink werd er meteen begonnen aan de Col des Aravis.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Soler kiest voor de aanval, Van Aert reageert
Met nog twintig renners aan de leiding en het peloton op inmiddels zes minuten werd het colletje van derde categorie rap bedwongen. Het was Marc Soler - de enige man van UAE vooraan - die verrassend de aanval koos. De Spanjaard reed razendsnel omhoog, maar kreeg kort onder de top plots Van Aert achter zich aan. Wout Poels (Bahrain) schoof mee en daardoor gingen de twee en één bergpunten aan de neus van Ciccone voorbij. Belangrijker: Soler had op de top tien seconden voorsprong op Van Aert en Poels. De groep-Ciccone volgde op 25 seconden van de eenzame leider.
In een nieuwe afdaling schoof de boel wel weer wat in elkaar. Van Aert knalde met Poels en de aangesloten Krists Neilands (Israel) richting Soler en de andere achtervolgers kwamen tot op tien seconden. De overtuiging begon bij iedereen te leven dat de vluchters het mochten gaan uitmaken voor de ritzege, met het peloton dat op de top van de derde klim van de dag nog altijd op dik zes minuten volgde. Van Baarle was op die manier aan het consolideren.
Vooraan gebeurde er een stuk meer, want waar Van Aert in de afdaling van de Col des Aravis druk zette, ging Neilands over de limiet. Hij zat plots in een bocht en kon het voor vandaag vergeten. We hielden drie leiders over, dankzij Van Aerts daalwerk nu met een voorgift van twintig seconden naar de groep erachter, met naast Ciccone en Skjelmose ook Guillaume Martin, Thibaut Pinot en Mikel Landa. Wat nu volgde, was een lastig plateau, nog een stukje afdalen en dan de voet van de de slotklim naar Saint-Gervais Mont-Blanc.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Poels rijdt weg, wat doen de favorieten?
Eenmaal beneden begonnen Van Aert, Poels en Soler met ruim een minuut voorsprong op de achtervolgers aan de loeisteile Côte des Amerands. Het korte voorgerecht van 2,9 kilometer aan 10,9 procent gemiddeld was hét moment voor Poels om de zwaardere Van Aert te lossen. De Nederlander van Bahrain Victorious reed rap een half minuutje weg bij Soler, terwijl Van Aert nog meer moest toegeven. Op de top was het heel even dalen en daarna meteen door met de klim naar Saint-Gervais Mont-Blanc. In het pelotonnetje was het UAE Team Emirates dat de steile klim aangreep om tempo te maken.
Op de iets minder steile slotklim duwde Van Aert zijn medevluchter Soler overboord, maar zijn achterstand op de ontketende Poels groeide met de kilometer. De Nederlander stopte nog wat ijs in z'n nek en ging op weg naar één van de mooiste overwinningen uit z'n carrière. Zeven minuten achter hem was het niet Vingegaard of Pogacar die iets probeerde, meet Rodriguez die in het korte stukje afdalen naar de laatste klim een gat creëerde. De Spanjaard werd weer ingerekend toen het weer bergop ging, met UAE dat gas bleef geven. Het ging ten koste van Jai Hindley, Simon Yates en Pello Bilbao uit de top tien. Ook Tom Pidcock moest eraf.
Terwijl Poels aan z'n laatste drie kilometer begon, was het bij UAE Rafal Majka die de rest pijn deed. Naast de top drie van het klassement waren het alleen knechten én de opgeleefde Gaudu die standhielden. Toen Adam Yates op de pedalen ging staan, waren het alleen nog de twee kemphanen die z'n wiel hielden. Pogacar begon zelfs zo te pokeren dat hij Yates liet wegrijden en Rodriguez liet terugkeren, alles met het oog op de laatste sprint. Nadat Van Aert als tweede was binnen gerold en Mathieu Burgaudeau nog netjes derde werd namens TotalEnergies, ging Pogacar op de pedalen staan. Hij kreeg Vingegaard niet los, maar ze kwamen wel terug bij Yates. Pogacar en Vingegaard kwamen samen binnen.
Informatie etappe 15 Tour de France 2023
Lees ook
Parcours en uitslagen Tour de France 2023 | Ook raak voor INEOS in de Alpen, zondag weer afzien in de bergen
Deelnemers Tour de France 2023 | Crashes op eerste Alpendag nopen acht renners tot opgave
Klassementen Tour de France 2023 | Ciccone nieuwe bergkoning, Vingegaard in het geel derde week in
Favorieten etappe 15 Tour de France 2023 | We slingeren er nog maar wat Alpencols tegenaan!
Volg LIVE etappe 15 in de Tour de France 2023 in onze liveblog
Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties