Johan Bruyneel werd in 2018 levenslang geschorst door het Internationaal sporttribunaal CAS, maar had er met een veel soepelere straf vanaf kunnen komen. Volgens Cycling Opinions kreeg hij een deal aangeboden door een buitenlands anti-dopinginstantie waarbij hij maar één jaar geschorst zou worden.
In ruil voor de korte schorsing moest Bruyneel belastende informatie over een persoon uit de sportwereld naar buiten brengen. Welk buitenlands anti-dopingagentschap hem deze deal aanbood is onbekend. De Belg ging in eerste instantie akkoord met de deal. Naast het tekenen van een contract, nam hij zelfs een licentie bij de sportbond van het land waar het anti-dopingagentschap gevestigd is.
Alles leek dus in kannen en kruiken, maar Bruyneel besloot op het laatste moment om er niet mee door te gaan. Hij had namelijk geen belastende informatie over de desbetreffende persoon. 'Ik wilde alleen zien hoever een anti-dopingagentschap bereid is te gaan en de eigen regels bewust overtreedt om iemand te pakken. Voor mij was dat dit het zoveelste bewijs dat er geen gerechtigheid bij de anti-dopingagentschappen bestaat.'
Dat Bruyneel zelf gestraft is voor zijn dopingpraktijken snapt hij, maar hij vindt dat hij daarbij onevenredig is behandeld en geen kans heeft gekregen om zich te verdedigen. 'Ten eerste had het Amerikaanse anti-dopingagentschap (USADA) geen zeggenschap over mij. Verder wordt heel duidelijk dat USADA naar alle middelen greep, geoorloofd en ongeoorloofd, om Lance Armstrong en mij aan de hoogste boom op te hangen.'
Bruyneel: 'Leipheimer diende bloedtransfusie bij Landis toe'
Als voorbeeld neemt Bruyneel de ex-ploegmaten van Armstrong. Levi Leipheimer, Christian Vandevelde, Michael Barry, George Hincapie en Tom Danielson kregen in ruil voor hun verklaringen allemaal een veel mildere straf en zelfs zeggenschap over wanneer ze hun schorsing mochten uitzitten. Bovendien werden ze niet gestraft voor het verhandelen van doping, wat volgens Bruyneel wel had gemoeten. 'Leipheimer heeft zelfs verklaard dat hij een bloedtransfusie bij Floyd Landis heeft toegediend. USADA en WADA hanteren echter de regels zoals het hen het beste uitkomt. Ze breken hun eigen regels wanneer dit hen meer publiciteit oplevert en pakken mensen zwaarder aan wanneer ze daar hun zinnen op hebben gezet.' (Foto: Sirotti)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties