Anno 2020 winnen jongeren van begin twintig jaar de Tour de France en dus is de tijd voorbij dat de witte truidrager buiten de top-5 van een grote ronde eindigde. Hoe gaat dat in de Giro d'Italia, waar opnieuw een jongerentrui te verdienen valt. In de Leiderstrui zet de favorieten op een rij.
De witte jongerentrui in de Giro d'Italia heeft niet zo'n bijster lange historie. Vanaf 1976 werd de prijs voor de beste jongere uit het klassement in het leven geroepen voor renners tot 24 jaar, maar deze trui werd in 1995 weer afgeschaft. Pas in 2007 kende de maglia bianca haar rentree. Er staan mooie winnaars op de erelijst, zoals Andy Schleck, Richie Porte, Rigoberto Urán en Nairo Quintana.
Voor het jongerenklassement komen renners tot en met de leeftijd van 25 jaar in aanmerking. Daarbij geldt dat de renner op 1 januari in het jaar dat de Giro gehouden wordt jonger dan 25 jaar moet zijn. Balen dus voor bijvoorbeeld Giulio Ciccone, die op 20 december 1994 geboren is en zo op twaalf dagen niet meer mee mag doen.
Bekijk ook:
Voorbeschouwing Giro d'Italia
Favorieten blauwe trui
Favorieten paarse trui
Favorieten roze trui
Tips voor je Giro d'Italia-poules
Nederlanders in de Giro d'Italia
Laatste winnaars witte trui
2019 Miguel Ángel López
2018 Miguel Ángel López
2017 Bob Jungels
2016 Bob Jungels
2015 Fabio Aru
2014 Nairo Quintana
2013 Carlos Alberto Betancur
2012 Rigoberto Urán
2011 Roman Kreuziger
2010 Richie Porte
Favorieten witte trui Giro d'Italia 2020
10. Attila Valter (CCC)
Attila Valter is in tegenstelling tot veel van zijn leeftijdsgenoten nog geen superbekende naam in het wielerpeloton. Vaste volgers van In de Leiderstrui kennen hem natuurlijk al wél, dankzij een IDL Neo van eerder dit jaar. De 22-jarige Hongaar rijdt dit jaar voor het eerst mee in het peloton bij de elites en dat deed hij vooralsnog naar behoren. Wat heet; voor de coronabreak won hij het jongerenklassement in de Tour des Alpes Maritimes et du Var en na de coronapauze werd hij in augustus al knap tiende in de Gran Piemonte. Zijn mooiste prestatie volgde in september, toen hij in zijn thuiswedstrijd in de Ronde van Hongarije de slotrit, het eindklassement én de bergtrui won.
Lees verder onder de foto.
Valter won dit jaar de Ronde van Hongarije. Kan hij ook stunten in de Giro? (foto: Sirotti)
De concurrentie voor de witte trui zal heftig zijn, maar een voordeel voor Valter is dat hij er ogenschijnlijk lekker frank en vrij in mag vliegen bij CCC Team. Valter, die vorig jaar ook al opviel met een ritzege in een zware bergetappe in de Tour de l'Avenir, kan naast goed klimmen ook zeer goed tijdrijden, waarmee hij toch lang in het klassement kan blijven staan. Hij heeft geen kopman waar hij zich voor leeg moet rijden, dus misschien is een tiende plaats wel heel voorzichtig ingeschat...
9. Tobias Foss (Jumbo-Visma)
Tobias Foss gaat net als Valter zijn debuut maken in een grote ronde, maar hij doet dat wel in een heel andere rol dan zijn één jaar jongere generatiegenoot. Ook de 23-jarige Noor moet je al kunnen kennen, andermaal dankzij een IDL Neo op deze website. Wie hem nog niet kent, een korte kennismaking: Foss werd voor dit seizoen opgepikt bij Uno-X Norwegian Development Team, waar hij vorig seizoen indruk maakte met eindwinst in de Tour de l'Avenir. Hij werd tevens derde in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften en dit seizoen werd hij al knap tweede in de tijdrit bij het Noors kampioenschap. In de door Valter gewonnen Ronde van Hongarije werd Foss vijfde.
Lees verder onder de foto.
Kan Tobias Foss hoog in het klassement blijven staan? (foto: Bram Berkien/Jumbo-Visma)
Op papier heeft Foss alles in huis om in de Giro een goed klassement te rijden, ook al is het zijn debuut. Feit blijft wel dat men bij Jumbo-Visma naar Italië gaat voor kopman Steven Kruijswijk, die na het schrappen van de Tour de France vol voor het roze gaat in Italië. Foss zal ongetwijfeld een belangrijke klimknecht worden voor de Nederlander. De grote vraag is natuurlijk of de Noor zelf ook hoog blijft staan in het klassement, of dat hij lager staat in de pikorde en zodoende de etappes rustig uitrijdt na gedane arbeid.
8. Lucas Hamilton (Mitchelton-Scott)
Lucas Hamilton heeft al een stuk meer ervaring, ondanks zijn leeftijd van 24 jaar. Hij rijdt al vier jaar in de WorldTour en debuteerde vorig jaar in de Giro d'Italia. Dat deed hij naar behoren met een 25e plaats. Net als toen zal hij deze editie een belangrijke knecht zijn van Simon Yates, misschien wel de belangrijkste. Hamilton heeft zich dit jaar verder ontwikkeld. Hij werd negende in de Santos Tour Down Under en na de coronabreak won hij een etappe in de Tirreno-Adriatico. Met de vorm zit het dus wel goed en samen met Jack Haig moet hij Yates naar de Girozege zien te leiden.
Lees verder onder de foto.
Lucas Hamilton in de Giro d'Italia van vorig jaar. (foto: Sirotti 2019)
Wat kan en mag Hamilton zelf? Dat zal de grote vraag zijn en mede afhankelijk van de vorm van Yates. Als de Brit weer vliegt zoals in 2018, dan zal Hamilton misschien al wel het roze moeten verdedigen en lijkt een plek in het jongerenklassement geen makkelijke opgave. Maar Yates is grillig, dus wie weet zakt hij er net als in de Giro van 2018 en eigenlijk ook de Giro van 2019 wel doorheen en mag Hamilton ook voor eigen kans gaan.
7. Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers)
Tao Geoghegan Hart blijft een geval apart. De inmiddels 25-jarige Brit is bezig aan zijn vierde seizoen bij INEOS Grenadiers en ieder jaar weer wachten we op de definitieve doorbraak van de klimmer. Geoghegan Hart kan klimmen, vrij behoorlijk tijdrijden en in voorbereidende koersen reed hij de afgelopen jaren al regelmatig de stenen uit de straat. Hij heeft echter twee problemen: de eerste is dat hij vrij vaak op cruciale momenten op de grond ligt, de tweede is dat hij bij INEOS vooralsnog altijd in een knechtenrol heeft gereden. Met Geraint Thomas op de startlijst zal dat in 2020 niet anders zijn.
Lees verder onder de foto.
Geoghegan Hart viel op in de Vuelta a Espana van 2019. (Foto: Sirotti, 2019)
Naast Geoghegan Hart neemt INEOS ook Iván Sosa mee en tóch kan het allemaal zomaar goed vallen voor de man, die dit jaar voor het laatst aanspraak maakt op de jongerentrui. Hij heeft al drie grote rondes achter zijn naam staan, waarvan de Vuelta a España van vorig jaar de beste was. Hij eindigde als twintigste in het klassement, maar maakte bovenal indruk met enkele dagen in de vlucht van de dag. Hij werd in 2019 al tweede in de Tour of the Alps en vijfde in de Ronde van Polen, alvorens hij in de Vuelta twee dagen achtereen top-3 reed in de etappeuitslag. Die benen kunnen niet verdwenen zijn, ondanks dat hij in de Tour de l'Ain ook alweer op zijn snufferd lag.
6. Brandon McNulty (UAE Team Emirates)
Brandon McNulty is nog zo'n neo-prof waarvan het niet de vraag is of hij doorbreekt, maar wanneer hij dat op het grote podium zal doen. De 22-jarige Amerikaan stapte voor dit seizoen over van Rally Cycling naar UAE Team Emirates. Hij leverde meteen, door vierde te worden in de Vuelta a San Juan in januari en zevende in een sterk bezette Ruta del Sol. De coronabreak kwam hem totaal niet goed uit, wat ook wel blijkt uit zijn resultaten sinds augustus. McNulty heeft op papier de superbenen nog niet gevonden, al hoeft dat niets te betekenen. In september reed hij alleen het WK tijdrijden, dus het wordt afwachten hoe goed hij echt is in Italië.
Lees verder onder de foto.
Brandon McNulty in de Ruta del Sol van dit jaar. (foto: Sirotti)
Het grote voordeel van McNulty ten opzichte van veel van zijn concurrenten is dat hij het algemeen- en jongerenklassement redelijk vrij mag aanvallen. UAE Team Emirates zet in de Giro d'Italia vooral in op sprinter Fernando Gaviria en stelt verder wat vrijbuiters op met Diego Ulissi, Valerio Conti en Joe Dombrowski. Team Sunweb heeft al laten zien dat een ploeg vol vrijbuiters heel goed kan werken in een grote ronde en héél misschien kan McNulty de rol van Marc Hirschi wel op zich nemen...
5. James Knox (Deceuninck-Quick-Step)
James Knox maakt in de Giro onderdeel uit van een piepjonge ploeg vol potentie. Hij is zelf met twee grote rondes achter zijn naam misschien wel de man met de meeste ervaring, helemaal gezien zijn elfde plaats in de Vuelta van vorig jaar. Heel de wielerwereld had medelijden met hem, toen hij in de slotdagen door een crash volledig ingepakt een notering in de top-10 verspeelde. Knox stond na negentien etappes nog negende, maar verloor in de laatste bergetappe meer dan elf minuten. Hij zal het beter willen doen in de Giro d'Italia en daar lijkt hij alle ruimte voor te krijgen.
Lees verder onder de foto.
Knox werd keurig elfde in de Vuelta van 2019. (foto: Sirotti, 2019)
Met Knox, João Almeida (waarover later meer), Mattia Cattaneo en Fausto Masnada heeft Deceuninck-Quick-Step een heerlijk leger om in de bergen uit te pakken. Knox zal dus ook wel moeten bewijzen dat hij de sterkste is. Zijn resultaten in de Ronde van Polen en de Dauphiné spraken nog niet echt tot de verbeelding, maar in de Coppi e Bartali toonde hij al beterschap als knecht voor Andrea Bagioli. In de Tirreno-Adriatico zette die trend zich voort met een knappe zevende plaats in het klassement, één plekje lager dan Masnada. Nadeel voor Knox, als het gaat om de witte trui, is dat hij op de tijdritfiets nog niet echt hard vooruit gaat.
4. Iván Sosa (INEOS Grenadiers)
Iván Sosa is de tweede renner in deze lijst van INEOS Grenadiers en net als bij Geoghegan Hart is er ook bij Sosa sprake van een flinke slag om de arm. De 22-jarige Colombiaan behoort tot één van de betere klimmers van het peloton, maar hoeveel ruimte krijgt hij in het kielzog van Thomas? De strijd om de rol van schaduwkopman zal hevig zijn en afhangen van de benen. In dat opzicht heeft Sosa vooralsnog een streepje voor op Geoghegan Hart, als we kijken naar de uitslagen. Sosa won na de coronabreak al de afsluitende bergrit in de Ronde van Burgos en in de Coppi e Bartali legde hij een indrukwekkende solo-achtervolging neer. Het haalde niets uit, maar hoe Sosa daar in no-time een gat van minuten bergop dichtreed, was indrukwekkend.
Lees verder onder de foto.
Sosa won dit jaar de afsluitende bergrit in de Vuelta a Burgos. (foto: Sirotti)
De grote vraag is of Sosa het ook drie weken kan en hoe groot de schade gaat zijn van drie tijdritten. Hij reed pas één grote ronde en in die Giro d'Italia werd hij vorig jaar 44e, op bijna twee uur van de winnaar. Sowieso heeft hij in de afgelopen twee jaar, naast de Ronde van Burgos en een tweede plaats in de La Route d'Occitanie, nog niet echt bewezen dat hij het kan in de allergrootste wedstrijden. Tegelijkertijd moet eens de eerste keer zijn en lijkt deze Giro d'Italia met al zijn bergen gemaakt voor de échte doorbraak van Sosa.
3. João Almeida (Deceuninck-Quick-Step)
João Almeida is zoals gezegd onderdeel van de jonge kern klimmers van Deceuninck-Quick-Step, zo lijkt het. De 22-jarige Portugees werd in juli aangekondigd voor de Giro d'Italia, maar na het wegvallen van Remco Evenepoel en Fabio Jakobsen wijzen alle pijlen richting de Giro. We noemden Knox al, maar op papier heeft Almeida nog een stukje meer potentie om in de Giro d'Italia zijn naam te vestigen. Wat heet; negende in de Ronde van de Algarve, derde in de Ronde van Burgos, zevende in een sterk bezette Tour de l'Ain, tweede in de Giro dell'Emilia en derde in de Coppi e Bartali, ondanks een knechtenrol voor Bagioli.
Lees verder onder de foto.
Almeida (rechts) als knecht voor Bagioli in de Coppi e Bartali. (foto: Sirotti)
Net als Knox, McNulty en enkele anderen heeft Almeida op papier geen mannen voor zich waar hij zich voor moet wegcijferen. Hij hoeft niet te knechten, hij kan lekker los in de bergen en kan daarbij rekenen op een vrij aardige tijdrit. Puntje van aandacht is natuurlijk wel dat hij zijn debuut wordt in een grote ronde. Niet iedereen is geboren zoals Tadej Pogacar, dus de vraag is of we Almeida inderdaad al een leuk klassement zien rijden, of dat hij zijn dagen zal uitkiezen. Als beoogde meesterknecht van Remco Evenepoel kan hij zijn geblesseerde kopman misschien wel heel trots maken.
2. Sam Oomen (Team Sunweb)
Sam Oomen is op papier de meest ervaren klant voor het jongerenklassement. De Nederlander van Team Sunweb reed al drie grote rondes, ondanks een jaar afwezigheid door een gebroken heup en vernauwde liesslagader. In de Giro d'Italia van 2017, gewonnen door Tom Dumoulin, werd hij al negende. We zouden haast vergeten dat hij nog altijd maar net 25 jaar is geworden. De Giro d'Italia wordt het laatste kunststukje van Oomen voor Sunweb, daarna volgt een avontuur bij Jumbo-Visma. Kan hij zijn periode van vijf jaar bij de ploeg mooi afsluiten?
Lees verder onder de foto.
Wat kan Sam Oomen in de Giro d'Italia? (foto: Sam Brunt/Team Sunweb)
Samen met Wilco Kelderman reist Oomen af naar Italië met klassementsambities. In de Tirreno-Adriatico had Kelderman duidelijk de betere benen, maar dat hoeft in de Giro natuurlijk niet zo te zijn. Oomen werd daar zelf overigens ook keurig elfde. Hoe meer ritme de kleine klimmer opdoet, hoe beter hij zal worden en dan is het fijn dat het zwaartepunt van de Giro in de derde week ligt. De goedlachse Tilburger won in de Tour de l'Ain van 2016 voor het laatst, dus is het weleens tijd voor een klapper en een échte doorbraak een klassement van een grote koers. Dan komt automatisch ook de witte trui in zicht.
1. Aleksandr Vlasov (Astana)
Aleksandr Vlasov is voorafgaand aan de Giro d'Italia de absolute topfavoriet voor de witte trui. De 24-jarige Rus rijdt na de coronabreak de stenen uit de straat en dat hoopt hij natuurlijk voort te zetten bij zijn debuut in een grote ronde. Vlasov werd derde in La Route d'Occitanie, hij won de Mont Ventoux Dénivelé Challenge en Giro dell'Emilia en reed in de Tirreno-Adriatico naar plek vijf. Jakob Fuglsang is de uitgesproken kopman bij Astana, maar heel stiekem kan Vlasov zijn leider misschien wel overtreffen. Het zou niet voor het eerst zijn in een grote ronde dat de leerling zijn meester verslaat.
Lees verder onder de foto.
Vlasov mocht dit jaar al meerdere keren juichend over de meet komen. (foto: Sirotti)
Laten we even samenvatten: bergop behoort Vlasov tot de beste klimmers sinds de coronabreak, hij rijdt een prima tijdrit en hij heeft een ijzersterke ploeg bij zich. Als je Miguel Ángel López doodleuk kan opstellen als knecht, dan heb je de zaakjes goed op orde. De enige grote vraag die overblijft: kan Vlasov het ook drie weken? Met een monsterlijk zware laatste week kan het ook zomaar zijn dat de Rus twee weken heerlijk meedoet en dat het lichtje daarna uitgaat in de opeenvolging van cols. Vooralsnog is hij echter de te kloppen man. Had hij maar niet zo hard moeten fietsen...
Doe NU mee aan onze Giro d'Italia-pool bij Poules.com en win mooie prijzen!
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties