Robert Gesink

Dit is de pagina over Robert Gesink. De Gelderlander van Jumbo-Visma was vroeger kopman van de ploeg (vroegere Rabobank), maar fungeert nu als superknecht. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Gesink en houdt tevens zijn biografie bij.

robert gesink vuelta 3

Debuut in 2007 voor Rabobank

In 2007 maakte Gesink zijn debuut voor Rabobank, nadat hij in 2006 een jaar voor het Rabobank Continental Team had gereden. In zijn eerste jaar bij de profs maakte hij indruk door in verschillende grote wedstrijden top 10 te rijden en af te sluiten als 27e in de eindstand van de UCI-ranglijst. In 2008 laat hij zich steeds meer gelden als ronderenner en behaalt hij in Parijs-Nice, het Critérium du Dauphiné een vierde plaats. In de later dat jaar gewonnen Vuelta van Alberto Contador wordt hij zevende.

2008 was erg succesvol en die stijgende lijn zette hij in 2009 enigszins door. Hij werd wederom 4e in het Critérium du Dauphiné en 6e in de Vuelta. Daarnaast werd hij derde in de Amstel Gold Race en won hij de Giro dell'Emilia. Toch kende zijn seizoen veel pech met de nodige blessures. Dat zorgde er onder andere voor dat hij bij zijn eerste deelname aan de Tour de France moest uitstappen. Het zou een voorbode zijn voor de rest van zijn carrière.

Succesvol 2010, maar ook veel pech

2010 is achteraf gezien zijn meest succesvolle jaar gebleken. Hierin werd hij vijfde in de Tirreno-Adriatico, vijfde in de Ronde van Zwitserland, vierde in de Tour de France (na twee dopinggevallen), won hij de Grote Prijs van Montréal en won wij wederom de Giro dell'Emilia. Het leverde hem een zevende plaats op in de eindstand van de UCI-ranglijst. Spijtig genoeg verloor hij in oktober dat jaar zijn vader Dick Gesink, na een fatale val tijdens een mountainbiketocht. in 2011 ging hij wederom voor een klassement naar de Tour de France, maar mede door een valpartij eindigde hij als 33e. Later dat jaar brak hij zijn been, zoals hij nog vele malen zou vallen. 

Uiteindelijk wint hij in 2012 de Tour of California en in 2013 de Grote Prijs van Quebec. In 2015 eindigt hij op tien minuten van Chris Froome als zesde in de Tour de France. Daarna besluit hij zich minder te richten op klassementen en meer op het aanvallen. Dat levert hem in 2016 een ritzege op in de Vuelta. In etappe 14 blijft hij Kenny Elissonde en Egor Silin op de slotklim voor. Het betekent tot nu toe zijn enige dagoverwinning in een grote ronde.

Gesink als knecht belangrijk in successen Jumbo-Visma

De vrije rol in de Vuelta smaakte naar meer. In de volgende grote rondes kreeg Gesink altijd wel zijn kansen, maar het liep niet uit op een nieuwe overwinning. In de Tour van 2017, de Giro van 2018 en de Vuelta van 2019 mocht de Varssevelder voor eigen succes gaan, met ereplaatsen als resultaat. Gesink dook meer en meer in de knechtenrol bij Jumbo-Visma. Na de opkomst van Primoz Roglic als superkopman bleek Gesink een cruciale pion te zijn. Hij hielp de Sloveen aan winst in de Vuelta van 2020 en 2021.

In 2022 mocht Gesink niet naar de Tour, maar wel mee naar de Vuelta om opnieuw kopman Roglic bij te staan. In de straten van Utrecht won Jumbo-Visma de ploegentijdrit. Als een eerbetoon aan Gesink mocht de Varssevelder als eerste over de streep, waardoor hij de eerste leider van de Vuelta was. De Ronde van Spanje verliep voor de Nederlandse ploeg echter niet volgens plan: Roglic stapte af na een harde val. Gesink mocht voor dagsucces gaan, en kwam zeer dicht: in de achttiende etappe werd hij honderden meters voor de streep ingehaald door Enric Mas en Remco Evenepoel. Hartverscheurend, maar de ronde kon voor Gesink zelf al niet meer stuk.

robert gesink 4

De klimmer zou zich in 2023 richten op de Giro d'Italia, maar eerst was er een begin Down Under. Aldaar viel hij op dag twee uit na een zware crash, waarna Gesink zich via de Rondes van Catalonië en Romandië klaar zou stomen voor de Giro. In de Zwitserse ronde liep Gesink net als Tobias Foss corona op, waardoor hij zichzelf last minute alsnog af moest melden voor de Italiaanse rittenkoers. Vrij snel kon Gesink zich echter alweer richten op een nieuw doel: de Vuelta, terwijl hij ondertussen al had aangekondigd dat 2024 zijn laatste jaar in het wielerpeloton zou zijn. 

In de Spaanse ronde trok Jumbo-Visma met Vingegaard, Roglic én Sepp Kuss naar het strijdveld, wat uiteindelijk een unieke trilogie aan grote rondes en 1-2-3 op het eindpodium opleverde. Ongetwijfeld een hoogtepunt in de loopbaan van Gesink, die als cultuurdrager er mede voor zorgde dat alle kikkers in de kruiwagen bleven. 

Robert Gesink Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties