Dronebeelden zorgen voor nieuwe dimensie op WK: 'Je weet nooit of iemand een onverwachte beweging maakt' Veldrijden
Veldrijden

Dronebeelden zorgen voor nieuwe dimensie op WK: 'Je weet nooit of iemand een onverwachte beweging maakt'

Dronebeelden zorgen voor nieuwe dimensie op WK: 'Je weet nooit of iemand een onverwachte beweging maakt'

Het was hét beeld van het weekend: een drone die achter de gladiatoren van het veld aanvloog. Menig liefhebber genoot van de nieuwe manier waarop beelden de huiskamer binnenkwamen. De mannen achter de knoppen? Jan Crommelinck en Tim Verbruggen. Crommelinck deed bij de NOS zijn verhaal.

Crommelinck komt uit de bmx en motorcross-wereld, dus het is niet zo gek dat hij met zijn hobby richting de motoren en fietsen trok. Samen met Verbruggen vormt hij een goed team. 'Dan roept Tim "live" en vlieg ik mee met de renners door het bos. Ik moet ontzettend gefocust optreden, want veiligheid gaat boven alles. Er mag niks mis gaan. Ook de afgelopen dagen heeft de UCI meermaals gevraagd om hoger te vliegen. Drie meter wilden ze. Dat gaat niet, want de camera staat recht op de drone. Dan kijk je dus over de renners heen. Bovendien was hoger niet veiliger door de kale boomtakken.'

Veldrijders vinden drone mooie toevoeging

Wat de grootste uitdaging is? 'De moeilijkste opdrachten zijn als je tussen mensen door moet vliegen, in één shot. Je weet nooit of iemand een onverwachte beweging maakt. Gevaarlijk is het niet als de drone uit de lucht valt. De klap is gelijk aan een licht duwtje. Maar zo'n scenario is wel mijn nachtmerrie', aldus Crommelinck, die louter positieve reacties ontvangt vanuit de renners. 'Ze kijken er niet meer van op, want we hebben intussen al aardig wat veldritten gedaan in België. Na een veldrit in Ruddervoorde vroeg ik Toon Aerts of hij het gezoem vervelend vond? "Integendeel", zei hij, "ik ging er juist harder door rijden".'

Regisseur Pim Marks van de NOS spreekt van een doorbraak. 'Bij de NK veldrijden in Zaltbommel hebben we ook een drone gebruikt. Er is echter nog altijd een strenge regelgeving rond het gebruik van drones. Zo mag je meestal niet over publiek vliegen. Tijdens de WK was het wel wat ingewikkelder, omdat de UCI zich veel zorgen maakte over de veiligheid van de renners. Naarmate het weekend vorderde en iedereen zag hoe prachtig de beelden waren, konden we meer risico nemen. Bij de mannen zat de kijker echt op de schouder van Mathieu en Wout. Ik heb, denk ik, bij de profs in de helft van de gevallen gekozen voor de dronebeelden. We gaan de drones zeker vaker terugzien."

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws