Søren Kragh Andersen heeft de zwaarbevochten veertiende rit van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Deen van Team Sunweb plaatste zijn beslissende versnelling op drie kilometer van de finish. Peter Sagan zette wederom zijn ploeg de hele dag aan het werk, maar werd vierde.
Waar wellicht wat vuurwerk werd verwacht bij de start, bleef dat redelijk uit. Cees Bol ging er met Edward Theuns vandoor, waarna Stefan Küng ernaartoe sprong. Casper Pedersen probeerde de oversteek te maken, maar in plaats daarvan hielden Bol én Pedersen de benen stil. De Belg en de Zwitser moesten het met zijn tweeën rooien.
Op het eerste klimmetje van de dag trok BORA-hansgrohe hard door, met een goede reden. Peter Sagan wilde in de tussensprint wat winst boeken op Sam Bennett. Bennett weerde zich kranig, waardoor Sagan maar vijf punten van het verschil kon afsnoepen. Daarna, op de Col du Béal, bleeft de ploeg van Sagan gaan, waardoor veel anderen losten. Het leidde tot het terugpakken van Theuns, waardoor Küng alleen over was.
BORA-hansgrohe en CCC slaan handen ineen
De Poolse CCC-formatie van Greg Van Avermaet en Matteo Trentin zag wel muziek in de tactiek van BORA-hansgrohe en besloot een handje mee te helpen. Bennett deed in de achtergrond met enkele sterke ploeggenoten zijn best om de achterstand niet te ver op te laten lopen, waardoor we een fraai ploeg-tegen-ploeg gevecht kregen. Küng werd tussen al dit beulswerk door ook al vroegtijdig ingerekend. Ondertussen reed Caleb Ewan met enkele ploeggenoten wederom op grote afstand, de Australiër raakte op die manier in gevecht met de tijdslimiet.
Het was afwachten welke ploeg als eerste zou breken, en dat werd Deceuninck-Quick-Step. Het team van Patrick Lefevere zag de nutteloosheid van al het harde labeur in en gooide de handdoek in de ring. Het zou niet voor hun man Bennett zijn vandaag, en daarmee zetten ze ook hun mannen van de tweede rij buitenspel, zoals Rémi Cavagna en Kasper Asgreen. Zij werden namelijk teruggeroepen om de snelle Ier bij te staan.
Wachten tot slotfase
De Pools-Duitse schoenen-keuken alliantie bleef, ook nadat Bennett en co de handdoek al in de ring hadden gegooid, doorbeuken. Dit ontmoedigde eventuele nieuwe aanvallers om een vluchtpoging op te zetten, en zorgde tegelijkertijd voor een status quo in de voorste groep. Het intermezzo leidde er eveneens toe dat de messen geslepen konden worden voor de spetterende slotfase, met twee heuveltjes van vierde categorie.
De druk op de brede schouders van Sagan moest enorm zijn, kijkend naar al het werk wat jongens als Emanuel Buchmann en Maximilian Schachmann hebben geleverd. Bij het aanvangen van de eerste heuvel konden zij afzwaaien en de fakkel overgeven aan hun kopman, Peter de Grote.
Ook de geel-zwarte armada van Jumbo-Visma meldde zich aan het front op de gevaarlijke wegen in en rondom Lyon, met opperbevelhebber Wout van Aert en korporaal Primoz Roglic als logische speerpunten. Dit bleek een goede zet, want het peloton ging volledig verticaal op de verkeerseiland-rijke asfaltstroken.
Vuurwerk en spanning op gevaarlijke wegen
Het bochtenrijke parcours rondom de Franse metropool kende meer slingerwerk dan het Paul Ricard-circuit, 300 kilometer zuidelijker, waar Max Verstappen en co jaarlijks hun rondjes afwerken. Godzijdank bleef het peloton gevrijwaard van valpartijen, waardoor we zonder grote problemen de eerste heuvel op konden. Michael Schär opende het bal, met Tiesj Benoot in zijn spoor. De Gentenaar trok meteen door, liet zijn Zwitserse tegenstander achter en pakte vlug een degelijke voorsprong.
Richie Porte kampte ondertussen met pech en zou de etappe afwerken op de fiets van zijn kleinere ploegmaat Kenny Elissonde. Dat was in de achtergrond, terwijl Benoot vooraan weer werd ingerekend door Lennard Kämna. De tweede van gister had er al een hele werkdag opzitten in dienst van Sagan, maar kon alsnog aanvallen op zeven kilometer van de finish. Knap.
Toppers vallen een voor een aan
Thomas De Gendt was de eerste die het probeerde op de tweede heuvel in de finale, en met panache. Julian Alaphilippe was de volgende in de rij, en dan gaan alle alarmbellen af. In één ruk reed de chouchou naar de kop van de koers toe, maar het peloton was niet ver weg. Marc Hirschi en Sagan zorgden hoogstpersoonlijk voor de hergroepering.
Hirschi vond het echter nog steeds niet hard genoeg gaan en versnelde, maar iemand in een geel shirt dichtte het gat op de jonge Zwitser. Wie? Tom Dumoulin! Sunweb had echter meerdere troefkaarten, Kragh Andersen was de volgende die het probeerde. De Deen reed snel zeven seconden bij elkaar, en de cohesie in het peloton ontbrak.
Onder de rode vod had Kragh Andersen nog dertien seconden over, wat genoeg bleek voor de zege. Wederom een geweldige ritzege voor Team Sunweb, imposant! Luka Mezgec werd tweede, voor Simone Consonni. Sagan strandde op de vierde plek. (foto: Sirotti)
Uitslag etappe 14 Tour de France:
1. Søren Kragh Andersen
2. Luka Mezgec + 0.15
3. Simone Consonni ''
4. Peter Sagan ''
5. Casper Pedersen ''
6. Jasper Stuyven ''
7. Matteo Trentin ''
8. Oliver Naesen ''
9. Sonny Colbrelli ''
10. Marc Hirschi ''
Klassement na etappe 14 Tour de France:
1. Primoz Roglic
2. Tadej Pogacar +0.44
3. Egan Bernal +0.59
4. Rigoberto Urán +1:10
5. Nairo Quintana +1:12
6. Miguel Ángel López +1:31
7. Adam Yates +1.42
8. Mikel Landa +1:55
9. Richie Porte +2:06
10. Enric Mas +2:54
Lees hieronder onze liveblog nog rustig terug!
Laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs de pagina!
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties